Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Η κορυφαία επιλογή για σπουδές εκτός Ελλάδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Η κορυφαία επιλογή για σπουδές εκτός Ελλάδας
Συγκαταλέγεται στο 4% των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου, με συνολικό κόστος σπουδών 30%-50% χαμηλότερο από άλλους παραδοσιακούς πανεπιστημιακούς προορισμούς.

Μια από τις πρώτες σημαντικές αποφάσεις που καλείται να πάρει ένας άνθρωπος στη ζωή του είναι αυτή που αφορά το επαγγελματικό του μέλλον. Η σταδιοδρομία που θα επιλέξει και οι σπουδές που θα ακολουθήσει παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα ζωή του. Όμως η επιλογή του κατάλληλου πανεπιστημίου δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, ειδικά αν επιθυμεί να σπουδάσει στο εξωτερικό. Ευτυχώς, υπάρχουν πανεπιστήμια που με τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα κάνουν εύκολη την τελική επιλογή. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη νότια Ευρώπη με κύρια γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική, καθώς και το μεγαλύτερο εκτός Ελλάδος με γλώσσα διδασκαλίας την ελληνική. Έχει περισσότερους από 14,000 φοιτητές (εξ αποστάσεως και δια ζώσης), οι οποίοι προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών πανεπιστήμιο στην Κύπρο.

Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί την πρώτη επιλογή των φοιτητών από την Ελλάδα για σπουδές στο εξωτερικό, καθώς είναι αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ομοταγές Πανεπιστήμιο ως προς τα Ελληνικά Α.Ε.Ι., ενώ οι τίτλοι σπουδών αποφοίτων του έχουν τύχει αναγνώρισης από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Παράλληλα συγκαταλέγεται στα 801-1000 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως από το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2021, μαζί με μόλις 8 άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά τι προσφέρει:

Διεθνώς Αναγνωρισμένη Ακαδημαϊκή Αριστεία

Η πιο ισχυρή απόδειξη για την ποιότητα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι οι σημαντικές κατατάξεις και διακρίσεις που έχει λάβει. Η διαρκώς αυξανόμενη διεθνής του φήμη αποτελεί ένδειξη της αλματώδους ανάπτυξης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο, η οποία είναι πλέον εφάμιλλη παραδοσιακών πανεπιστημιακών προορισμών.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατετάγη στα 801-1000 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως από το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2021, τη μεγαλύτερη και από τις πιο έγκυρες κατατάξεις πανεπιστημίων στον κόσμο. Ουσιαστικά αυτό το τοποθετεί ανάμεσα στο 4% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως και αποτελεί επικύρωση της υψηλής ποιότητάς του και της εκπαίδευσης που προσφέρει.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κατάταξης Times Higher Education (THE) Emerging Economies Rankings 2021, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, μαζί με μόλις 10 άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδας, βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία 201-250 πανεπιστήμια των χωρών ή περιοχών που ταξινομούνται από τον Όμιλο FTSE του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου ως αναδυόμενες οικονομίες. Επιπλέον, τα τελευταία αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject, το κατατάσσουν μεταξύ των 301-400 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών, πρώτο σε Κύπρο και Ελλάδα στον εν λόγω τομέα και ανάμεσα στα κορυφαία 100 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγχρόνως, το QS World University Rankings, κατέταξε και πάλι το Πανεπιστήμιο ανάμεσα στα κορυφαία πανεπιστήμια της περιοχής (#126), στην οποία λειτουργούν 3,300 πανεπιστήμια, από 24 χώρες. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται για τρίτη συνεχή χρονιά στο 4% των καλύτερων πανεπιστημίων στην Περιφέρεια Αναδυόμενης Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (Emerging Europe and Central Asia Region).

Το Πανεπιστήμιο βαθμολογείται επίσης με 5 QS Stars για Ιδρυματική Αριστεία, ως μέρος της αξιολόγησης του QS Stars University Ratings System 2020. Αυτό αποτελεί αναγνώριση τις υποδειγματικής απόδοσής του, καθιστώντας το έτσι ως το πρώτο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα που επιτυγχάνει την εξαίρετη αυτή βαθμολογία, μαζί με μόνο άλλα 50 πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Πέρα από την υποδειγματική συνολική απόδοσή του, το Πανεπιστήμιο έλαβε την ύψιστη βαθμολογία (5 Αστέρων) στους σημαντικότατους τομείς της διδασκαλίας, της εργοδότησης των αποφοίτων, της διεθνοποίησης, της διαδικτυακής μάθησης/εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, της συμπερίληψης και της υλικοτεχνικής υποδομής.

Τέλος, το Πανεπιστήμιο κατατάσσεται από το Times Higher Education (THE) University Impact Rankings 2021 στη θέση 32 παγκοσμίως στη σημαντικότατη κατηγορία της Ποιοτικής Εκπαίδευσης και ανάμεσα στα κορυφαία 401-600 πανεπιστήμια παγκοσμίως με σημαντική κοινωνική και οικονομική συνεισφορά. Ως αποτέλεσμα της κατάταξης αυτής, το Πανεπιστήμιο βρίσκεται στη θέση #1 στην Κύπρο και στην Ελλάδα στον σημαντικό αυτό τομέα, και μεταξύ των 15 κορυφαίων πανεπιστημίων της ΕΕ. Η κατάταξη αυτή αποτιμά την επιτυχία των πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο, ως προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Sustainable Development Goals).

Δυνατότητα έναρξης, συνέχισης σπουδών ή μετεγγραφής, με επιλογή στη γλώσσα διδασκαλίας

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει περισσότερα από 100 συμβατικά (δια ζώσης) και εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών, προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου. Διευρύνει συνεχώς τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες, επενδύοντας στην ανάπτυξη προγραμμάτων που εστιάζουν στην επαγγελματική σταδιοδρομία των φοιτητριών/φοιτητών του σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα προγράμματα αυτά είναι άρτια σχεδιασμένα σε συνεννόηση με τους αρμόδιους επαγγελματικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, διασφαλίζοντας την εναρμόνισή τους με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας, ενώ πολλά από αυτά υπήρξαν τα πρώτα στο είδος τους στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ενδεικτικό γεγονός της διασύνδεσης με την αγορά εργασίας αποτελεί το υψηλό ποσοστό επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων του Πανεπιστημίου στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Τέλος, να υπογραμμίσουμε ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει μια σειρά καινοτόμων διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά πανεπιστήμια, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Σημειώνεται ότι στα περισσότερα προγράμματα σπουδών, υπάρχει η επιλογή της γλώσσας διδασκαλίας (ελληνική ή αγγλική), μεγάλο πλεονέκτημα για φοιτητές που ενδιαφέρονται να μετεγγραφούν είτε από την Ελλάδα ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κύπρος: Ένας από τους πιο ασφαλείς πανεπιστημιακούς προορισμούς στον κόσμο

Η Κύπρος αποτελεί διαχρονικά μία από τις πιο ασφαλείς χώρες για σπουδές. Το 2017 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέδειξε την Κύπρο ως την πιο ασφαλή χώρα στον κόσμο για ηλικίες 15-29 χρονών, ενώ πρόσφατες ταξιδιωτικές έρευνες την τοποθετούν στην πρώτη πεντάδα. Αξιοσημείωτη ήταν και η διαχείριση της πανδημίας COVID-19 από την χώρα, που έλαβε άμεσα μέτρα πρόληψης και προστασίας και έτσι ο δείκτης θνησιμότητας είναι από τους χαμηλότερους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ίδια κατεύθυνση, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανταποκρίθηκε δυναμικά στην πρόκληση που παρουσιάζει η εξάπλωση του κορωνοϊού, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας και την αντίστοιχη δεκαετή τεχνογνωσία του στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, διασφαλίζοντας έτσι τόσο την υγεία των φοιτητών του, όσο και την ομαλή ακαδημαϊκή τους πορεία.

Παράλληλα, έθεσε ποικιλοτρόπως την εμπειρογνωμοσύνη του στην υπηρεσία της κοινωνίας. Πολλά από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της πανδημίας μέσω των δημόσιων παρεμβάσεων τους, της ερευνητικής τους δραστηριότητας, αλλά και ως μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.

Σημαντικά χαμηλότερο κόστος σπουδών

Παρά το γεγονός ότι το επίπεδο σπουδών είναι εφάμιλλο κορυφαίων πανεπιστημίων του εξωτερικού, το κόστος των σπουδών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, λαμβάνοντας υπόψη τα δίδακτρα, το κόστος διαμονής και διατροφής, καθώς και άλλα βασικά έξοδα ζωής, είναι συγκριτικά χαμηλότερο.

Ενδεικτικά, αν κάποιος συγκρίνει το κόστος των σπουδών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με το συνολικό κόστος σπουδών σε άλλους δημοφιλείς πανεπιστημιακούς προορισμούς, εύκολα θα αντιληφθεί πως είναι κατά 30% με 50% χαμηλότερο. Ενδεικτικό παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία, αφού ακόμα και στην περίπτωση που τα δίδακτρα είναι χαμηλότερα, το γενικότερο κόστος ζωής είναι κατά πολύ υψηλότερο. Σημειώνεται ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει σημαντικά το συνολικό κόστος των σπουδών στα βρετανικά πανεπιστήμια, με το ύψος των διδάκτρων να επιστρέφει στα προ-ενταξιακά επίπεδα.

Γίνε σήμερα μέλος της μεγαλύτερης πανεπιστημιακής κοινότητας στην Κύπρο

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο διδασκαλίας και μάθησης που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Κύπρο.

Ενημερώσου έγκαιρα και ξεκίνα τις σπουδές σου δυναμικά στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας το ερχόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο, τα μαθήματα του οποίου ξεκινούν στις 27 Σεπτεμβρίου 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα προγράμματα σπουδών, τα κριτήρια και τη διαδικασία εισδοχής και μετεγγραφής, καθώς και για την υποβολή αιτήσεων ηλεκτρονικά, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να επικοινωνούν με το Τμήμα Εισδοχής Φοιτητών τηλεφωνικά στο 8011002345, 210 6748293, +357 22841528 ή μέσω email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider