Ραβάνης (ΒΕΑ): Προτρέπω τους πάντες να κάνουν το εμβόλιο - Όμως άλλο η ανάγκη κι άλλο η επιβολή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ραβάνης (ΒΕΑ): Προτρέπω τους πάντες να κάνουν το εμβόλιο - Όμως άλλο η ανάγκη κι άλλο η επιβολή
«Είναι εντελώς διαφορετικό θέμα ο εμβολιασμός αυτός καθαυτός, από τον τρόπο που αυτός επιχειρείται να επιβληθεί», σημειώνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

«Ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος και προτρέπω τους πάντες να κάνουν το εμβόλιο ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης κι επιτέλους να προχωρήσουμε ξανά μπροστά και να δημιουργήσουμε.. Η επιστήμη μας προσέφερε το επίτευγμα του εμβολίου ως ασπίδα σε μια φρικαλεότητα.

Όμως, είναι εντελώς διαφορετικό θέμα ο εμβολιασμός αυτός καθαυτός, από τον τρόπο που αυτός επιχειρείται να επιβληθεί».

Αυτό σημειώνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης σχετικά μα την πολιτική της κυβέρνησης για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής:

«Αισθάνομαι την ανάγκη να τοποθετηθώ, εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη, για το θέμα του διχασμού της κοινωνίας μας, που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα, επιλέγοντας να μην παραμείνω απαθής σε όσα μας συμβαίνουν.

Οδεύουμε, όπως όλα δείχνουν, σταθερά προς τον δεύτερο χρόνο που η πανδημία έχει κυριαρχήσει στη ζωή και την καθημερινότητά μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε προσωπικό, συναισθηματικό, κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο.

Δυστυχώς, είμαι ένας από αυτούς που, εξαιτίας αυτού του ύπουλου εχθρού, έχασα έναν δικό μου άνθρωπο, έναν καλό φίλο και άξιο συνεργάτη, τον Ανδριανό Μιχάλαρο (Πρόεδρο ΒΕΠ). Είμαι, όμως, και από εκείνους που πίστεψαν την επιστήμη και τα θαύματα που έχει καταφέρει κι εμβολιάστηκα από το αρχικό κιόλας στάδιο της φάσης των εμβολιασμών, όπως και η οικογένειά μου.

O εμβολιασμός είναι αναγκαίος. Η επιστήμη έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα ένα όπλο ενάντια στην πανδημία που η χρησιμότητά του επιβεβαιώνεται. Ο εμβολιασμός, ακόμα κι αν δεν εκμηδενίζει τον κίνδυνο του θανάτου και της βαριάς νόσησης από τον κορωνοϊό, τον ελαχιστοποιεί. Το επιβεβαιώνουν οι επιστημονικές έρευνες, το καταγράφουν τα ιατρικά στοιχεία. Και εγώ έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην επιστήμη.

Ωστόσο, απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, υπάρχει μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας, η οποία αμφισβητεί και διστάζει.

Δεν θα κρίνω ούτε θ' αναλύσω τους λόγους και τις αιτίες. Θα ήθελα, όμως, να εκφράσω την σθεναρή μου αντίρρηση στις πρακτικές ψυχολογικού πολέμου, απολυταρχισμού, διχασμού, κοινωνικού αυτοματισμού, στοχοποίησης και απομόνωσης που, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση ετοιμάζεται από το φθινόπωρο να εντείνει. Πολίτες που για διάφορους λόγους είναι διστακτικοί προς τον εμβολιασμό, καταδικάζονται συλλήβδην σε καθολική απομόνωση, παρότι τηρούν αυστηρά τα μέτρα αυτοπροστασίας. Η κυβέρνηση δείχνει να μην ενδιαφέρεται εάν έχει να κάνει με ευσυνείδητους πολίτες που προσέχουν, παρόλο που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Δεν αντιλαμβανόμαστε πως ανάμεσα σε αυτούς που τιμωρούνται, είναι και πάρα πολλοί άνεργοι, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι εκβιάζονται ωμά από το κράτος με τη εξαγγελία τέτοιου είδους μέτρων. Από το ίδιο κράτος, τ' οποίο θα έπρεπε να έχει χαρακτήρα και ρόλο ενωτικό και προστατευτικό. Και το μόνο που πετυχαίνει η κυβέρνηση είναι να τους κάνει ακόμα πιο διστακτικούς, διότι η κοινή λογική λέει πως με τον εκβιασμό, καταφέρνεις να κάνεις τον διστακτικό, απολύτως αρνητικό.

Λυπάμαι μα τίποτα από αυτά δεν μοιάζει ούτε φιλικό προς τους πολίτες που αποτελούν το ίδιο το κράτος, ούτε δημοκρατικό όπως επιτάσσουν οι αρχές της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία, το δημοκρατικό πολίτευμα και τις αρετές, ούτε επιστημονικά τεκμηριωμένο.

Αντιθέτως, διακυβεύεται η Δημοκρατία μας και η ουσία των ατομικών μας δικαιωμάτων. Διακυβεύονται κατοχυρωμένες συνταγματικά ατομικές μας ελευθερίες, οι κοινωνικές μας ελευθερίες, τα κοινωνικά μας δικαιώματα.

Αλίμονο εάν πάψει να ισχύει η ελευθερία και το δικαίωμα του ανθρώπου που αποφασίζει για τον εαυτό του και για το σώμα του, που θέτει ερωτήματα, που διασταυρώνει, που έχει επιθυμίες, ίσως αντιρρήσεις και αμφιβολίες και που δικαιούται ειλικρινείς απαντήσεις.

Θα το λέω πάντοτε: Ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος και προτρέπω τους πάντες να κάνουν το εμβόλιο ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης κι επιτέλους να προχωρήσουμε ξανά μπροστά και να δημιουργήσουμε. Η επιστήμη μας προσέφερε το επίτευγμα του εμβολίου ως ασπίδα σε μια φρικαλεότητα.

Όμως, είναι εντελώς διαφορετικό θέμα ο εμβολιασμός αυτός καθαυτός, από τον τρόπο που αυτός επιχειρείται να επιβληθεί.

Η αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού δεν υποδηλώνεται με εκβιασμούς, ούτε με ηθικές, ψυχολογικές και οικονομικές πιέσεις ούτε με δήθεν «προνόμια» και «ανταλλάγματα». Ο εμβολιασμός του λαού είναι επίτευγμα που η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα το καταφέρει μόνο μέσα από την πειθώ, την εξαντλητική ενημέρωση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, την πλατιά επιστημονική συζήτηση, την καταγραφή της αλήθειας, την αποθέωση της διαφάνειας.

Στην ευθύνη του κράτους είναι, η ουσιαστική ενημέρωση του λαού, η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Με τον τρόπο αυτό, θα εμπεδωθεί και η ατομική ευθύνη. Όλα τ' άλλα απλά καλλιεργούν διχαστικές λογικές στο λαό, με καταστροφικές προοπτικές μελλοντικά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider