ΣΕΙΒ: Άμεσος κίνδυνος έλλειψης ιατροτεχνολογικών προϊόντων, λόγω υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΕΙΒ: Άμεσος κίνδυνος έλλειψης ιατροτεχνολογικών προϊόντων, λόγω υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας για  άμεση επίλυση του διαρκώς διογκούμενου προβλήματος που έχει δημιουργήσει η επιβολή του claw-back στις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και σκευασμάτων ειδικής διατροφής. 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας για άμεση επίλυση του διαρκώς διογκούμενου προβλήματος που έχει δημιουργήσει η επιβολή του claw-back στις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και σκευασμάτων ειδικής διατροφής.

Παράλληλα τονίζει ότι πλέον απειλεί σοβαρά την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εμφάνιση έλλειψης απαραίτητων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υλικών για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

O ΣΕΙΒ υπενθυμίζει ότι οι εταιρείες του κλάδου από το 2017 συμβάλλουν στην κοινωνική πολιτική της χώρας, επιστρέφοντας στο κράτος σημαντικότατα κομμάτια του τζίρου τους και καλύπτουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ενώ ο ΕΟΠΥΥ - από το 2017 έως σήμερα - αδυνατεί να διαμορφώσει ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασφαλισμένων, παρότι γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των δικαιούχων (ΗΔΙΚΑ), και οι οποίοι θα βασίζονται σε συγκεκριμένα οικονομικά, στατιστικά, δημοσιογραφικά στοιχεία καθώς και δημοσιευμένες μελέτες.

«Ενδεικτικό της αυθαίρετης διαδικασίας διαμόρφωσης και κατανομής των προϋπολογισμών είναι οι μεγάλες διακυμάνσεις που εμφανίζονται στα ποσοστά του claw-back ανά κατηγορία δαπανών, καθώς και οι τεράστιες υπερβάσεις που προκύπτουν σε κατηγορίες χρόνιων πασχόντων, των οποίων το πλήθος είναι δεδομένο και γνωστό στον Οργανισμό και αφορούν σε θεραπείες που γνωματεύονται από αναγνωρισμένα κέντρα και εγκρίνονται από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο προκλητής ζήτησης», αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει:

  • Κάθε έτος επιβάλλεται συνεχώς αυξανόμενο και ανισομερώς κατανεμημένο claw-back στα μέλη μας, παρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τον καθορισμό ανώτατων τιμών αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες κατά κανόνα είναι κατώτερες των χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Από το claw-back στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τα σκευάσματα ειδικής διατροφής δεν εξαιρούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει με τα γενόσημα φάρμακα, αλλά ούτε και εκπίπτουν οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη και οι επενδυτικές δαπάνες των επιχειρήσεών μας, όπως συμβαίνει στον φαρμακευτικό κλάδο.
  • Η δυσχερής κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την σώρευση του claw-back των προηγούμενων ετών, επιτείνεται από την πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ για την έναρξη της διαδικασίας προείσπραξης 70% ανά μήνα claw-back, όταν το συνολικό ποσό του claw-back επί του οποίου επιβάλλεται η προείσπραξη είναι άγνωστο!!

Ο ΣΕΙΒ κάνει λόγο για «οικονομικό στραγγαλισμό των μελών του» και «εξάντληση της απαραίτητης ρευστότητας των επιχειρήσεων για την εισαγωγή ιατροτεχνολογικών προϊόντων και σκευασμάτων ειδικής διατροφής», τονίζοντας ότι προκαλούνται προβλήματα στην αδιάλειπτη τροφοδοσία της αγοράς και υποστήριξη των ασθενών. «Ορατός, επομένως, είναι ο κίνδυνος εμφάνισης έλλειψης των ως άνω προϊόντων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και προορίζονται για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού», υπογραμμίζει.

Τέλος, προκειμένου να επιλυθούν τα παραπάνω προβλήματα, ζητά από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας :

  1. Τη διόρθωση των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ, με προσαρμογή σε πραγματικά στοιχεία.
  2. Την άμεση απόσυρση της προείσπραξης 70% του clawback και,
  3. Να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού τα οποία απειλούν τώρα τη βιωσιμότητά τους και θέτουν σε κίνδυνο τις θεραπείες των ασθενών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider