Διεθνή
20-04-2021 | 13:57

Τσαντ: Πέθανε ο πρόεδρος μετά από τραύματα που υπέστη κατά την διάρκεια μάχης με αντάρτες

Newsroom
Μοιράσου το
Τσαντ: Πέθανε ο πρόεδρος μετά από τραύματα που υπέστη κατά την διάρκεια μάχης με αντάρτες
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία εδώ και 30 χρόνια, υπέκυψε σήμερα στα τραύματα που υπέστη το σαββατοκύριακο ενώ διοικούσε τον στρατό του σε μάχες εναντίον ανταρτών στο νότιο Τσαντ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του από την κρατική τηλεόραση.

«Ο πρόεδρος της δημοκρατίας, αρχηγός του κράτους, ανώτατος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο άφησε την τελευταία του πνοή υπερασπιζόμενος την εδαφική ακεραιτότητα στο πεδίο της μάχης. Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε στο λαό του Τσαντ το θάνατο σήμερα, Τρίτη 20 Απριλίου 2021, του στρατάρχη του Τσαντ», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Αζέμ Μπερμαντόα Αγκούνα σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ένας από τους γιους του, ο 37χρονος στρατηγός και διοικητής της προεδρικής φρουράς Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο, ηγείται του στρατιωτικού συμβουλίου στο οποίο ανατέθηκε να αντικαταστήσει τον πρόεδρο του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο που απεβίωσε σήμερα, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις στον κρατικό ραδιοσταθμό.

«Ένα στρατιωτικό συμβούλιο συστάθηκε με επικεφαλής τον γιο του, τον στρατηγό Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Αζέμ Μπερμαντόα Αγκούνα. «Το συμβούλιο συνεδρίασε αμέσως και ενέκρινε τον χάρτη της μετάβασης», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία εδώ και 30 χρόνια, υπέκυψε σήμερα στα τραύματα που υπέστη το σαββατοκύριακο ενώ διοικούσε τον στρατό του σε μάχες εναντίον ανταρτών στο νότιο Τσαντ, είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα από την κρατική τηλεόραση ο στρατηγός Αζέμ Μπερμαντόα Αγκούνα.

«Ο πρόεδρος της δημοκρατίας, αρχηγός του κράτους, ανώτατος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο άφησε την τελευταία του πνοή υπερασπιζόμενος την εδαφική ακεραιτότητα στο πεδίο της μάχης. Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε στο λαό του Τσαντ το θάνατο σήμερα, Τρίτη 20 Απριλίου 2021, του στρατάρχη του Τσαντ», ανέφερε ο στρατηγός Αζέμ Μπερμαντόα Αγκούνα στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο 68χρονος Ντεμπί, στρατιωτικός καριέρας που κατέλαβε την εξουσία το 1990 έπειτα από πραξικόπημα και τον περασμένο Αύγουστο προήχθη στον βαθμό του στρατάρχη, είχε μόλις επανεκελγεί για μια θητεία 6 ετών κερδίζοντας το 79,32% των ψήφων, σύμφνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ από την εθνική εκλογική επιτροπή.

Υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί είχαν δηλώσει χθες πως ο αρχηγός του κράτους μετέβη το Σάββατο και την Κυριακή στο μέτωπο, όπου ο στρατός του αντιμετωπίζει αντάρτες οι οποίοι είχαν εξαπολυσει επίθεση ανήμερα των εκλογών, στις 11 Απριλίου, από βάσεις στη Λιβύη.

Οι αντάρτες, τους οποίους ο στρατός διαβεβαίωσε πως νίκησε στις μάχες, είχαν αναφέρει σε ανακοίνωση πως ο Ντεμπί είχε τραυματισθεί, όμως η πληροφορία δεν είχε επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.