Η πρώτη μείωση πληθυσμού στην Κίνα από το 1949

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πρώτη μείωση πληθυσμού στην Κίνα από το 1949
Πληθυσμός στην Κίνα
Η τελευταία απογραφή στην ασιατική χώρα αναμένεται να δείχνει πως ο πληθυσμός της Κίνας έπεσε κάτω από τα 1,4 δισ. ανθρώπων, έναντι άνω των 1,4 δισ. ανθρώπων το 2019.

Η Κίνα θα ανακοινώσει την πρώτη ετήσια μείωση του πληθυσμού της από τος 1949 με βάση τα στοιχεία από την απογραφή στην ασιατική χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Όπως αναφέρουν οι FT, η τελευταία απογραφή πληθυσμού στην Κίνα, που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο αλλά δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα, θα δείχνει πως ο πληθυσμός στη χώρα έπεσε κάτω από τα 1,4 δισ. ανθρώπων, έναντι άνω των 1,4 δισ. ανθρώπων το 2019.

Τα στοιχεία της απογραφής ήταν προγραμματισμένο να δημοσιευτούν στις 16 Απριλίου, αλλά η κινεζική κυβέρνηση καθυστέρησε τη γνωστοποίηση τους επικαλούμενη περισσότερο χρόνο για τη σωστή μελέτη των δεδομένων.

Υπενθυμίζεται πως η κινεζική κυβέρνηση χαλάρωσε το 2015 τους αυστηρούς κανόνες οικογενειακού προγραμματισμού που είχε επιβάλει επί χρόνια, επιτρέποντας έτσι στα ζευγάρια να μπορούν να γεννήσουν δύο παιδιά και όχι μόνο ένα, που ήταν το μέχρι τότε όριο. Όμως, φαίνεται πως η αλλαγή των μέτρων δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πραγματικά, αν και την επόμενη χρονιά, ήτοι το 2016, ο αριθμός των γεννήσεων αυξήθηκε, στη συνέχεια τα επόμενα τρία χρόνια μειώθηκε.

Τα στοιχεία θεωρούνται πολύ σημαντικά για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύνολο του κινεζικού κρατικού μηχανισμού και δεν πρόκειται να δημοσιευτούν εάν δεν έχουν επαληθευτεί πολλαπλώς από οργανισμούς της Κίνας.

Σύμφωνα με τους FT, εάν επαληθευτούν οι αναφορές για μείωση του κινεζικού πληθυσμού, αυτό θα αποτελέσει πλήγμα στην πολιτική του Πεκίνου για τη χαλάρωση του αυστηρού σχεδιασμού για τον αριθμό γεννήσεων ανά οικογένεια.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθυσμός της Κίνας υπολείπεται ελάχιστα του αντίστοιχου της Ινδίας, που ανέρχεται σε 1,38 δισ. ανθρώπων, με την Κίνα να κινδυνεύει να χάσει τα πρωτεία της πολυπληθέστερης χώρας παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΗΕ: Τα 7,7 δισεκατομμύρια έφτασε ο πληθυσμός της Γης το 2019

Ο μισός πληθυσμός της γης θα χρησιμοποιεί ψηφιακά πορτοφόλια το 2024

Έκθεση ΚΚΕρ για το Δημογραφικό: Ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνάει

gazzetta
gazzetta reader insider insider