Η Ημέρα της Γης και οι καυτές προκλήσεις για την Ευρώπη και τον κόσμο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ημέρα της Γης και οι καυτές προκλήσεις για την Ευρώπη και τον κόσμο
Οι κυβερνήσεις έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για το Περιβάλλον θέτοντας φιλόδοξους στόχους.

Η Ημέρα της Γης εμπνέει και φέτος κυβερνήσεις, οργανισμούς, επιχειρήσεις και πολίτες και θέτει στο επίκεντρο το Περιβάλλον. Με την 22α Απριλίου να έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως «Διεθνής Ημέρα της Μητέρας Γης», εκδηλώσεις και φόρα σε 190 χώρες σε όλο τον κόσμο αναδεικνύουν για ακόμη μία φορά τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ουσιαστικά, από το 1970 οπότε και καθιερώθηκε στις ΗΠΑ η συγκεκριμένη επέτειος - με την ταυτόχρονη γένεση του περιβαλλοντικού κινήματος - το μήνυμα παραμένει το ίδιο: η ανθρώπινη επέμβαση έχει ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον και η μάχη υπέρ της προστασίας του ανάγεται σε μάχη υπέρ του μέλλοντος της γης.

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες προκλήσεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο; Φυσικά, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η υπερθέρμανση του πλανήτη με όλες τις αλυσιδωτές επιπτώσεις για τη χλωρίδα και πανίδα, το κλίμα, τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής.

Οι κυβερνήσεις έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου θέτοντας φιλόδοξους στόχους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της μόλις χθες προχώρησε σε συμφωνία για την υιοθέτηση του στόχου καθαρής μείωσης "τουλάχιστον κατά 55%" των εκπομπών των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Η συμφωνία αυτή για έναν στόχο της ΕΕ, ο οποίος θα ενσωματωθεί επισήμως σε έναν "νόμο για το κλίμα", ο οποίος προετοιμάζεται, ετέθη την παραμονή συνόδου κορυφής για το κλίμα που διεξάγεται σήμερα κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Και πράγματι, την Πέμπτη, η Ουάσινγκτον αποκάλυψε τον δικό της αναθεωρημένο στόχο για το 2030.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ κατά 50% -52% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030. Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτός είναι ένας φιλόδοξος στόχος ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως οδηγός και να ωθήσει άλλες ρυπογόνες χώρες να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο στόχος, που παρουσιάστηκε στην αρχή μιας διήμερης συνόδου κορυφής για το κλίμα έρχεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να ανακτήσουν την παγκόσμια ηγεσία στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αφού ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα από τις διεθνείς προσπάθειες για το κλίμα.

Σηματοδοτεί επίσης ένα σημαντικό ορόσημο στο ευρύτερο σχέδιο του Μπάιντεν για την απανθρακοποίηση της αμερικανικής οικονομίας έως το 2050, το οποίο μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι θα συντελέσει και στη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider