Ελλάδα
13-04-2021 | 08:14

Προχωρά ο εκσυγχρονισμός της μαρίνας Βουλιαγμένης

Newsroom
Μοιράσου το
Προχωρά ο εκσυγχρονισμός της μαρίνας Βουλιαγμένης
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της μαρίνας Βουλιαγμένης. Ειδικότερα, την περασμένη Παρασκευή εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η τεχνική περιβαλλοντική μελέτη για τους εργοταξιακούς χώρους (ΤΕΠΕΜ-ΕΡΓ) και τις εγκαταστάσεις εκείνες οι οποίες θα υποστηρίξουν τις εργασίες ολοκλήρωσης του project.

Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις χωροθετούνται εντός του ορίου της χερσαίας ζώνης της μαρίνας Βουλιαγμένης. Πρόκειται για την εγκατάσταση προκατασκευασμένων κτιρίων για τη στέγαση των εργοταξιακών γραφείων (προκατασκευασμένα κτίρια γραφείων και φυλάκιο εισόδου) και θέσεις στάθμευσης για τα οχήματα των εργαζομένων στο έργο, καθώς και για εκείνη που αφορά στον εξοπλισμού για την κατασκευή του έργου (περιλαμβάνει το κτίριο αποθήκευσης εργαλείων και αναλώσιμων, εργοταξιακή μονάδα υγρών καυσίμων, χώρο στάθμευσης εκσκαφέων, φορτηγών και φορτωτών κλπ.),

Στους όρους και στις προϋποθέσεις έγκρισης της ΤΕΠΕΜ επιβάλλεται πλήρης κάλυψη των οχημάτων μεταφοράς υλικών, αποφυγή υπερπλήρωσής τους, χαμηλές ταχύτητες σε χωμάτινες επιφάνειες, συστηματική διαβροχή εργοταξιακών διαδρόμων κατά τις ξηρές περιόδους του έτους, τακτικές εκπλύσεις των βαρέων οχημάτων.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού της μαρίνας Βουλιαγμένης αναμένεται ότι θα δημιουργηθεί μια σύγχρονη μαρίνα, δυναμικότητας 59 θέσεων ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μεγάλου μεγέθους. Το έργο εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης της λεγόμενης «Αθηναϊκής Ριβιέρας», δηλαδή όλου του παραλιακού μετώπου της Αττικής, με στόχο να αναβαθμιστεί ποιοτικά το τουριστικό προφίλ της περιοχής και να ενισχυθεί η τοπική οικονομία, προσελκύοντας τουρίστες υψηλού εισοδήματος.

Η συγκεκριμένη μαρίνα, η οποία βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της χερσονήσου του Λαιμού Βουλιαγμένης, περιλαμβάνει μια θαλάσσια ζώνη περί τα 110 στρέμματα και μια χερσαία ζώνη έκτασης περίπου 52 στρεμμάτων. Στον σχεδιασμό στη θαλάσσια ζώνη περιλαμβάνεται ανακατασκευή και επέκταση του προσήνεμου μόλου, επέκταση του υπήνεμου μόλου, τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων, βυθοκορήσεις για την εξασφάλιση του αναγκαίου ωφέλιμου βάθους, διαμόρφωση πεδίου προσγείωσης και απογείωσης ελικοπτέρου.

Στη χερσαία ζώνη περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για την  προστασία και αποκατάσταση του φυσικού τοπίου, περιοχή αστικού πρασίνου καθώς και οι εγκαταστάσεις λειτουργικής εξυπηρέτησης της μαρίνας (Τομέας 3), για τις οποίες η μέγιστη δόμηση έχει οριστεί στα 4.700 τ.μ. Πιο αναλυτικά, στον Τομέα 3 προγραμματίζονται τα εξής έργα:

- Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου των κτιρίων και της υπόλοιπης χερσαίας ζώνης.

- Αναδιάταξη του εσωτερικού οδικού δικτύου και του συστήματος στάθμευσης, συμπεριλαμβανομένου και υπόγειου πάρκινγκ, συνολικής επιφάνειας περίπου 8.000 τ.μ.

- Κατασκευή σταθμού καυσίμων και παραλαβής λυμάτων και ελαιωδών καταλοίπων.

Επίσης, στον σχεδιασμό εντάσσεται και κατασκευή υπόγειας σύνδεσης με τον Αστέρα Βουλιαγμένης, αποκλειστικά για πεζούς και για ελαφρά οχήματα. Προβλέπεται, ακόμη πλήρης ανακατασκευή των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και των δικτύων για την εξυπηρέτηση των σκαφών, τα οποία θα ελλιμενίζονται στη μαρίνα, όπως επίσης των κτιρίων και των υπολοίπων υποδομών της χερσαίας ζώνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.