Ελλάδα
20-05-2021 | 18:33

Μυτιλήνη: Οι νέες δομές αιτούντων άσυλο στα νησιά δεν θα «ενοχλούν» τις τοπικές κοινωνίες

Newsroom
Μοιράσου το
Μυτιλήνη: Οι νέες δομές αιτούντων άσυλο στα νησιά δεν θα «ενοχλούν» τις τοπικές κοινωνίες
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Στη σχέση των υπό κατασκευή νέων δομών υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τις τοπικές κοινωνίας αναφέρθηκαν σήμερα στη Μυτιλήνη, κατά την επίσκεψη τους στο νησί, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής του υπουργείου Μετανάστευσης, Μάνος Λογοθέτης και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομάδας δράσης για τη Λέσβο Μπεάτε Γκμίντερ.

«Η νέα δομή, όπως όλες οι νέες δομές αιτούντων άσυλο στα νησιά, έχουν σχεδιαστεί ώστε να μην ενοχλούν τις τοπικές κοινωνίες, παρέχοντας κίνητρα ώστε οι επωφελούμενοι να μένουν μέσα. Ζητούμενο είναι η νέα δομή να επιφέρει τη μικρότερη δυνατή όχληση» σημείωσαν.

Ο κ. Λογοθέτης στη ίδια συνέντευξη σημείωσε πως «με τους ρυθμούς αποσυμφόρησης και την υλοποίηση των όσων έχουν εξαγγελθεί, μπορεί η νέα δομή να μη χρησιμοποιηθεί. Αλλά οι δομές πρέπει να υπάρχουν». Ενώ η κ. Γκμίντερ υποστήριξε πως «η Task Force βρίσκεται εδώ για να δείξει στην Ελλάδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο πλευρό της». Όπως είπε το κόστος της κατασκευής των νέων δομών καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Λογοθέτης ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη στο προσωρινό ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, ενώ σε σχέση με όσα ακούγονται περί ενσωμάτωσης προσφύγων, δεν αφορούν την ένταξή τους και παραμονή τους στα νησιά.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα της νέας δομής στη θέση Βάστρια-Πλάτη στη Λέσβο είπε, πως όλα έχουν δρομολογηθεί, αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, υπογράμμισε δε ότι η δομή θα είναι ελεγχόμενη, όπως είναι στον Καρά Τεπέ σήμερα, και ότι θα υπάρχει μεγάλος κλειστός χώρος κράτησης εντός της δομής.

Η κ. Γκμίντερ επεσήμανε ότι μέσα στον Ιούνιο σχεδιάζεται συνάντηση των αρχηγών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για τον προγραμματισμό των επιστροφών, αλλά και τον έλεγχο των ροών στα νησιά. «Υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να επιστρέψουν και άνθρωποι που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας» είπε η κ. Γκμίντερ.

Η κ. Γκμίντερ ανέφερε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος ως προς τις συνθήκες στην προσωρινή δομή στον Καρά Τεπέ και ότι η νέα δομή θα είναι ακόμα καλύτερη, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά ελεγχόμενη, με σεβασμό στην τοπική κοινωνία.

Ο κ. Λογοθέτης και η κ. Γκμίντερ, συναντήθηκαν επίσης με τους δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, και στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Επίσης συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου και με τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.