Βολές του Πεκίνου κατά της στάσης ΗΠΑ - Ιαπωνίας προς την Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βολές του Πεκίνου κατά της στάσης ΗΠΑ - Ιαπωνίας προς την Κίνα
Αντίδραση της Κίνας στο κείμενο συμπερασμάτων που συμφώνησαν ο ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Χοσιχίντε Σούγκα.

Την αντίδραση του Πεκίνου στη στάση των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας προς την Κίνα προκάλεσαν τα όσα ανέφεραν τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Χοσιχίντε Σούγκα, σε κοινές δηλώσεις του στο Λευκό Οίκο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, καταδικάζεται το κοινό κείμενο Μπάιντεν - Σούγκα και ειδικότερα τα σημεία που κάνουν λόγο για τη στάση του Πεκίνου στα θέματα της Ταιβάν, του Χονγκ Κογνκ και της τουρκο-μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ.

«Οι συζητήσεις αυτές ξεπερνούν το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, βλάπτουν τα συμφέροντα της Κίνας και απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» σημειώνεται στην ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στις ΗΠΑ.

Το κείμενο ΗΠΑ - Ιαπωνίας

«Συμφωνήσαμε να αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια να μεταβληθεί το status quo στη Νότια Σινική Θάλασσα και στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και στον εκφοβισμό και τον καταναγκασμό άλλων χωρών της περιφέρειας», σημείωσε ο κ. Σούγκα, ο οποίος εκφράστηκε στα ιαπωνικά και οι δηλώσεις του μεταφράζονταν στα αγγλικά από διερμηνέα στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.

Η Κίνα θεωρεί σχεδόν όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα τμήμα της δικής της επικράτειας και οι εντάσεις με άλλες χώρες της περιφέρειας έχουν κλιμακωθεί. Τμήματά της διεκδικούν, πέραν της Ιαπωνίας, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι και η Ταιβάν.

«Δεσμευθήκαμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις από μέρους της Κίνας», είπε ο κ. Μπάιντεν, τονίζοντας ταυτόχρονα πόσο «ατσάλινη» είναι η συμμαχία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

«Θα εργαστούμε μαζί για να επιδείξουμε ότι οι δημοκρατίες μπορούν να κερδίσουν στους ανταγωνισμούς του 21ου αιώνα και να φέρουν αποτελέσματα για τους λαούς τους», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, επανερχόμενος στο λάιτ-μοτίφ του για την ιδεολογική σύγκρουση με τις χώρες που έχουν «αυταρχικά» καθεστώτα.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί τον εαυτό της προστάτιδα δύναμη της Ιαπωνίας. Στην κοινή ανακοίνωση των κ.κ. Μπάιντεν και Σούγκα που δόθηκε στη δημοσιότητα μερικές ώρες μετά το πέρας της συνάντησης των ηγετών, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επαναλαμβάνει πως εγγυάται την άμυνα της Ιαπωνίας «με όλο το φάσμα» των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, «συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών (όπλων)» της. Στο κείμενο διευκρινίζεται πως η διμερής συμφωνία για την ασφάλεια συμπεριλαμβάνει τις ακατοίκητες νησίδες Σενκάκου, στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Σκάφη του κινεζικού λιμενικού εντοπίζονται συχνά τελευταία να πλέουν κοντά στις νησίδες αυτές, την κυριαρχία επί των οποίων διεκδικούν τόσο η Κίνα, όσο και η Ταϊβάν, όπου είναι αντίστοιχα γνωστές με τις ονομασίες Ντιαογιού και Ντιαογιουτάι.

«Μαζί, εναντιωνόμαστε σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που επιδιώκει να υπονομεύσει την κυριαρχία της Ιαπωνίας επί των νήσων Σενκάκου», σύμφωνα με το κείμενο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider