Διεθνή
14-04-2021 | 15:01

Η ΕΕ «τρέχει» την παράδοση 50 εκατ. δόσεων της Pfizer

Newsroom
Μοιράσου το
Η ΕΕ «τρέχει» την παράδοση 50 εκατ. δόσεων της Pfizer
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την επίτευξη συμφωνίας με τις BioNTech-Pfizer για την επιτάχυνση της παράδοσης 50 εκατ. δόσεων εμβολίων μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τα εν λόγω εμβόλια που ήταν προγραμματισμένο να παραδοθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2021, όμως θα παραληφθούν από την ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο, σημείωσε η φον ντερ Λάιεν. Ακόμα, η Γερμανίδα αξιωματούχος υπογράμμισε ότι σήμερα οι εμβολιασμοί κατά της νόσου στην ΕΕ έφτασαν τα 100.000.000.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το προσεχές διάστημα, η Επιτροπή ξεκινάει διαπραγμάτευση με τις BioNTech-Pfizer για μια τρίτη σύμβαση που θα προβλέπει την παράδοση 1,8 δισ. δόσεων εμβολίων την περίοδο 2021-2023. Η εν λόγω σύμβαση θα προβλέπει ότι η παραγωγή των εμβολίων αλλά και των βασικών τους συστατικών θα πραγματοποιείται στην ΕΕ.

Σε δήλωσή της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε: «Δίνουμε αγώνα ενάντια στον χρόνο. Όσο πιο γρήγορα επιτύχουμε τον στόχο μας για εμβολιασμό του 70 % του ενήλικου πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο καλύτερες θα είναι οι προοπτικές μας για ανάσχεση του ιού. Τα καλά νέα είναι ότι ο εμβολιασμός ανεβάζει ταχύτητα σε όλη την Ευρώπη! Μέχρι χτες, τα κράτη μέλη είχαν λάβει πάνω από 126 εκατ. δόσεις εμβολίων. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι σήμερα στην ΕΕ φτάσαμε τους 100 εκατ. εμβολιασμούς. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ένα ορόσημο για το οποίο μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Από αυτούς τους 100 εκατ. εμβολιασμούς, πάνω από το ένα τέταρτο αφορά δεύτερες δόσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον πάνω από 27 εκατ. άνθρωποι είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Είμαι επίσης στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι επιτύχαμε συμφωνία με τις BioNTech-Pfizer για να επιταχύνουμε κι άλλο την παράδοση των εμβολίων. 50 εκατ. επιπλέον δόσεις του εμβολίου των BioNTech-Pfizer θα παραδοθούν μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των δόσεων που θα παραδοθούν από τις BioNTech-Pfizer θα φτάσει τα 250 εκατ. δόσεις μέσα στο δεύτερο τρίμηνο. Οι δόσεις αυτές θα κατανεμηθούν σε όλα τα κράτη μέλη αναλογικά προς τον πληθυσμό τους, συμβάλλοντας σημαντικά στην εδραίωση των εκστρατειών εμβολιασμού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.