Σε περιπέτειες το ρώσικο ρούβλι – Όλοι περιμένουν «χτύπημα» της Ρωσίας στην Ουκρανία

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε περιπέτειες το ρώσικο ρούβλι – Όλοι περιμένουν «χτύπημα» της Ρωσίας στην Ουκρανία
Πέφτει το ρωσικό ρούβλι καθώς και τα ομοσπονδιακά ομολογιακά δάνεια με κουπόνια σε ιστορικό χαμηλό πενταετίας, στο φόντο των ταραχών της Ρωσίας με την Ουκρανία. Η Ρωσία κάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα, την ώρα που όλα τα "σημάδια" δείχνουν όξυνση της σύγκρουσης.

Το ρωσικό ρούβλι είναι ο χαμένος από την αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση στην Ουκρανία αυτές τις ημέρες, καθώς όσο η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα και οι ΗΠΑ ανοίγουν συζητήσεις για νέες κυρώσεις, ως και για άμεση στρατιωτική επέμβαση βοήθειας στην oυκρανική κυβέρνηση, τόσο το επενδυτικό κλίμα είναι σε ανησυχία.

Χθες, καταγράφηκε ιστορικό χαμηλό σε σχέση με το δολάριο (0,013) και ανάλογη ισοτιμία είχε καταγραφεί 29 Ιανουαρίου 2016 όταν η Ρωσία απειλούνταν από ένα σπιράλ ύφεσης, ως παράγωγο από την τότε πτώση των τιμών πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις τότε κυρώσεις που είχε δεχθεί από τις ΗΠΑ. Σήμερα, η αναταραχή στο ρούβλι συγκρίνεται με την τουρκική λίρα, καθώς ενώ συνεχίζουν να ισχύουν οι παράγοντες που προκαλούν ύφεση (χαμηλές τιμές πετρελαίου, κυρώσεις από τη Δύση) προστίθεται η περσινή πανδημία (πτώση 16% στο ρούβλι) και η γεωπολιτική αστάθεια, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα έκανε μια κίνηση αναζωογόνησης, η αγορά συναλλάγματος επηρεάζεται σε αυτή τη φάση από τη γεωπολιτική σκακιέρα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Εν αναμονή των κυρώσεων για την υπόθεση κυβερνοεπίθεσης στη SolarWinds και την εξέλιξη στην υπόθεση Ναβάλνι, η JP Morgan ανακοίνωσε ότι η ρωσική μετοχή στον δείκτη GBI-EM, το κύριο παγκόσμιο σημείο αναφοράς για ομόλογα νομισμάτων αναδυόμενων αγορών, έπεσε κατά 4,4%.

Εκτός των παραπάνω, το ποσοστό των OFZ (ομοσπονδιακά ομολογιακά δάνεια με κουπόνια) που κατέχουν ξένοι επενδυτές μειώθηκε κι αυτό σε ιστορικό χαμηλό πενταετίας, 20,2%, ξεπερνώντας την αντίστοιχη περίοδο κρίσης το 2014 αλλά και πέρσι, με το ξέσπασμα της πανδημίας. Γενικά οι ρωσικές μετοχές μέχρι στιγμής παρουσιάζουν ισχνή αύξηση λίγο πάνω από το 1%, μέχρι στιγμής, αν συνυπολογίσουμε τη διόρθωση που πρέπει να γίνει ως προς το δολάριο, ενώ το αναπτυξιακό όριο για τις αναδυόμενες αγορές είναι το 2,4%.

Η Ρωσία κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί

Το Κρεμλίνο αντέδρασε στις ανησυχίες αγορών και επενδυτών λέγοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην πραγματικότητα. Ο Ντιμίτρι Πέσκοφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, έκανε λόγο για «συναισθηματική επίδραση στις αγορές» από την Ουκρανία και την περασμένη Τετάρτη διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους ότι η μακροοικονομική κατάσταση στη Ρωσία είναι απόλυτα σταθερή και προβλέψιμη. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η αστάθεια που παρουσιάζει το ρούβλι είναι προσωρινή και ότι δεν θα επηρεαστεί μακροπρόθεσμα η ρωσική οικονομία.

Αναπάντητες κλήσεις στον Πέσκοφ…

Όλα τα «σημάδια» δείχνουν ότι πάμε για αύξηση της στρατιωτικής έντασης. Χθες, σε δήλωση που έκανε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εμποδίζει κάθε απόπειρα έναρξης συνομιλιών με στόχο την καταλαγή των στρατιωτικών εντάσεων που προκαλούνται από την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Η εκπρόσωπος του Ζελένσκι, Γιούλια Μέντελ, αναφέρει ότι σε αίτημα που έκανε χθες για τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν έλαβε ποτέ κάποια επίσημη απάντηση. Ο Ντιμίτρι Πέσκοφ αρκέστηκε να πει ότι «δεν έχω δει κάποιο αίτημα αυτές τις μέρες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία αρνήθηκε να συμμετάσχει «σε διαβουλεύσεις με στόχο τη μείωση των εντάσεων» και μπλόκαρε την συνάντηση του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) το Σάββατο, όπου είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί η συγκέντρωση των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider