ΗΠΑ: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση
Χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν να κατεβαίνουν στους δρόμους στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συμμετάσχουν στην νέα «Πορεία των Γυναικών» για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση.

Χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν να κατεβαίνουν στους δρόμους στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συμμετάσχουν στην νέα «Πορεία των Γυναικών» για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση, που έχει γίνει στόχος μίας άνευ προηγουμένου εδώ και δεκαετίες επίθεσης του συντηρητικού στρατοπέδου.

Μικρός αριθμός διαδηλώσεων οργανώθηκε στις ΗΠΑ από την έναρξη ισχύος, την 1η Σεπτεμβρίου, του νόμου της πολιτείας του Τέξας που απαγορεύει την άμβλωση σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Το γεγονός που πυροδότησε έναν νομικό ανταρτοπόλεμο και αντεπίθεση στο Κονγκρέσο.

Ομως, δύο ημέρες πριν από την επανάληψη των συνεδριάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που θα είναι και ο διαιτητής στην μάχη , περί τις 200 οργανώσει αποφάσισαν τελικά να καλέσουν τους υπερασπιστές του δικαιώματος στην άμβλωση για να ακουστεί η φωνή τους σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια.

Η κεντρική πορεία οργανώνεται στην Ουάσινγκτον, όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί το μεσημέρι για να πορευθούν μέχρι την έδρα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σχεδόν 50 χρόνια αφού ο ύπατος δικαστικός θεσμός της χώρας αναγνώρισε το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση μέσω της ιστορικής απόφασης Roe v. Wade.

Σήμερα, με υπερσυντηρητική σύνθεση, παρακαταθήκη του Ντόναλντ Τραμπ, το Ανώτατο Δικαστήριο φαίνεται ότι έχει αρχίσει την αντίστροφη πορεία για την υπονόμευση της απόφασης. Ηδη, το Δικαστήριο αρνήθηκε να παρέμβει μέσω επείγουσας διαδικασίας για να μπλοκάρει τον νόμο του Τέξας και ενδέχεται να εκμεταλλευθεί την εξέταση ενός περιοριστικού των αμβλώσεων νόμου της πολιτείας του Μισισιπή για να μεταβάλει την θέση του.

Συγκεντρώσεις οργανώνονται στις πρωτεύουσες των δύο πολιτειών, στο Οστιν και το Τζάκσον, καθώς και σε 600 ακόμη πόλεις των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις διοργανώτριες, περισσότεροι από 240.000 διαδηλωτές αναμένεται να βγουν στους δρόμους της χώρας.

«Αγωνιζόμαστε ώστε η άμβλωση να μην είναι απλώς νόμιμη, αλλά προσβάσιμη και χωρίς στίγμα», γράφουν στην ανακοίνωσή του, ζητώντας από το Κονγκρέσο να εγγράψει στην ομοσπονδιακή νομοθεσία το δικαίωμα στην άμβλωση, ώστε να είναι προστατευμένο από ενδεχόμενη μεταστροφή του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σχέδιο νόμου προς αυτήν την κατεύθυνση εγκρίθηκε πριν από μία εβδομάδα από την Βουλή των Αντιπροσώπων, που τελεί υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών. Ομως δεν έχει καμία τύχη να περάσει από την Γερουσία, στην οποία οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν μειοψηφία που μπορεί να το μπλοκάρει.

Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία δεν άλλαξε την δυναμική κατά των αμβλώσεων σε πολιτειακό επίπεδο. Αντίθετα, ενισχυμένοι από την είσοδο τριών συντηρητικών δικαστών, των διορισμένων από τον Τραμπ, που ανέτρεψαν τις ισορροπίες του δικαστηρίου, οι συντηρητικοί αιρετοί στις αμερικανικές πολιτείες έχουν εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στο δικαίωμα στην άμβλωση: από την 1η Ιανουαρίου, 19 πολιτείες έχουν υιοθετήσει 63 νόμους που περιορίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση.

Αν το Ανώτατο Δικαστήριο αναιρέσει την απόφαση Roe v. Wade, κάθε πολιτεία θα είναι ελεύθερη να απαγορεύσει ή να επιτρέψει τις αμβλώσεις.

Σύμφωνα με την πανίσχυρη οργάνωση Planned Parenthood, στην περίπτωση αυτή, 36 εκατομμύρια γυναίκες σε 26 πολιτείες, δηλαδή το ήμισυ περίπου των Αμερικανίδων αναπαραγωγικής ηλικίας, θα έχαναν το δικαίωμα στην άμβλωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider