Ιράκ: Η Διεθνής Αμνηστία απαιτεί εξηγήσεις για την εξαφάνιση 650 ανδρών κι εφήβων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιράκ: Η Διεθνής Αμνηστία απαιτεί εξηγήσεις για την εξαφάνιση 650 ανδρών κι εφήβων
Ήδη από τις 5 Ιουνίου του 2016 ο τότε πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, σύστησε επιτροπή έρευνας.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε σήμερα από το Ιράκ να λογοδοτήσει πέντε χρόνια ακριβώς μετά την απαγωγή 643 σουνιτών ανδρών και εφήβων από σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες πλέον έχουν ενσωματωθεί στο κράτος.

Οι Ιρακινοί αυτοί εξαφανίστηκαν στη διάρκεια επιχείρησης της Χασντ αλ Σάαμπι, ενός συνασπισμού ένοπλων ομάδων στον οποίο κυριαρχούν οι φιλοϊρανικές, για την ανακατάληψη τον Ιούνιο του 2016 της Φαλούτζα από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο τότε είχε υπό τον έλεγχό του μεγάλος μέρος του Ιράκ, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Στις 3 Ιουνίου, την ώρα που “χιλιάδες” εκτοπισμένοι έφευγαν από την περιοχή, ένοπλοι που φορούσαν τη στολή της Χασντ αλ Σάαμπι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, “απήγαγαν περίπου 1.300 άνδρες και εφήβους που θεωρούνταν ότι ήταν σε ηλικία που μπορούσαν να πολεμήσουν”.

“Το ίδιο βράδυ τουλάχιστον 643 από αυτούς τοποθετήθηκαν σε λεωφορεία και ένα φορτηγό και έκτοτε αγνοούνται”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας. Οι υπόλοιποι κατήγγειλαν ότι “βασανίστηκαν και κακοποιήθηκαν”.

Ήδη από τις 5 Ιουνίου του 2016 ο τότε πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, σύστησε επιτροπή έρευνας, καθώς οι διαδογματικές εντάσεις είχαν οξυνθεί λόγω των ωμοτήτων που διέπραττε το σουνιτικό ΙΚ και των αντιποίνων στα οποία προχωρούσαν οι σιίτες εναντίον των σουνιτών.

“Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ”, κατήγγειλε η Αμνηστία. “Εδώ και πέντε χρόνια οι οικογένειες αυτών των ανδρών δεν γνωρίζουν καν αν είναι ζωντανοί. Αξίζουν να τερματιστούν τα βάσανά τους”, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Στη διάρκεια του πολέμου κατά του ΙΚ, ΜΚΟ και οικογένειες δεν σταμάτησαν να καταγγέλλουν τις ωμότητες που διέπρατταν όλες οι πλευρές. Πολλές ομάδες κατηγορήθηκαν ότι διεξήγαγαν επιθέσεις αντιποίνων εναντίον κοινοτήτων αντίπαλου δόγματος.

Επισήμως η Χασντ αρνείται ότι απήγαγε ή ότι συνέλαβε αυθαίρετα ανθρώπους. Όμως διοικητές της αναφέρουν τακτικά ότι η παραστρατιωτική οργάνωση διαθέτει φυλακές και ότι κρατά εκεί “τζιχαντιστές” χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτοί ανήκαν πραγματικά στο ΙΚ.

Οι σουνίτες καταγγέλλουν συχνά ότι είναι θύματα διακρίσεων στο Ιράκ μετά την εκδίωξη του ΙΚ, με χιλιάδες από αυτούς να έχουν συλληφθεί και στη συνέχεια να έχουν καταδικαστεί, σε ποινές φυλάκισης ή σε θάνατο, επειδή ανήκαν, πραγματικά ή όχι, στην τζιχαντιστική οργάνωση.

Σήμερα οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τον εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων στο πλαίσιο του πολέμου κατά του ΙΚ.

Η ιρακινή κυβέρνηση έκλεισε “16 καταυλισμούς τους τελευταίους επτά μήνες, εγκαταλείποντας τουλάχιστον 34.801 εκτοπισμένους χωρίς εγγυήσεις ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ότι θα βρουν άλλο καταφύγιο ή ότι θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες”, υπογράμμισε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Οι εκτοπισμένοι αυτοί, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις σκηνές όπου ζούσαν, έχουν δει τα σπίτια τους να καταστρέφονται ή έχουν κατηγορηθεί ως “τρομοκράτες” από τις αρχές και την κοινότητά τους, κατηγορίες “συχνά χωρίς αποδείξεις”, σύμφωνα με το HRW.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider