Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα
IDF air strikes Gaza
Ισραηλινή κυβέρνηση και Χαμάς επιβεβαίωσαν την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ώρα που θα τεθεί σε εφαρμογή.

Η ισραηλινή κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι συμφωνήθηκε εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ώρα που θα τεθεί σε εφαρμογή. Εκπρόσωπος της Χαμάς ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός θα ισχύσει από τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής, τοπική ώρα, ενώ τη συμφωνία επιβεβαίωσε στη συνέχεια και ο Ισλαμικός Τζιχάντ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης, η Αίγυπτος ήταν εκείνη που έκανε πρόταση για την εκεχειρία, η οποία θα είναι «αμοιβαία και άνευ όρων». Παράλληλα, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το συμβούλιο ασφαλείας, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενέκρινε ομόφωνα την εκεχειρία στη βάση αυτού που ένας αξιωματούχος αποκάλεσε «ηρεμία έναντι ηρεμίας».

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε νωρίτερα στο Twitter ο Ιταμάρ Έιχνερ, ο διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας Yedioth Ahronoth, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Την είδηση μετέδωσαν το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera και πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ενώ σύμφωνα με το Reuters, στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν ότι μια «αμοιβαία και ταυτόχρονη» εκεχειρία με το Ισραήλ θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 02.00. Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή στις 2 τα ξημερώματα, τονίζοντας την επιτυχημένη μεσολάβηση του Καΐρου.

Νωρίτερα, το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Kan μετέδωσε πως το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ θα κληθεί να ψηφίσει σήμερα μια πρόταση για μονομερή εκεχειρία στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Από την Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές» τις πληροφορίες ότι γίνονται ενέργειες για μια κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλικι και ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ Γκιλάντ Ερντάν αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για «γενοκτονία», στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, σήμερα σκοτώθηκαν πέντε Παλαιστίνιοι σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών Παλαιστινίων σε αυτόν τον θύλακα να ανέρχεται σε 232, από την αρχή της σύρραξης, στις 10 Μαΐου.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, ότι η συνέχιση των ισραηλινών και παλαιστινιακών πυρών είναι «απαράδεκτη», εκτιμώντας ότι «οι συγκρούσεις πρέπει να τερματιστούν αμέσως».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στους 232 οι νεκροί στη Γάζα - «Απαράδεκτη» η συνέχιση των πυρών, λέει ο ΟΗΕ

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου καταγγέλλει εμπλοκή του Ιράν στις συγκρούσεις της Γάζας

gazzetta
gazzetta reader insider insider