Το προσωπικό του FDA αρνείται να πάρει θέση για την τρίτη δόση με Pfizer λόγω έλλειψης στοιχείων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το προσωπικό του FDA αρνείται να πάρει θέση για την τρίτη δόση με Pfizer λόγω έλλειψης στοιχείων
Pfizer BioNTech vaccines
ο προσωπικό είπε ότι ορισμένες μελέτες έδειξαν μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου Pfizer με την πάροδο του χρόνου κατά της συμπτωματικής λοίμωξης ή της μετάλλαξης δέλτα, ενώ άλλες όχι.

Το προσωπικό της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων την Τετάρτη αρνήθηκε να λάβει θέση σχετικά με το αν θα υποστηρίξει τις ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου της Pfizer για την Covid-19, λέγοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν αξιολογήσει ακόμη όλα τα διαθέσιμα δεδομένα.

«Υπάρχουν πολλές δυνητικά σχετικές μελέτες, αλλά ο FDA δεν έχει επανεξετάσει ή επαληθεύσει ανεξάρτητα τα υποκείμενα δεδομένα ή τα συμπεράσματά τους», έγραψαν σε ένα έγγραφο 23 σελίδων που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της υπηρεσίας. «Ορισμένες από αυτές τις μελέτες, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων από το πρόγραμμα εμβολιασμού στο Ισραήλ, θα συνοψιστούν κατά τη συνάντηση VRBPAC της 17ης Σεπτεμβρίου 2021».

Το προσωπικό είπε ότι ορισμένες μελέτες έδειξαν μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου Pfizer με την πάροδο του χρόνου κατά της συμπτωματικής λοίμωξης ή της μετάλλαξης δέλτα, ενώ άλλες όχι.

«Συνολικά, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια που είναι αδειοδοτημένα από τις ΗΠΑ ή εγκεκριμένα κατά της COVID-19 εξακολουθούν να παρέχουν προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου», έγραψαν.

Η έκθεση του προσωπικού προορίζεται να ενημερώσει τη συμβουλευτική επιτροπή του FDA για τα εμβόλια και τα σχετικά προϊόντα, η οποία συνεδριάζει την Παρασκευή για να εξετάσει το αίτημα της Pfizer να εγκρίνει ενισχυτικές δόσεις εμβολίων για το ευρύ κοινό. Τα δημοσιευμένα έγγραφα προσφέρουν μια ματιά στην άποψη της υπηρεσίας για τις τρίτες δόσεις.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι θέλει να αρχίσει να προσφέρει ενισχυτικές λήψεις στο ευρύ κοινό ήδη από την επόμενη εβδομάδα, εν αναμονή της έγκρισης από τον FDA. Η κίνηση είναι μέρος του ευρύτερου σχεδίου του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση του διογκωμένου αριθμού κρουσμάτων που τροφοδοτούνται από την ταχέως διαδεδομένη μετάλλαξη δέλτα.

Επιστήμονες και άλλοι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν επικρίνει επανειλημμένα το σχέδιο, λέγοντας ότι τα στοιχεία που ανέφεραν οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας δεν ήταν επαρκή, χαρακτηρίζοντας την κίνηση της κυβέρνησης ως πρόωρη.

Μια ομάδα επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένων δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων του FDA και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δημοσίευσαν ένα υπόμνημα τη Δευτέρα στο περιοδικό The Lancet που υποστήριζε ότι οι ενισχυτικές δόσεις δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή για το ευρύ κοινό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider