Διεθνή
19-05-2021 | 09:48

Μπάιντεν: Πρόταση ύψους 174 δισ. δολαρίων για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων

Newsroom
Μοιράσου το
Biden
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε χθες, Τρίτη, την πρόταση του με οικονομικό ύψος 174 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, παροτρύνοντας τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να μην παράγουν οχήματα μηδενικής εκπομπής ρύπων στο εξωτερικό για την κάλυψη των αναγκών των Αμερικανών καταναλωτών, ενώ οδήγησε και ένα ημιφορτηγό μηδενικών εκπομπών ρύπων.

«Χρειαζόμαστε οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, αλλά και άλλες εταιρίες να συνεχίσουν να επενδύουν εδώ στην Αμερική και να μην παίρνουν τα οφέλη των δημόσιων επενδύσεών μας και να επεκτείνουν την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών στο εξωτερικό», δήλωσε ο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων της Ford Motor Co στο Ντίαρμπορν του Μίσιγκαν για να δει την ηλεκτρική έκδοση του πρώτου σε πωλήσεις ημιφορτηγού F-150 της ίδιας εταιρίας.

Η ένωση εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία (The United Auto Workers -UAW) έχει ασκήσει κριτική στην General Motors Co (GM) για την ανακοίνωσή της ότι θα επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια στο Μεξικό για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και στη Ford για την επιδίωξη παραγωγής μερικών τύπων ηλεκτρικών οχημάτων επίσης, στο Μεξικό αντί του Οχάιο.

Η GM σημείωσε ότι πρόσφατα ανακοίνωσε περίπου 9.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και την επένδυση 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Ford Μπιλ Φορντ δήλωσε στην ίδια εκδήλωση ότι ο Μπάιντεν «κατανοεί ότι η κατασκευή πραγμάτων σε αυτή τη χώρα έχει σημασία», προσθέτοντας ότι η εταιρία δίνει εργασία σε περισσότερους εργαζόμενους που ανήκουν στην UAW, σε σύγκριση με τους άλλους ανταγωνιστές της στο Ντιτρόιτ.

Η UAW θέλει επίσης η GM να αναγνωρίσει το εργατικό συνδικάτο και στις κοινοπραξίες της για την παραγωγή μπαταριών. Η Ford εξετάζει τη συγκρότηση παρόμοιων κοινοπραξιών.

«Χρειάζεται να εμβαθύνετε τη συνεργασία σας με την UAW», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος της αναφερόμενης συνδικαλιστικής ένωσης Ρόρι Γκέιμπλ παρότρυνε τον Μπάιντεν να διασφαλίσει ότι οι επενδύσεις θα ενθαρρύνουν ισχυρά εργασιακά πρότυπα, καλές θέσεις εργασίας και την παραγωγή οχημάτων στις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ υπολείπονται της Κίνας, η οποία πωλεί περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα.

«Θα θέσουμε ένα νέο βηματισμό για τα ηλεκτρικά οχήματα» είπε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν βάδισε προς ένα δοκιμαστικό όχημα της Ford για να οδηγήσει για λίγο ένα ηλεκτρικό ημιφορτηγό της εταιρίας, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα σήμερα.

Οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών ασφάλειας δεν επιτρέπουν τυπικά στους Αμερικανούς προέδρους να οδηγούν οχήματα.

«Αυτό είναι γρήγορο» δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το όχημα μπορεί να επιταχύνει από τα 0-100 χιλιόμετρα ανά ώρα, μόλις σε 4,4 δευτερόλεπτα. «Η αίσθησή του είναι υπέροχη» πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo: AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.