Πυρκαγιά στη Β. Αττική: Οι φλόγες πέρασαν την Αθηνών-Λαμίας - Διασωληνώθηκαν 2 δασοπυροσβέστες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιά στη Β. Αττική: Οι φλόγες πέρασαν την Αθηνών-Λαμίας - Διασωληνώθηκαν 2 δασοπυροσβέστες
Η φωτιά μπήκε ήδη στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και οδεύει προς τον Άγιο Στέφανο και το Καπανδρίτι. Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, επί ποδός εκατοντάδες πυροσβέστες. Πέρασε την Εθνική Οδό, στο ύψος των Αφιδνών, η πυρκαγιά.

Τουλάχιστον 5 άτομα έχουν τραυματιστεί, άγνωστος αριθμός σπιτιών έχει καεί και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Αττική που ξεκίνησε από τις αναζωπυρώσεις στη Βαρυμπόμπη, με τις επόμενες ώρες, μέχρι το ξημέρωμα να εξελίσσονται σε θρίλερ.

Η αγωνία για την πορεία της φωτιάς μεγαλώνει καθώς από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής αναμένεται σημαντική ενίσχυση των ανέμων.

Εξαιτίας της κατάστασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία στο κόμβο του Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία και αστυνομικοί απομακρύνουν τα αυτοκίνητα από τον παράδρομο, καθώς και στην οδό Ιπποκράτους, από το ύψος του καταστήματος «Λακκαγκίνης» στα Κιούρκα στο ρεύμα προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά μπήκε ήδη στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και οδεύει προς τον Άγιο Στέφανο και το Καπανδρίτι.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή, καθώς τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να κάνουν ρήψεις με το που έπεσε το σκοτάδι, και έχουν κάνει ζώνη στην εθνική οδό δίνοντας μάχη να μην φουντώσουν οι πυρκαγιές που περνούν προς τον Άγιο Στέφανο

Για την αντιμετώπιση της καταστροφής, έχει συγκληθεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 22:30.

Ο κ. Μητσοτάκης, στο τηλεοπτικό μήνυμα του, τόνισε πως η νύχτα θα είναι δύσκολη όπως και οι επόμενες μέρες.

Λίγο πριν από τις 10 το βράδυ, η πυρκαγιά ξεπέρασε την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος των διοδίων των Αφιδνών.

Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, 6 άτομα έχουν τραυματιστεί και φέρουν εγκαύματα από τις φλόγες (3 από τη Δροσοπηγή και 3 από το Κρυονέρι) και έχουν μεταφερθεί στο ΚΑΤ.

Δύο από αυτούς, εθελοντές δασοπυροσβέστες, διασωληνώθηκαν λόγω του σοβαρού κινδύνου που διατρέχει η ζωή τους από τα εγκαύματα.

Νωρίτερα, το 112 απέστειλε μήνυμα σε όλους τους πολίτες της Αττικής, προειδοποιώντας για τον πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς που υπάρχει τις επόμενες μέρες.

Αναλυτικά το μήνυμα αναφέρει:

«Επείγουσα Ειδοποίηση: Πάρα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τις επόμενες μέρες. Αποφεύγουμε οποιαδήποτε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δάση και άλση. Αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις. Ειδοποιούμε αμέσως την Πυροσβεστική στο 199 αν εντοπίσουμε εστία πυρκαγιάς».

Χαρδαλίας: Η εικόνα στα 3 μεγάλα μέτωπα

Για την πορεία των μεγάλων πυρκαγιές που καίνε σε περιοχές της Ελλάδας ενημέρωσε ο Νίκος Χαρδαλίας το βράδυ της Πέμπτης.

Ο ίδιος τόνισε πως σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν 145 δασικές πυρκαγιές συνολικά, με 99 από αυτές να έχουν ξεκινήσει μέσα στο τελευταίο 24ωρο. «Αυτή τη στιγμή, παραμένουν ενεργές οι 57» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τη φωτιά στη βόρεια Αττική, με επίκεντρο τη Βαρυμπόμπη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε πως στο σημείο επιχειρούν 350 πυροσβέστες.

«Συνολικά 95 αναζωπυρώσεις και σήμερα περισσότερες από 12 σημειώθηκαν στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης που εκδηλώθηκε προχθές.

Όλες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, υπογράμμισε, ενώ η νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι στα πρώην βασιλικά κτήματα πήρε γρήγορα διαστάσεις προς τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας , με κατεύθυνση τη Δροσοπηγή και το Κατσιμίδη και προς στιγμή πέρασε την εθνική οδό, στα διόδια των Αφιδνών, όπου και ανακόπηκε άμεσα».

Για το μέτωπο της Εύβοιας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι στην περιοχή επιχειρούν 240 πυροσβέστες, με τη συνδρομή των δυνάμεων του Στρατού.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στην Αρχαία Ολυμπία. Επιχειρούν 310 πυροσβέστες, ενώ από αέρος επιχειρούσαν πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, υδροφόρες, μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συνολικά εστάλησαν SMS για την εκκένωση 32 οικισμών. Έμφαση δόθηκε στην προστασία του αρχαιολογικού χώρου.

Στη Μεσσηνία, επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων, ενώ επιχειρούσαν 2 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη. Χθες και σήμερα εστάλησαν μηνύματα μέσω του 112 για εκκένωση οικισμών, για να απομακρυνθούν οι πολίτες σε ασφαλή κατεύθυνση.

Στις προσπάθειες συνδράμει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, η χώρα έχει δεχθεί βοήθεια από Κύπρο, Γαλλία, ενώ αύριο αναμένεται συνδρομή από Ρουμανία, Σουηδία και Ελβετία.

«Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δάση και σε άλση» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επανήλθε σε λειτουργία το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του Κρυονερίου

Όπως ανακοινώθηκε σε έκτακτη σύσκεψη για την επάρκεια του Συστήματος Ηλεκτροδότησης εν μέσω των πυρκαγιών, το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στο Κρυονέρι που τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια την Αττική έχει επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χαρδαλιάς για πυρκαγιές: 99 νέες πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Η εικόνα σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία

Μητσοτάκης για πυρκαγιές: «Δυστυχώς τα δύσκολα είναι μπροστά μας» - «Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι»

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: Καίγονται σπίτια στη Δροσοπηγή, εκκένωση σε Αφίδνες και Κρυονέρι

gazzetta
gazzetta reader insider insider