Διεθνή
15-04-2021 | 15:43

Αφρική: Όσοι εμβολιάστηκαν με την 1η δόση δεν ξέρουν πότε θα λάβουν την 2η

Newsroom
Μοιράσου το
Αφρική: Όσοι εμβολιάστηκαν με την 1η δόση δεν ξέρουν πότε θα λάβουν την 2η
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Πολλοί Αφρικανοί που έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 δεν γνωρίζουν πότε θα λάβουν τη δεύτερη διότι οι παραδόσεις καθυστερούν, όπως ανακοίνωσε ο ανώτατος αξιωματούχος υγείας της αφρικανικής ηπείρου.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα έρθουν οι δεύτερες δόσεις και αυτό δεν είναι καλό για το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα», δήλωσε ο Τζον Νκενγκασόνγκ, επικεφαλής των Αφρικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (Africa CDC), σήμερα σε δημοσιογράφους.

Η Αφρική υστερεί έναντι των περισσότερων άλλων περιοχών στους εμβολιασμούς κατά της COVID-19, καθώς στην ήπειρο του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων έχουν χορηγηθεί κάτι λιγότερο από 14 εκατ. δόσεις, σύμφωνα με το Africa CDC.

Η Γκάνα, για παράδειγμα, έχει χορηγήσει περίπου 742.000 δόσεις από τις 815.000 που έχει λάβει έως τώρα και τα σκευάσματα αναμένεται να εξαντληθούν έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

«Ακόμα κι αν η Γκάνα είχε τα χρήματα, δεν θα γνώριζαν πού να πάνε για να κάνουν το εμβόλιο, αυτή είναι η πρόκληση», δήλωσε ο Νκενγκασόνγκ.

Έως τώρα, η πλειονότητα των εμβολίων που είναι διαθέσιμα στις αφρικανικές χώρες έχει ήδη διανεμηθεί μέσω του μηχανισμού COVAX, που τελεί υπό τη στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στόχος του COVAX είναι η διανομή 600 εκατ. δόσεων σε περίπου 40 αφρικανικές χώρες φέτος, αρκετές για να εμβολιαστεί το 20% των πληθυσμών τους.

Η πλειονότητα αυτών των δόσεων είναι εμβόλια της AstraZeneca που παρασκευάστηκαν από το Serum Insitute της Ινδίας. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, η Ινδία ανέστειλε τις εξαγωγές της για να ικανοποιήσει την αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων της COVID-19.

Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα για την εμβολιαστική εκστρατεία στην Αφρική.

«Είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση ως ήπειρος», πρόσθεσε ο Νκενγκασόνγκ. «Η πρόσβαση σε εμβόλια είναι περιορισμένη για εμάς». Ο ίδιος είπε πως ελπίζει ότι η Ινδία, όπου τα νέα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 200.000 ημερησίως, θα άρει τον περιορισμό της το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.