Το ΚΚ Κίνας «σφίγγει» τον έλεγχο στους τεχνολογικούς κολοσσούς της χώρας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ΚΚ Κίνας «σφίγγει» τον έλεγχο στους τεχνολογικούς κολοσσούς της χώρας
Το κόμμα αναφέρει ότι η επιβολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας θα είναι προτεραιότητα έως το 2025. Ισχυρίζεται ότι ο ανταγωνισμός θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα αυξήσει το βιοτικό επίπεδο.

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα Kίνας ενισχύει τον έλεγχο των διαδικτυακών κολοσσών της χώρας και αξιοποιεί τον πλούτο τους για να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του να μειώσει την εξάρτηση από την αμερικανική και ευρωπαϊκή τεχνολογία.

Η καταστολή γύρω από τις μονοπωλιακές πρακτικές και την ασφάλεια των δεδομένων από τα τέλη του 2020 συγκλόνισε τον κλάδο, ο οποίος άνθισε για δύο δεκαετίες με ελάχιστο ρυθμιστικό έλεγχο. Οι ανησυχίες των επενδυτών αφαίρεσαν περισσότερα από 1,3 τρισ. δολάρια από τη συνολική αξία της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, της εταιρείας παιχνιδιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης Tencent και άλλων τεχνολογικών κολοσσών.

Το κόμμα αναφέρει ότι η επιβολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας θα είναι προτεραιότητα έως το 2025. Ισχυρίζεται ότι ο ανταγωνισμός θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα αυξήσει το βιοτικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ φαίνεται ότι θα συνεχίσει την πορεία της ακόμη και αν η οικονομική ανάπτυξη πλήττεται, λένε επιχειρηματίες, δικηγόροι και οικονομολόγοι. «Αυτές οι εταιρείες είναι παγκόσμιοι ηγέτες στους τομείς τους στην καινοτομία και όμως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να τις στριμώξει όλες», δήλωσε ο Μαρκ Ουίλιαμς, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην Capital Economics.

Η καταστολή αντανακλά τη δημόσια έμφαση του Σι στην αναβίωση της «αυθεντικής αποστολής» του κόμματος για κορυφαία οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, δήλωσε ο Στιβ Τσανγκ, ειδικός για την Κίνα στην σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Λονδίνο. Προσέθεσε ότι θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τον Σι πολιτικά εάν, όπως είναι αναμενόμενο, ακολουθήσει μια τρίτη πενταετή θητεία ως αρχηγός κόμματος.

Οι Κινέζοι ηγέτες δεν θέλουν να επαναφέρουν τον άμεσο έλεγχο της οικονομίας αλλά θέλουν οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα να ευθυγραμμιστούν με τα σχέδια του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε ο Λέστερ Ρος, επικεφαλής του γραφείου του Πεκίνου της δικηγορικής εταιρείας WilmerHale. «Αυτό που τους ανησυχεί είναι ότι οι εταιρείες γίνονται πολύ μεγάλες και πολύ ανεξάρτητες από το κόμμα», είπε ο Ρος.

Οι κινεζικές διαδικτυακές εταιρείες και οι δισεκατομμυριούχοι ιδρυτές τους, συμπεριλαμβανομένου του Τζακ Μα της Alibaba και του Πόνυ Μα της Tencent Holdings, συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες παγκόσμιες ιστορίες επιτυχίας των δύο τελευταίων δεκαετιών. Η Alibaba είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ η Tencent λειτουργεί τη δημοφιλή υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat.

Αλλά τα σχέδια του κόμματος δίνουν έμφαση στα ρομπότ, τα τσιπ και άλλο εξοπλισμό, οπότε αυτές οι εταιρείες σπεύδουν να δείξουν την πίστη τους μεταφέροντας δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτά.

Η εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος προειδοποιεί ότι ο κόσμος μπορεί να διασπαστεί ή να χωριστεί σε ξεχωριστές αγορές με ασύμβατη τεχνολογία. Τα προϊόντα από την Κίνα δεν θα λειτουργούν στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη και αντίστροφα. Η καινοτομία και η αποτελεσματικότητα θα υποχωρήσουν.

Οι περιορισμοί των ΗΠΑ στην πρόσβαση των Κινέζων στις τηλεπικοινωνίες και άλλες τεχνολογίες επίσης δεν βοήθησαν.

Η Alibaba δήλωσε ότι θα επενδύσει 28 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη λειτουργικού συστήματος, τσιπ επεξεργαστών και τεχνολογίας δικτύου. Η εταιρεία έχει υποσχεθεί 1 δισ. δολάρια για να αναπτύξει 100.000 προγραμματιστές και startups τα επόμενα τρία χρόνια.
Πέρυσι, η Tencent υποσχέθηκε να επενδύσει 70 δισ. δολάρια σε ψηφιακές υποδομές. Η Meituan, μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, παράδοσης και εξυπηρέτησης, συγκέντρωσε 10 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων και ρομπότ.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η εκστρατεία επιφέρει οικονομικό κόστος, αλλά δεν είναι πρόθυμοι να το πουν, είπε ο Τσανγκ. «Ποιος θα σηκωθεί και θα πει στον Σι Τζινπίνγκ: “Η πολιτική σας θα είναι επιβλαβής για την Κίνα”;

Οι επενδυτές, που πολλοί κάηκαν από την πτώση των μετοχών τεχνολογίας, κρατούν τα χρήματά τους στο περιθώριο. Η κεφαλαιοποίηση της Tencent ύψους 575 δισ. δολαρίων είναι μειωμένη κατά 350 δισ. δολάρια από το πικ του Φεβρουαρίου, μια πτώση ίση με μεγαλύτερη από τη συνολική αξία της Nike ή της Pfizer.

Ο CEO Μασαγιόσι Σαν της ιαπωνικής Softbank - κύριος επενδυτής στην Alibaba - δήλωσε στις 11 Αυγούστου ότι θα αναβάλει τις νέες συμφωνίες με την Κίνα. Η Softbank επένδυσε 11 δισ. δολάρια στην υπηρεσία Didi Global, της οποίας η τιμή της μετοχής μειώθηκε κατά το ένα τρίτο από το ντεμπούτο της στις ΗΠΑ στις 30 Ιουλίου.

Η καταστολή ξεκινά τον Νοέμβριο όταν το Πεκίνο διατάσσει το Ant Group, το οποίο αναπτύχθηκε από την υπηρεσία online πληρωμών Alipay της Alibaba, να αναβάλει το ντεμπούτο του στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη. Η εταιρεία, η οποία προσφέρει διαδικτυακές υπηρεσίες αποταμίευσης και επενδύσεων, διατάχθηκε να μειώσει τα σχέδιά της και να εγκαταστήσει συστήματα τύπου τραπεζών για τον έλεγχο των δανειοληπτών και τη διαχείριση των κινδύνων δανεισμού. Οι αναλυτές του κλάδου μείωσαν τις προβλέψεις για την αναμενόμενη χρηματιστηριακή αξία του Ant.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Σι αυξάνει τον έλεγχο των δεδομένων που συλλέγονται από ιδιωτικές εταιρείες για το κοινό - ειδικά στην Alibaba και την Tencent, που έχουν εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες. Οι ηγέτες της Κίνας βλέπουν τις πληροφορίες για τα 1,4 δισ. άτομα ως εργαλείο για να αποκτήσουν εικόνα για το δημόσιο και την οικονομία - και έναν πιθανό κίνδυνο ασφάλειας σε ιδιωτικά χέρια.

Ένας νόμος που τίθεται σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου θεσπίζει πρότυπα ασφαλείας, απαγορεύει στις εταιρείες να αποκαλύπτουν πληροφορίες χωρίς την άδεια του πελάτη και τους λέει να περιορίσουν το πόσα δεδομένα συλλέγουν. Σε αντίθεση με τους νόμους περί προστασίας δεδομένων στις δυτικές χώρες, οι κινεζικοί κανόνες δεν λένε τίποτα για τον περιορισμό της πρόσβασης της κυβέρνησης ή του κυβερνώντος κόμματος σε προσωπικές πληροφορίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider