Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Δύσκολα η Εύβοια - Ενημέρωση από τον Ν. Χαρδαλιά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Δύσκολα η Εύβοια - Ενημέρωση από τον Ν. Χαρδαλιά
Διαρκής ενημέρωση για όλα τα πύρινα μέτωπα.

Η Αττική "ξύπνησε" σήμερα σε καλύτερη κατάσταση, σε σχέση με τα άλλα μέτωπα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Αττική δεν υπάρχει κάποιο μέτωπο παρά μόνο κάποιες εστίες που εμφανίζονται κάθε τόσο στην τεράστια περίμετρο, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Η κατάσταση έχει επιτρέψει στην Τροχαία να δώσει τους περισσότερους οδικούς άξονες σε κυκλοφορία, για να διασφαλιστεί η μετακίνηση των ανθρώπων, ειδικά από και προς τις πυρόπληκτες περιοχές.

Έκλεισε τις πρώτες πρωινές ώρες τμήμα οδικού δικτύου του Κρυονερίου και η λεωφόρος Μαραθώνος προς Καλέντζι. Η Πολιτική Προστασία αναφέρει ότι οι νέες διακοπές κυκλοφορίας γίνονται για αποτελεσματικότερο έλεγχο των περιοχών και γιατί η παρουσία έντονου καπνού κάνει τη διέλευση επικίνδυνη.

Οι αρχές έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν στον ρυθμό της επόμενης μέρας, για την προστασία των περιουσιών που εγκατέλειψαν οι άνθρωποι στις πυρόπληκτες περιοχές, αλλά και την προστασία των υπολοίπων περιοχών της Αττικής από τυχόν απόπειρες εμπρησμών και κυρίως στα περιαστικά δάση, άλση κλπ.

Στο πλαίσιο αυτό, πάνω από 500 αστυνομικοί της ΓΑΔΑ περιπολούν στα παραπάνω σημεία, ενώ τη νύχτα μπήκε ενεργά στις περιπολίες και ο στρατός, για την επιτήρηση των καμένων και τον εντοπισμό αναζωπυρώσεων.

Από πλευράς αστυνομίας η επιτήρηση γίνεται με ένστολες περιπολίες αλλά και με κλιμάκια της Ασφάλειας με συμβατικά αυτοκίνητα και πολιτική περιβολή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος είναι και ο κόσμος που ενημερώνει άμεσα την αστυνομία για κάθε τι ύποπτο.

Εξαιτίας αυτού, έγιναν και οι τελευταίες τρεις συλλήψεις για εμπρησμούς και συγκεκριμένα του 43χρονου στο Κρυονέρι προχτές, του 47χρονου χτες στο άλσος Πετρούπολης, ο οποίος είχε βάλει φωτιά σε 4 κάδους, αλλά και σε ένα θάμνο και έξω από σούπερ μάρκετ της περιοχής και την αλλοδαπή που επιχείρησε να βάλει φωτιά στο Πεδίο του Άρεως επίσης προχθές.

Έκτακτη ενημέρωση από τον Ν. Χαρδαλιά

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσε την εικόνα από όλα τα μέτωπα της φωτιάς ανά την ελληνική επικράτεια - Είπε ότι στην Πάρνηθα υπάρχουν πλέον μόνο αναζωπυρώσεις, ενώ γίνονται και περιπολίες - Εστίασε στη μάχη της Εύβοιας και εξήγησε ποιες προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν, για να κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση των εναέριων μέσων, εξηγώντας ότι την χθεσινή νύχτα έγιναν εργασίες συντήρησης και από το πρωί, ειδικά στην Εύβοια, επιχειρούν στοχευμένα, κυρίως στην Εύβοια, κοντά σε κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται σε απειλή.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι στην Πάρνηθα υπάρχουν πλέον μόνο αναζωπυρώσεις, ενώ γίνονται και περιπολίες. Ακόμη, εστίασε στη μάχη της Εύβοιας και εξήγησε ποιες προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν, για να κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.

Στο Συντονιστικό ο Πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι.

Τα ανοιχτά πύρινα μέτωπα

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στην Ανατολική Μάνη της Λακωνίας, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη ορεινή περιοχή του Κρυονερίου.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να επιχειρούν, τόσο στο μέτωπο της φωτιάς σε δασική έκταση στην περιοχή Μέλπεια, της Μεσσηνίας, όσο και σε γειτονικό μέτωπο στην περιοχή της Μεγαλόπολης, που πέρασε στην Αρκαδία από την Μέλπεια.

Ακόμη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν και στο άλλο μέτωπο της φωτιάς στην Αρκαδία και συγκεκριμένα σε ορεινές περιοχές της Γορτυνίας, που πέρασε από την Νεμούτα της Ηλείας.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις περιοχές Αχλαδινή και Δούκας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις, καθώς επίσης και στις γειτονικές περιοχές Ξηρόκαμπος και Λούβρο.

Με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισαν να κάνουν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Ποιοι επιχειρούν στα μέτωπα

• Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου, στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με πεζοπόρα τμήματα από τη Κύπρο, τη Γαλλία και το Ισραήλ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 3 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

• Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της 3ης Αυγούστου, στην Βόρεια Εύβοια είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 263 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 66 οχήματα, που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα 4 Ε/Π και 3Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

• Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου σε περιοχές της Ηλείας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

• Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου, στην Μέλπεια Μεσσηνίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 95 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα και 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

• Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας σε είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στα περισσότερα μέτωπα των πυρκαγιών, συνδρομή στα πεζοπόρα τμήματα παρέχουν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider