Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ - «Ο πόλεμος τελείωσε» - Ευρώπη και Αμερική σε «συναγερμό» - Όλες οι εξελίξεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ - «Ο πόλεμος τελείωσε» - Ευρώπη και Αμερική σε «συναγερμό» - Όλες οι εξελίξεις
«Θέλουμε να έχουν φύγει όλες οι ξένες δυνάμεις προτού αρχίσουμε να αναδιοργανώνουμε το σύστημα διακυβέρνησης», δήλωσε ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν.

Τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στο Αφγανιστάν πήραν οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν χθες Κυριακή δύο ανώτεροι διοικητές των Ταλιμπάν που βρίσκονται στην Καμπούλ, αφότου ο πρόεδρος Ασφάρ Γάνι εγκατέλειψε τη χώρα.

Ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί το πώς το ισλαμιστικό κίνημα θα ασκήσει την εξουσία στο Αφγανιστάν, μερικές ώρες αφού οι μαχητές του κατέλαβαν σχεδόν ολόκληρη την Καμπούλ.

«Θέλουμε να έχουν φύγει όλες οι ξένες δυνάμεις προτού αρχίσουμε να αναδιοργανώνουμε το σύστημα διακυβέρνησης», είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters το στέλεχος αυτό των ανταρτών, το οποίο δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μαχητές του κινήματος στην πρωτεύουσα έχουν διαταχθεί να μην τρομοκρατούν τους αμάχους, να τους επιτρέψουν να ξαναρχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται σήμερα σχεδόν ολόκληρο στα χέρια των Ταλιμπάν, μετά την κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων και τη φυγή στο εξωτερικό του προέδρου Άσραφ Γάνι, ο οποίος παραδέχθηκε τη «νίκη» τους, έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου.

Εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν δήλωσε χθες Κυριακή στο Αλ Τζαζίρα ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν «τέλειωσε» και σύντομα θα γίνει σαφής ο χαρακτήρας και η μορφή του νέου καθεστώτος.

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ο μουλάς Άμπντουλ Γάνι Μπαραντάρ, συνιδρυτής των Ταλιμπάν, εξήρε τη νίκη του κινήματος και πρόσθεσε πως «είναι ώρα να δείξουμε πως μπορούμε να υπηρετήσουμε το έθνος μας και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την άνεση στη ζωή» των Αφγανών.

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλες τις μορφές στο Αφγανιστάν και να τους εγγυηθούμε την απαραίτητη προστασία», είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ. Τόνισε πως το κίνημα κάνει κάθε βήμα με υπευθυνότητα και ότι σκοπεύει να εξασφαλίσει ειρήνη με τους πάντες.

Χιλιάδες κάτοικοι της Καμπούλ προσπαθούν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την πόλη και πολλοί εξ αυτών προσπάθησαν να πάνε στο διεθνές αεροδρόμιο, όπου αναφέρθηκαν σκηνές χάους.

Τουλάχιστον 5 νεκροί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Για τουλάχιστον 5 νεκρούς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ του Αφγανιστάν κάνει λόγο το Reuters, επικαλλούμενο αυτόπτες μάρτυρες που περιγράφουν χαοτικές σκηνές στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτόπτης μάρτυρας είδες τις σορούς των 5 ανθρώπων να φορτώνονται σε βανάκι του αεροδρομίου. Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας μετέφερε στο Reuters πως τα 5 άτομα έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς ή ποδοπατήθηκαν πάνω στην προσπάθεια να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα που φεύγουν από την Καμπούλ.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ πυροβόλησαν στον αέρα στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, για να απωθήσουν εκατοντάδες πολίτες που έτρεχαν πάνω στο ταρμάκ του διαδρόμου αποπροσγειώσεων.

"Έφυγα για να αποτρέψω την αιματοχυσία", δηλώνει ο Γάνι

Το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε το βράδυ της Κυριακής, ότι ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι, η σύζυγός του, ο προσωπάρχης της προεδρίας του και ένας σύμβουλος εθνικής ασφάλειας έφυγαν από τη χώρα για την Τασκένδη στο Ομάν, ενώ ετοιμάζεται να μεταβεί στις ΗΠΑ.

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι δήλωσε σήμερα ότι έφυγε από τη χώρα για να αποτραπεί η αιματοχυσία, αναγνωρίζοντας ότι οι Ταλιμπάν "νίκησαν", καθώς οι αντάρτες έμπαιναν στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ.

Ο Γάνι έφυγε για να αποτρέψει συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο εκατομμύρια κατοίκους της Καμπούλ, αναφέρει σε μήνυμα που ανάρτησε στο Facebook -- κάνοντας τα πρώτα του σχόλια αφότου έφυγε από τη χώρα.

"Βρέθηκα σήμερα μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή: να περιμένω να αντιμετωπίσω τους ένοπλους Ταλιμπάν να μπαίνουν στο προεδρικό μέγαρο ή να φύγω από τη χώρα", έγραψε ο Γάνι στο Facebook. "Επέλεξα να φύγω ώστε να μπορέσω να αποτρέψω αυτήν την αιματοχυσία".

"Οι Ταλιμπάν κέρδισαν και τώρα είναι υπεύθυνοι για την τιμή, την κατοχή και την προστασία της χώρας τους", πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο Facebook. "Τώρα αντιμετωπίζουν μια νέα ιστορική πρόκληση. Είτε προασπίζουν το όνομα και την τιμή του Αφγανιστάν είτε δίνουν προτεραιότητα σε άλλα μέρη και άλλα δίκτυα", συνέχισε.

Δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το πού βρίσκεται τώρα.

Αποχωρούν οι ευρωπαίοι και αμερικανοί διπλωμάτες

Ξένες χώρες σπεύδουν να απομακρύνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους με πτήσεις που αναχωρούν από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, γύρω από το οποίο έχει στήσει «περίμετρο ασφαλείας» ο αμερικανικός στρατός.

Οι κυβερνήσεις 60 και πλέον χωρών με κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι οι Αφγανοί και οι ξένοι που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν πρέπει να επιτραπεί να αναχωρήσουν με ασφάλεια και ότι τα αεροδρόμια και οι συνοριακές διελεύσεις πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων 60 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Κατάρ και του Ηνωμένου Βασιλείου τονίζουν στο κείμενο αυτό ότι «αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας» στο Αφγανιστάν φέρουν «την ευθύνη» και θα «δώσουν λόγο» για την «προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ιδιοκτησίας» και καλούν να υπάρξει «άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης».

Στην κοινή διακήρυξη προστίθεται πως «στον αφγανικό λαό αξίζει να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια» και «εμείς στη διεθνή κοινότητα παραμένουμε έτοιμοι να τον βοηθήσουμε».

Μέλη του αμερικανικού στρατού έστησαν «περίμετρο ασφαλείας» στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου μετέβη και ανασυντάσσεται το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας καθώς ετοιμάζεται να αναχωρήσει από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη σχεδόν ολόκληρης της πρωτεύουσας της χώρας από τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πλέον τερματίστηκε η εκκένωση με απόλυτη ασφάλεια του προσωπικού της πρεσβείας» των ΗΠΑ στην Καμπούλ, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Νεντ Πράις. «Όλο το προσωπικό της πρεσβείας βρίσκεται στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι, γύρω από το οποίο έστησε περίμετρο ασφαλείας ο αμερικανικός στρατός», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Η διαδικασία εκκένωσης των μελών του γερμανικού διπλωματικού προσωπικού και των γερμανών πολιτών που βρίσκονταν στην Καμπούλ βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς αεροσκάφος των ΗΠΑ στο οποίο επέβαινε μέρος των διπλωματών της πρεσβείας της Γερμανίας προσγειώθηκε στη Ντόχα του Κατάρ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, κατά τις πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, ο Αντρέι Μπάμπις, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι πτήση που μεταφέρει τσέχους διπλωμάτες και αφγανούς εργαζομένους και μέλη των οικογενειών τους, συνολικά 46 ανθρώπους, αναχώρησε από την Καμπούλ για την Πράγα χθες Κυριακή.

Η Πράγα αποφάσισε το Σάββατο να απομακρυνθούν οι δύο διπλωμάτες της που απέμεναν στην πρεσβεία, μαζί με αφγανούς εργαζομένους της, καθώς η κατάσταση επιδεινωνόταν ραγδαία. Κι άλλες δυτικές κυβερνήσεις προχωρούν στην εσπευσμένη εκκένωση των πολιτών τους.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας αποφάσισε επίσης να προχωρήσει στην εκκένωση δεκάδων Αφγανών οι οποίοι είτε εργάζονται γι’ αυτή ή είχαν συνεργαστεί με τα τσεχικά στρατεύματα που συμμετείχαν στην αποστολή του NATO στο Αφγανιστάν, κυρίως ως διερμηνείς.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε ανακοίνωσε ότι η Σουηδία ολοκλήρωσε την απομάκρυνση όλου του σουηδικού προσωπικού της πρεσβείας της στην Καμπούλ και ότι επεξεργάζεται τώρα σχέδια για να απομακρύνει τους ντόπιους εργαζομένους σε αυτήν και αυτούς που υποστήριξαν τις δραστηριότητές της στη χώρα.

"Όλο το προσωπικό που είχε αναπτυχθεί απομακρύνθηκε από το Αφγανιστάν χθες το βράδυ με ελικόπτερο και αεροπλάνο προς μια αμερικανική στρατιωτική βάση στη Ντόχα", διευκρίνισε η Λίντε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Τρίτη

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τρίτη, σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης για να συζητήσουν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, δήλωσαν σήμερα στο AFP διπλωμάτες.

Η Κομισιόν δεν αποκαλύπτει στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των Αφγανών που ανήκουν στο προσωπικό της για λόγους ασφαλείας.

Το Ιράν μειώνει τη διπλωματική παρουσία - Ρωσία και Τουρκία παραμένουν

Η διπλωματία του Ιράν ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι μείωσε τον αριθμό των μελών του διπλωματικού του προσωπικού στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας πάντως ότι η πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην Καμπούλ θα παραμείνει ανοικτή.

«Υπήρξε μείωση του προσωπικού της πρεσβείας του Ιράν στην Καμπούλ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, διευκρινίζοντας ότι οι υπάλληλοι που παραμένουν θα εγγυηθούν τη «συνέχεια των απαραίτητων δραστηριοτήτων» της διπλωματικής αντιπροσωπείας.

Την Παρασκευή, την επομένη της πτώσης της Χεράτ στα χέρια των Ταλιμπάν, αξιωματούχος του ιρανικού ΥΠΕΞ είχε πει ότι «οι δυνάμεις που ελέγχουν την πόλη» εγγυήθηκαν «την πλήρη ασφάλεια του κτιρίου, καθώς και των διπλωματών και των υπαλλήλων του προξενείου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι η τουρκική πρεσβεία στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, θα συνεχίσει τη λειτουργία της.

"Έχουμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν... Η πρεσβεία μας στην Καμπούλ συνεχίζει τις δραστηριότητές της", δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Αναδρομολογούνται πτήσεις

Οι εμπορικές πτήσεις ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα τους, μέσα σε πληρες χάος μετά την κατάληψη της χώρας από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε σήμερα η αερολιμενική αρχή της πρωτεύουσας.

«Δεν θα γίνουν εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι για να αποφευχθούν οι λεηλασίες. Σας παρακαλούμε να μην σπεύδετε στο αεροδρόμιο», ανέφερε η αερολιμενική αρχή σε μηνυμά της προς τα μέσα ενημέρωσης.

Η αφγανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ACAA) ανακοίνωσε σήμερα πως ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Καμπούλ ανατέθηκε στους στρατιωτικούς και συνέστησε στα αεροσκάφη που πρόκειται να διέλθουν από τον αφγανικό εναέριο χώρο να αλλάξουν δρομολόγιο.

Η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines ανακοίνωσε πως θα αρχίσει σήμερα πτήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων από την Καμπούλ και ματαίωσε όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις της προς και από το Αφγανιστάν.

Η αεροπορική εταιρεία United Airlines ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι προχωρά σε αναδρομολόγηση των πτήσεών της ώστε τα αεροσκάφη της να μη διέρχονται από τον αφγανικό εναέριο χώρο, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν έχουν καταλάβει σχεδόν όλη την Καμπούλ και δυτικά κράτη σπεύδουν τις τελευταίες ώρες να προχωρήσουν στην εσπευσμένη απομάκρυνση των πολιτών τους.

«Λόγω της δυναμικής φύσης της κατάστασης αρχίσαμε να δρομολογούμε πτήσεις γύρω από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν», ανέφερε μια εκπρόσωπος της εταιρείας.

Οι αλλαγές πορείας των αεροσκαφών επηρεάζουν αρκετές από τις πτήσεις με προορισμό αεροδρόμια της Ινδίας.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA) επέβαλε τον Ιούλιο νέους περιορισμούς στις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ ως προς τις πτήσεις που διέρχονται από τον αφγανικό εναέριο χώρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπήκαν στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν - Ανεστάλησαν οι πτήσεις - Αναπτύσσει δυνάμεις η Γαλλία (updates)

Ερντογάν: Η Τουρκία μαζί με το Πακιστάν θα εργαστούν για την σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν

Πρόεδρος του Αφγανιστάν: Η επανακινητοποίηση των δυνάμεων μας είναι η πρώτη προτεραιότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider