Βρετανία: 58.000 συμμετείχαν σε πιλοτικές εκδηλώσεις χωρίς μέτρα - 28 προσβλήθηκαν από Covid

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: 58.000 συμμετείχαν σε πιλοτικές εκδηλώσεις χωρίς μέτρα - 28 προσβλήθηκαν από Covid
Όπως ανέφερε η κυβέρνηση, δεν εντοπίστηκε «καμία σημαντική εστία» από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, σε καμία από αυτές τις εκδηλώσεις.

Μόνο 28 άνθρωποι από τους 58.000 που συμμετείχαν σε μαζικές εκδηλώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο πιλοτικών δοκιμών, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Προκειμένου να δώσει την έγκρισή της για τη διοργάνωση εκδηλώσεων με τη συμμετοχή μεγάλου πλήθους, αυτό το καλοκαίρι, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έδωσε την άνοιξη το πράσινο φως για εννέα τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις, στις οποίες είχαν χαλαρώσει τα υγειονομικά μέτρα. Μεταξύ αυτών ήταν ποδοσφαιρικοί αγώνες στο Γουέμπλεϊ, η τελετή απονομής των Brit Awards στην O2 Arena, ο τελικός του παγκοσμίου κυπέλλου σνούκερ και διάφορες άλλες εκδηλώσεις στο Λίβερπουλ, όπως ένα ρέιβ πάρτι.

Όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να κάνουν τεστ για την Covid-19 και να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα 24 ώρες πριν από την εκδήλωση. Σε κάποιες από αυτές δεν ήταν υποχρεωτικό να φορούν μάσκα, ούτε να τηρούν τις αποστάσεις.

Όπως ανέφερε η κυβέρνηση, δεν εντοπίστηκε «καμία σημαντική εστία» από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, σε καμία από αυτές τις εκδηλώσεις.

Από εκείνους που βρέθηκαν θετικοί, οι 11 πιθανολογείται ότι μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων ενώ οι υπόλοιποι 17 ίσως να προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό κατά τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις ή σε κάποια κοντινή ημερομηνία.

Η κυβέρνηση υπογράμμισε πάντως ότι αυτές οι πιλοτικές εκδηλώσεις οργανώθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο, όταν η πανδημία είχε περιοριστεί και ότι ελάχιστοι από τους συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ, όπως τους είχε ζητηθεί.

Τα κρούσματα αυξάνονται το τελευταίο διάστημα στη Βρετανία, λόγω της παραλλαγής Δέλτα, που είναι πολύ πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες.

Μια δεύτερη φάση αυτών των δοκιμών έγινε τον Ιούνιο, στους ποδοσφαιρικούς αγώνες για το Euro 2020 στο Γουέμπλεϊ και τις ιπποδρομίες του Άσκοτ. Τα αποτελέσματα αυτής της φάσης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Βρετανοί μουσικοί και άλλοι καλλιτέχνες, όπως ο Πίτερ Γκάμπριελ και ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ, εξοργισμένοι με την παράταση των περιορισμών, προσέφυγαν χθες στη δικαιοσύνη για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα αυτών των πιλοτικών εκδηλώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider