Crackonosh: Το κακόβουλο λογισμικό που μετατρέπει υπολογιστές σε «ορυχεία» κρυπτονομισμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Crackonosh: Το κακόβουλο λογισμικό που μετατρέπει υπολογιστές σε «ορυχεία» κρυπτονομισμάτων
Το «Crackonosh» έχει εξορύξει κρυπτονομίσματα «Moreno» συνολικής αξίας 2 εκατ. δολαρίων, από τον Ιούνιο του 2018.

Στο στόχαστρο των χάκερς βρίσκονται χιλιάδες gamers, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας Avast.

Όπως αναφέρει το CNBC, «εγκληματίες του ψηφιακού κόσμου» «φυτεύουν» το κακόβουλο λογισμικό «Crackonosh» σε υπολογιστές που ανήκουν σε gamers, όταν οι χρήστες κατεβάζουν δωρεάν ηλεκτρονικά παιχνίδια όπως τα NBA 2K19, Grand Theft Auto V, Far Cry 5, The Sims 4 και Jurassic World Evolution. Ενώ «παράθυρο» για την είσοδο του malware είναι συνήθως τα «σπασμένα» προγράμματα που επιλέγουν πολλοί χρήστες για να μην πληρώσουν το κόστος των original εκδοχών.

Στη συνέχεια, το malware λογισμικό παίρνει τον έλεγχο του υπολογιστή, κάνοντας απεγκατάσταση σε πολλά προγράμματα - μεταξύ των οποίων και του antivirus - και οι χάκερς χρησιμοποιούν τους υπολογιστές των gamers ως «ορυχεία» για την «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων.

Όπως αναφέρεται, το «Crackonosh» έχει εξορύξει κρυπτονομίσματα «Moreno» συνολικής αξίας 2 εκατ. δολαρίων, από τον Ιούνιο του 2018.

Η έκθεση της Avast αναφέρει πως στις περισσότερες περιπτώσεις, οι χρήστες - gamers παρατηρούν πως οι υπολογιστές τους γίνονται πιο αργοί, ενώ οι χρώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονται.

Μέχρι στιγμής, περίπου 220.000 χρήστες έχουν πέσει θύματα του κακόβουλου λογισμικού παγκοσμίως και περίπου 800 συσκευές μολύνονται καθημερινά. Βέβαια όπως τονίζεται, οι αριθμοί αφορούν υπολογιστές που έχουν antivirus λογισμικό, οπότε ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται πως είναι υψηλότερος. Η Βραζιλία, η Ινδία και οι Φιλιππίνες είναι ανάμεσα στις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα. Ενώ και οι ΗΠΑ βρίσκονται ψηλά στην κατάταξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Κατασχέθηκαν κρυπτονομίσματα αξίας 114 εκατ. στερλίνων

gazzetta
gazzetta reader insider insider