Διεθνή
21-04-2021 | 12:15

Βρετανία: Στο 0,7% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο

Newsroom
Μοιράσου το
Βρετανία: Στο 0,7% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

O δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 0,7% τον Μάρτιο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, μετά από μια πτώση στο 0,4% τον Φεβρουάριο, λίγο χαμηλότερα από την εκτίμηση 0,8% με βάση έρευνα του Reuters.

«Ο δείκτης του πληθωρισμού αυξήθηκε με τις τιμές πετρελαίου να ανεβαίνουν και με την ένδυση να ανακάμπτει από τις μειώσεις που παρατηρήθηκαν από τον Φεβρουάριο και μετά», δήλωσε ο αξιωματούχος της στατιστικής υπηρεσίας Jonathan Athow.

Ο βρετανικός πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί στους επόμενους μήνες, εξαιτίας μιας αύξησης στους ρυθμισμένους λογαριασμούς ενέργειας τον Απρίλιο, υψηλότερες τιμές πετρελαίου και συγκρίσεις με τις τιμές ένα χρόνο πριν όταν οι περιορισμοί των lockdown επέφεραν βούλιαγμα στη ζήτηση.

Η BoE εκτιμούσε τον Φεβρουάριο πως ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει έως και 1,9% μέχρι το τέλος του 2021, αλλά πολλοί οικονομολόγοι τώρα αναμένουν να ξεπεράσει τον στόχο του 2% ακόμη νωρίτερα.

Μεσοπρόθεσμα, η BoE προβλέπει, λιγότερη πίεση προς τα πάνω στον πληθωρισμό εξαιτίας αδυναμιών στη αγορά εργασίας, οι οποίες αναμένονται να επιμείνουν ακόμα και όταν η οικονομία επιστρέψει στα προ πανδημίας μεγέθη, κάτι που προβλέπεται να συμβεί στις αρχές του επόμενου έτους. 

Οι χρηματαγορές «βλέπουν» μια πιθανότητα 50% να υπάρξει αύξηση 0,25% στα βασικά επιτόκια από την BoE έως το τέλος του έτους, ενώ πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν πως θα μπορούσε να πάρει περισσότερο καιρό στην τράπεζα για να δράσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.