Δημοσκόπηση: Ο Μπάιντεν δεν βελτίωσε την εικόνα της Ουάσινγκτον στην ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημοσκόπηση: Ο Μπάιντεν δεν βελτίωσε την εικόνα της Ουάσινγκτον στην ΕΕ
Στο εσωτερικό της χώρας οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η επιρροή των ΗΠΑ στο εξωτερικό έχει ενισχυθεί.

Η φήμη των ΗΠΑ ως παγκόσμια δύναμη έχει πληγεί στη Γαλλία και τη Γερμανία λόγω του τρόπου που η Ουάσινγκτον διαχειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 600.000 Αμερικανούς, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Λίγο πριν την άφιξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το γερμανικό Marshall Fund και το Bertelsmann Foundation αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν ανέκτησαν το γόητρο που είχαν πριν την covid-19. Αντίθετα, η φήμη της Κίνας βελτιώθηκε κατά λίγο.

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 26 Μαρτίου, οι ΗΠΑ υπό τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει σχεδόν 400.000 θανάτους από τον κορονοϊό, αν είχαν υιοθετήσει μια πιο αποτελεσματική στρατηγική.

«Οι τρεις πρώτοι μήνες της διακυβέρνησης του Μπάιντεν δεν έχουν επηρεάσει την άποψη των Γάλλων και των Γερμανών για την επιρροή των ΗΠΑ στον κόσμο», σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε 11 χώρες.

«Οι αριθμοί αυτοί συνάδουν με τα αποτελέσματα της έρευνας του 2020» που έδειξε ότι η φήμη των ΗΠΑ «μειώθηκε κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την κατάσταση πριν την πανδημία, προς όφελος της Κίνας».

Ωστόσο στο εσωτερικό της χώρας οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η επιρροή των ΗΠΑ στο εξωτερικό έχει ενισχυθεί, ανέφερε η έρευνα.

Ο Μπάιντεν ξεκινά την Τετάρτη την πρώτη του περιοδεία στην Ευρώπη ως πρόεδρος των ΗΠΑ για να παραστεί στις συνόδους της G7, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Είναι αντιμέτωπος με την πρόκληση της επιδιόρθωσης των διατλαντικών σχέσεων των ΗΠΑ, μετά τη βλάβη που υπέστησαν από τον Τραμπ, ο οποίος απέσυρε τη χώρα από διεθνείς συμφωνίες και επέκρινε σφοδρά το ΝΑΤΟ υπονομεύοντας την πίστη των Ευρωπαίων στην Ουάσινγκτον.

Το 51% των Γερμανών θεωρεί τις ΗΠΑ αξιόπιστο εταίρο, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 60% στη Γαλλία, στο 67% στη Βρετανία και το 76% στη Πολωνία. Λιγότερο από το ένα τέταρτο των Τούρκων εμπιστεύονται τις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν την ΕΕ αξιόπιστο εταίρο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εμπλέκονται στην ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης, με εξαίρεση τους Σουηδούς, όπου η κοινή γνώμη είναι διχασμένη, και τους Τούρκους.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου από τις 29 Μαρτίου ως τις 13 Απριλίου σε δείγμα 1.000 ενηλίκων σε 11 χώρες: τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Τουρκία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider