Διεθνή
26-07-2021 | 14:45

Παγκόσμια Τράπεζα-COVAX: Νέο σχέδιο για την επίσπευση προμηθειών εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες

Newsroom
Μοιράσου το
Παγκόσμια Τράπεζα-COVAX: Νέο σχέδιο για την επίσπευση προμηθειών εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το παγκόσμιο πρόγραμμα COVAX για την διανομή εμβολίων κατά της COVID-19 στις φτωχότερες χώρες παρουσίασαν σήμερα έναν μηχανισμό χρηματοδότησης για την επίσπευση της προμήθειας δόσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου τα ποσοστά εμβολιασμών είναι χαμηλά σε σχέση με εκείνα των πλουσιότερων χωρών.

Ο μηχανισμός επιτρέπει στο COVAX να πραγματοποιήσει προκαταβολικά αγορές, σε πιο ανταγωνιστικές τιμές, από παρασκευαστές των εμβολίων με βάση τη συνολική ζήτηση στις χώρες χρησιμοποιώντας χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα και από άλλες αναπτυξιακές τράπεζες.

"Η πρόσβαση στα εμβόλια παραμένει η μοναδική μέγιστη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες για την προστασία των πολιτών τους από τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας", δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας.

"Ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέψει την παροχή νέων προμηθειών και την επίσπευση της αγοράς εμβολίων από τις χώρες. Επίσης θα προσδώσει διαφάνεια αναφορικά με τη διαθεσιμότητα, τις τιμές και τα προγράμματα παραδόσεων των εμβολίων", ανέφερε ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.

Η συμφωνία της Παγκόσμιας Τράπεζας με το COVAX, το οποίο υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (Gavi), θα βοηθήσει τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να αποκτήσουν πρόσβαση σε επιπλέον δόσεις εμβολίων πλέον των πλήρως χρηματοδοτούμενων δόσεων που ήδη παραλαμβάνουν.

Ο νέος μηχανισμός υλοποιείται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τον αργό ρυθμό των εμβολιασμών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Μόλις το 1,1% των πολιτών αυτών των χωρών έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση σε σχέση με το 26,9% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία του Our World in Data.

Οι ειδικοί υγείας προειδοποιούν ότι η πανδημία θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και θα εμφανίζονται νέες παραλλαγές αν δεν εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.