Πυρκαγιά στην Γορτυνία: Διάσπαρτες ενεργές εστίες - Μάχη για να μείνουν μακριά από κατοικημένες περιοχές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιά στην Γορτυνία: Διάσπαρτες ενεργές εστίες - Μάχη για να μείνουν μακριά από κατοικημένες περιοχές
Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Συνεχίζεται η μεγάλη μάχη στον αγώνα κατά της πύρινης λαίλαπας, στα μέτωπα που έχουν προξενήσει τεράστια καταστροφή σε περιουσίες, καλλιέργειες και δάση σε Ηλεία και Αρκαδία.

Ακόμη μία ολονύχτια μάχη με διάσπαρτες εστίες φωτιάς έδωσαν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στη Γορτυνία, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές και ταυτόχρονα να αποτρέψουν την εκ νέου δημιουργία πύρινου μετώπου.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρούσαν ακόμα και σε δύσβατα σημεία της ορεινής Γορτυνίας, ενώ στη γειτονική περιοχή του όρους Μαινάλου είχαν δημιουργηθεί από τα μηχανήματα έργου οι αντιπυρικές ζώνες, για να μην πλησιάσει η φωτιά.

Μαζί με τους πυροσβέστες πάλευαν και κάτοικοι, οι οποίοι, με όποια δικά τους μέσα διέθεταν, βρίσκονταν κοντά στους οικισμούς ώστε να προστατεύσουν σπίτια και άλλα οικήματα, που δεν έχουν πληγεί από την πυρκαγιά.

Εν τω μεταξύ, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ το γεγονός ότι τα ελικόπτερα μπορούν να κάνουν υδροληψία από τον ποταμό Λάδωνα, τους επιτρέπει να κάνουν συχνές ρίψεις νερού.

Μάχη και στα σύνορα με την Ηλεία

Παράλληλα, στην Ηλεία, πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας-Αρκαδίας, συγκεκριμένα σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ώστε να μην περάσει η φωτιά που καίει στη Γορτυνία. Επίσης, πεζοπόρα τμήματα επιχειρούσαν καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας σε περιοχές όπου έκαιγαν μικρές εστίες φωτιάς.

Περίπου 680 πυροσβέστες και πέντε εναέρια μέσα επιχειρούν στη Γορτυνία και στη γειτονική Ηλεία

Περίπου 680 πυροσβέστες επιχειρούν στη Γορτυνία και στη γειτονική Ηλεία, συγκεκριμένα σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εστίες της φωτιάς και να περιορίσουν τις αναζωπυρώσεις, ενώ από νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιούν ρίψεις νερού πέντε εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στις δασικές πυρκαγιές της Γορτυνίας και της Αρχαίας Ολυμπίας επιχειρούν 678 πυροσβέστες με 218 οχήματα και 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Στις προαναφερόμενες δυνάμεις συμπεριλαμβάνονται και αυτές που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία, 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, 200 πυροσβέστες με 59 οχήματα από τη Γαλλία, 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα από τη Γερμανία και 39 πυροσβέστες με 16 οχήματα από την Αυστρία.

Όσον αφορά την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

Παράλληλα, συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρίπολη: Αναζωπυρώσεις τη νύχτα στη Γορτυνία -Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα

gazzetta
gazzetta reader insider insider