Διεθνή
24-04-2021 | 20:10

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η δήλωση των ΗΠΑ διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα

Newsroom
Μοιράσου το
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η δήλωση των ΗΠΑ διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν, δημιουργήθηκε ένα ρεύμα συμφωνίας από πολιτικούς, απλούς ανθρώπους ως και καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, αλλά η Τουρκία επιμένει να μιλά για "μαθήματα ιστορίας που δεν δέχεται". Μετά από μια σύντομη ανακοίνωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που απορρίπτει πλήρως τη δήλωση Μπάιντεν, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ολοσέλιδη ανακοίνωση με την οποία τοποθετείται επί του θέματος. 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι η απόφαση αυτή από τις ΗΠΑ θα βάλει φωτιά στα θεμέλια της ειρηνικής συνύπαρξης που έχει επιτευχθεί στην περιοχή της Τουρκίας με πολύ κόπο και καλεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να ανακαλέσει.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε με τον ισχυρότερο τρόπο τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τα γεγονότα του 1915 που έγιναν υπό την πίεση ριζοσπαστικών αρμενικών κύκλων και αντι-Τουρκικών ομάδων στις 24 Απριλίου.

Είναι σαφές ότι η εν λόγω δήλωση δεν έχει επιστημονική και νομική βάση, ούτε υποστηρίζεται από στοιχεία. Όσον αφορά τα γεγονότα του 1915, δεν πληρούται καμία από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χρήση του όρου «γενοκτονία» που ορίζεται αυστηρά στο διεθνές δίκαιο.

Η φύση των γεγονότων του 1915 δεν αλλάζει ανάλογα με τα τρέχοντα κίνητρα των πολιτικών ή τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Μια τέτοια στάση εξυπηρετεί μόνο μια χυδαία παραμόρφωση της ιστορίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε σαφώς τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα των γεγονότων του 1915. Επιπλέον, το 2005 η Τουρκία πρότεινε στην Αρμενική πλευρά να συστήσει μια Κοινή Επιτροπή Ιστορίας για να αποκτήσει μια δίκαιη μνήμη υπό το φως των ιστορικών γεγονότων αυτής της περιόδου. Αν και η Αρμενία δεν ανταποκρίθηκε ποτέ σε αυτήν την πρόταση, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι. Από αυτή την άποψη, η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος δεν είναι ούτε νομικά ούτε ηθικά εξουσιοδοτημένος να κρίνει ιστορικά θέματα, δεν έχει καμία αξία.

Ως χώρα που βρίσκεται στο κέντρο μιας περιοχής που ονομάζεται λίκνο των πολιτισμών και η οποία έχει υιοθετήσει τη στάση της προσπάθειας για την ειρήνη και την ηρεμία για την ανθρωπότητα, παρά τα βάσανα της, η Τουρκία δεν απέφυγε ποτέ να αντιμετωπίσει την ιστορία της και δεν θα πάρει μαθήματα από οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σχετικά με αυτή.

Με την ευκαιρία αυτή, γιορτάζουμε για άλλη μια φορά τις αγαπημένες αναμνήσεις των ανθρώπων από όλες τις μουσουλμανικές, χριστιανικές και εβραϊκές κοινότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που έχασαν τη ζωή τους κάτω από τις εξαιρετικές συνθήκες της περιόδου πριν και κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Το μήνυμα που έδωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 24 Απριλίου, για τους Οθωμανούς Αρμένιους που έχασαν τη ζωή τους στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας στο Αρμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη φέτος, αντανακλά την προσέγγιση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα. 

Μετά από περισσότερα από εκατό χρόνια που το παρελθόν αυτό υποφέρει, αντί να καταβάλει ειλικρινείς προσπάθειες για να θεραπεύσει εντελώς τις πληγές του παρελθόντος και να οικοδομήσει το κοινό μέλλον στην περιοχή μας, η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ δεν θα αποφέρει άλλα αποτελέσματα εκτός από την πόλωση των εθνών και την παρεμπόδιση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας.

Αυτή η δήλωση των ΗΠΑ, που διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη συνείδηση ​​του τουρκικού λαού και θα ανοίξει μια βαθιά πληγή που υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη φιλία μας.

Καλούμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος, το οποίο δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό από το να ικανοποιήσει ορισμένους πολιτικούς κύκλους και να υποστηρίξει τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην καθιέρωση μιας πρακτικής ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, ειδικά μεταξύ των τουρκικών και των αρμενικών κοινοτήτων, αντί να εξυπηρετήσει την ατζέντα εκείνων των κύκλων που προσπαθούν να προκαλέσουν έχθρα χρησιμοποιώντας την ιστορία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.