Κίνα: Πέρασε έναν από τους αυστηρότερους νόμους στον κόσμο για τα προσωπικά δεδομένα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Πέρασε έναν από τους αυστηρότερους νόμους στον κόσμο για τα προσωπικά δεδομένα
Σφίγγει ο κλοιός για τις τεχνολογικές εταιρείες.

Έναν νέο νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων εισήγαγε η Κίνα, θεσπίζοντας αυστηρότερους κανονισμούς στο πώς συλλέγουν και επεξεργάζονται οι επιχειρήσεις τα στοιχεία και εντείνοντας την πίεση του Πεκίνου στους τεχνολογικούς κολοσσούς της χώρας.

Ο Νόμος για την Προστασία Προσωπικών Πληροφοριών (PIPL) θεσπίζει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων σχετικά με τη συλλογή, επεξεργασία και προστασία δεδομένων, που διέπονταν προηγουμένως από αποσπασματική νομοθεσία.

Μετά από πολλά προσχέδια, το PIPL ψηφίστηκε την Παρασκευή, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, η τελική του έκδοση δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί.

Σε ένα από τα προσχέδια αναφερόταν ότι οι εταιρείες πρέπει να λαμβάνουν τη συγκατάθεση του χρήστη για τη συλλογή δεδομένων, ενώ οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να αποσύρουν τη συγκατάθεσή τους ανά πάσα στιγμή. Παράλληλα, οι εταιρείες δεν θα μπορούν να αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών σε χρήστες που δεν συμφωνούν στη συλλογή των δεδομένων τους - εκτός και εάν αυτά είναι απαραίτητα για την παροχή του προϊόντος ή της υπηρεσίας. Επίσης, υπάρχουν αυστηρές απαιτήσεις για τη μεταφορά δεδομένων Κινέζων πολιτών εκτός της χώρας.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Ο νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ο πρώτος της Κίνας, μοιάζει αρκετά στο πιο ισχυρό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την online προστασία, το ευρωπαϊκό GDPR. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν πλέον μεγαλύτερη δημόσια πίεση για τη συλλογή δεδομένων, το Πεκίνο αναμένεται να διατηρήσει ευρεία πρόσβαση στα δεδομένα. Ενώ ο νέος νόμος θα επιτρέψει στην κεντρική κυβέρνηση της Κίνας να ελέγχει το πώς οι οργανισμοί χαμηλότερου επιπέδου χρησιμοποιούν και μοιράζονται στοιχεία, τίποτα δεν υποδηλώνει ότι θα μπουν νομικά όρια στην εποπτεία που ασκεί η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider