Τζεμ Γκιουρντενίζ: Ποιος είναι ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» που συνέλαβε ο Ερντογάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζεμ Γκιουρντενίζ: Ποιος είναι ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» που συνέλαβε ο Ερντογάν
Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», είναι ανάμεσα στους 10 απόστρατους αξιωματικούς που συνελήφθησαν μετά την επιστολή-«φωτιά» κατά Ερντογάν.

Η σύλληψή του προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στη γειτονική χώρα και όχι μόνο. Πρόκειται για τον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» («Μαβί Βατάν» στα τουρκικά), του τουρκικού «οράματος» που έχει θέσει ως στόχο να καθιερώσει την Τουρκία ως τεράστια περιφερειακή ναυτική δύναμη μέσα και γύρω από τη Μεσόγειο.

Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ θεωρείται από τους βασικούς πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας και περιλαμβάνει μια μεγάλη έκταση πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων στις τρεις θάλασσες που περιβάλλουν την Τουρκία: το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.

Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 1958 στην Κωνσταντινούπολη. Είναι Τούρκος ναύαρχος ε.α. και συγγραφέας.

Σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής έκδοσης της wikipedia, δικάστηκε για εμπλοκή στην υπόθεση «βαριοπούλα», ένα σχέδιο το οποίο φέρεται να είχε ως στόχο την ανατροπή της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας. Σε επανεκδίκαση της υπόθεσης το 2014 αθωώθηκε, αφού αποδείχθηκε ότι είχε κατηγορηθεί με ψευδή αποδεικτικά στοιχεία.

Ο Γκιουρντενίζ δήλωσε σε συνέντευξή του χρόνια αργότερα ότι η «βαριοπούλα», πίσω από την οποία φέρεται να ήταν η κοινότητα FETO του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, σχετίζονταν με την Ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξε ότι ο ίδιος ήταν στόχος για το λόγο αυτό. Ο απόστρατος αξιωματικός έχει γράψει το βιβλίο «Southern Gate of Blue Homeland», που πραγματεύεται την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η σύζυγός του επιβεβαίωσε τη σύλληψη

Σημειώνουμε ότι ο Τζεμ Γκιουρντενίζ είναι μεταξύ 100 και πλέον πρώην υψηλόβαθμων στρατιωτικών που υπέγραψαν επιστολή στην οποία επικρίνουν το σχέδιο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης» και καλούν τη χώρα να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ.

Τη σύλληψη επιβεβαίωσε η σύζυγός του, Ρενγκίν Γκιουρντενίζ, γράφοντας στο Twitter ότι η αστυνομία μπήκε στο σπίτι τους λίγο πριν από τις έξι και μισή το πρωί και συνέλαβε τον άνδρα της.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider