Η κινητικότητα της Κίνας στην Ταϊβάν "πονοκέφαλος" για την Ουάσινγκτον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κινητικότητα της Κίνας στην Ταϊβάν "πονοκέφαλος" για την Ουάσινγκτον
Ανησυχία από ΗΠΑ για τις κινέζικες κινήσεις στην Ταιβάν. Σιγήν ιχθύος από την Κίνα.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ανησυχούν από την αυξανόμενη στρατιωτική κινητικότητα της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν, προσθέτοντας ότι η κλιμάκωση της κινεζικής στρατιωτικής πίεσης κατά της Ταϊβάν, υπονομεύει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

«Παροτρύνουμε το Πεκίνο να τερματίσει την άσκηση στρατιωτικής, διπλωματικής και οικονομικής πίεσης, αλλά και τον επιθετικό εξαναγκασμό κατά της Ταϊβάν» όπως δήλωσε σήμερα, ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Θυμίζουμε ότι 39 κινεζικά αεροσκάφη εισήλθαν στην ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν το Σάββατο, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας στην Ταϊπέι, θέτοντας ένα νέο ρεκόρ παραβιάσεων που έχουν εξοργίσει την κυβέρνηση της νησιωτικής χώρας και έχουν αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις με το Πεκίνο.

Μια ημέρα νωρίτερα, η Κίνα είχε πραγματοποιήσει μια ακόμη εισβολή-ρεκόρ με 38 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν, η χώρα απάντησε σηκώνοντας στον αέρα τα δικά της μαχητικά ενώ αναπτύχθηκαν πυραυλικά συστήματα στο έδαφος.

Είκοσι κινεζικά αεροσκάφη εισήλθαν κατά το πρώτο κύμα το πρωί του Σαββάτου. Ακολούθησαν το βράδυ άλλα 19. Τα περισσότερα ήταν μαχητικά J -16 και Su - 30.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Σου Τσενγκ Τσανγκ καταδίκασε την Κίνα για τις ενέργειές της, λέγοντας ότι η χώρα επιδίδεται σε στρατιωτική επιθετικότητα και βλάπτει την ειρήνη στην περιοχή

Σιγήν ιχθύος από την Κίνα

Η Κίνα δεν έχει σχολιάσει ακόμη τις παραβιάσεις, που ανέρχονται συνολικά σε 77 τις τελευταίες 48 ώρες. Γενικά ισχυρίζεται ότι τέτοιες πτήσεις προορίζονται για την προστασία της κυριαρχίας της και στοχεύουν κατά της «συμπαιγνίας» μεταξύ Ταϊβάν και Ηνωμένων Πολιτειών, του σημαντικότερου διεθνούς υποστηρικτή του νησιού.

Το Πεκίνο έχει εντείνει τις στρατιωτικές και πολιτικές πιέσεις για να αναγκάσει την Ταϊβάν να αποδεχτεί την κινεζική κυριαρχία. Η Ταϊβάν, από την πλευρά της, επιμένει ότι είναι ανεξάρτητη χώρα και πως θα υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider