Η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για το 37% των θανάτων που σχετίζονται με τη θερμότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για το 37% των θανάτων που σχετίζονται με τη θερμότητα
Περισσότεροι από ένας στους τρεις θανάτους που σχετίζονται με τη θερμότητα παγκοσμίως μπορούν να αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή.

Περισσότεροι από ένας στους τρεις θανάτους που σχετίζονται με τη θερμότητα παγκοσμίως μπορούν να αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από ανθρωπογενή αίτια, σύμφωνα με μια αναφορά που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change.

Σε μια ανάλυση περίπου 30 εκατομμυρίων θανάτων σε 43 χώρες, με στοιχεία από το 1991 έως το 2018, η μελέτη διαπίστωσε ότι το 37% των θανάτων κατά μέσο όρο ήταν αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο, με το ποσοστό να αυξάνεται σε περισσότερο από 75% σε κάποια μέρη.

«Η αυξημένη θνησιμότητα είναι εμφανής σε κάθε ήπειρο», υπογραμμίζει η αναφορά, η οποία περιλαμβάνει συνεισφορές από τουλάχιστον 70 επιστήμονες. Αν και η κατανομή τους ποικίλλει γεωγραφικά, ο αριθμός τους κυμαινόταν από δεκάδες έως εκατοντάδες ε πολλές τοποθεσίες».

Το έγγραφο σημειώνει ότι το επίπεδο της θέρμανσης ποικίλλει σε ολόκληρο τον κόσμο, με ορισμένα μέρη να καταγράφουν μικρή αλλαγή από την προ-βιομηχανική εποχή , ενώ άλλα έχουν δει τις μέσες θερμοκρασίες τους να αυξάνονται κατά περισσότερο από 1 βαθμό Κελσίου. Ομοίως, το επίπεδο θνησιμότητας λόγω υψηλότερων θερμοκρασιών ποικίλλει ευρέως. Για παράδειγμα, μια ημέρα 31 βαθμών (88 βαθμοί Φαρενάιτ) στο Σικάγο - στο 99ο εκατοστημόριο της ζεστής περιόδου - συσχετίστηκε με αύξηση κατά 36% του κινδύνου θνησιμότητας, σύμφωνα με τη μελέτη. Αλλά μια μέρα 28 βαθμών στο Βερολίνο (στο 99ο εκατοστημόριο για την πόλη) αύξησε τον κίνδυνο κατά 57%.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ορισμένες από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο βρίσκονται στη νότια Ευρώπη, με την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία να υποφέρουν από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη θνησιμότητα λόγω της αύξησης θερμοκρασίας που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Άλλες περιοχές που επλήγησαν σκληρά περιλαμβάνουν το Ιράν και το Κουβέιτ, την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες στη Νοτιοανατολική Ασία και αρκετές χώρες στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider