Η Ρωσία διαθέτει αποδείξεις συνεργασίας ΗΠΑ-ISIS στο Αφγανιστάν, λέει το Κρεμλίνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ρωσία διαθέτει αποδείξεις συνεργασίας ΗΠΑ-ISIS στο Αφγανιστάν, λέει το Κρεμλίνο
Είμαι πεπεισμένος ότι τέτοια συνεργασία υπήρξε. Και δεν αρχίσαμε να το λέμε έτσι απλά. Αρχίσαμε να λαμβάνουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για τέτοια στοιχεία συνεργασίας.

Η Ρωσία διαθέτει στοιχεία που πιστοποιούν την συνεργασία των ΗΠΑ με το «Ισλαμικό Κράτος» (οργάνωση που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ρωσία) στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν και διευθυντής της Δεύτερης Διεύθυνσης Ασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαμίρ Καμπούλοφ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι τέτοια συνεργασία υπήρξε. Και δεν αρχίσαμε να το λέμε έτσι απλά. Αρχίσαμε να λαμβάνουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για τέτοια στοιχεία συνεργασίας. Στοιχεία που αφορούν την μεταφορά όπλων με ελικόπτερα. Και τις λάβαμε από ντόπιους Αφγανούς, αλλά και από τοπικούς ηγέτες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί ελικόπτερα προμήθευαν με όπλα και πολεμοφόδια εκείνες τις περιοχές που έχουν καταληφθεί από στρατιωτικά τμήματα του ISIS», δήλωσε ο Καμπούλοφ.

Ο Καμπούλοφ είπε επίσης ότι η κατάληψη της εξουσίας με στρατιωτικά μέσα στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν είναι ρεαλιστική στην περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος στις ενδοαφγανικές συνομιλίες. Εάν δεν υπάρξει πραγματική εξέλιξη στην διαδικασία της εθνικής συμφιλίωσης, τότε η στρατιωτικο-πολιτική ισορροπία θα στραφεί προς όφελος του κινήματος των Ταλιμπάν, «και τότε η στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας στην χώρα θα γίνει μια πολύ ρεαλιστική προοπτική» δήλωσε ο Καμπούλοφ.

Παρόλα αυτά, εκτίμησε ο Καμπούλοφ , οι Ταλιμπάν προς το παρόν δεν είναι σε θέση να καταλάβουν μεγάλα διοικητικά κέντρα στις επαρχίες του Αφγανιστάν.

Ο Καμπούλοφ, αναπτύσσοντας το σκεπτικό του για την προοπτική αυτή, είπε ότι «επί είκοσι και πλέον χρόνια η ηγεσία του κινήματος των Ταλιμπάν, το βασικό τμήμα της οποίας είναι το ίδιο, έχει φυσικά χορτάσει τον πόλεμο και αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αναζητήσει πολιτικές διεξόδους από το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί», και ότι «είναι έτοιμη για έναν πολιτικό συμβιβασμό». Από την άλλη, συνέχισε ο Καμπούλοφ, το κίνημα των Ταλιμπάν δεν είναι στάσιμο και εμφανίζεται μια νέα γενιά νέων «παθιασμένων μαχητών, που έχουν μεγάλες αντοχές και οι οποίοι, ως επί το πλείστον, δεν έζησαν ποτέ σε ένα ήρεμο, ελεύθερο και μη κατεχόμενο Αφγανιστάν», που πιστεύουν ότι πολεμούν για την απελευθέρωση της χώρας τους από τους κατακτητές και τις αξίες του Ισλάμ, όπως τις αντιλαμβάνονται. «Αυτό το παθιασμένο τμήμα των νέων μαχητών έχει πιο ριζοσπαστικές διαθέσεις. Είναι αυτοί που σκοτώνονται στις εχθροπραξίες οι οποίες συνεχίζονται», επισήμανε ο Καμπούλοφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider