Συμφωνία «μαμούθ» Microsoft και αμερικανικού στρατού για κάσκες επαυξημένης πραγματικότητας αξίας 22 δισ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία «μαμούθ» Microsoft και αμερικανικού στρατού για κάσκες επαυξημένης πραγματικότητας αξίας 22 δισ. δολαρίων
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως έκλεισε συμφωνία με την  Microsoft για την προμήθεια συσκευών επαυξημένης πραγματικότητας. Οι συσκευές βασίζονται στο προϊόν HoloLens και θα υποστηρίζονται από τις υπηρεσίες cloud Azure. H συμφωνία αφορά σε 120.000 συσκευές που θα φορούν στο κεφάλι οι Αμερικανοί στρατιώτες, με κόστος περί τα 21,88 δισ. δολάρια σε 10 χρόνια.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως έκλεισε συμφωνία με την Microsoft για την προμήθεια συσκευών επαυξημένης πραγματικότητας. Οι συσκευές βασίζονται στο προϊόν HoloLens και θα υποστηρίζονται από τις υπηρεσίες cloud Azure.

H συμφωνία αφορά σε 120.000 συσκευές που θα φορούν στο κεφάλι οι Αμερικανοί στρατιώτες, με κόστος περί τα 21,88 δισ. δολάρια σε 10 χρόνια.

Η μετοχή της εταιρείας με την ανακοίνωση της συμφωνίας, την Τετάρτη, κέρδισε περί τα 2% στην τιμή της.

Η Microsoft αποδεικνύει πως μπορεί να αξιοποιεί τις πολυετείς έρευνες παράγοντας φουτουριστικά προϊόντα που τις αποφέρουν σημαντικά κέρδη, ξεπερνώντας τους συνήθεις χώρους του software και των λειτουργικών συστημάτων.
Είχε προηγηθεί άλλο πολύ μεγάλο συμβόλαιο με τον αμερικάνικο στρατό, ύψους 480 εκατ. δολαρίων, το 2018, για την προμήθεια αντίστοιχου συστήματος, ονόματι IVAS.

Η εμπορική έκδοση του βασικού προϊόντος HoloLens πάνω στο οποίο θα βασιστεί η Microsoft κοστίζει 3.500 δολάρια κι επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν ολογράμματα πάνω από τον πραγματικό περιβάλλοντα χώρο, και να αλληλοεπιδρούν με κινήσεις και φωνητικές εντολές. Το πρωτότυπο του IVAS, αναφέρει το CNBC, επέτρεπε την προβολή χαρτών και πυξίδας καθώς κι είχε θερμική απεικόνιση του χώρου έτσι ώστε να αποκαλύπτει αν υπάρχουν άνθρωποι που κρύβονται στο σκοτάδι. Επίσης, προέβαλλε στόχαστρο για το όπλο του στρατιώτη.

«Η κάσκα IVAS, βασισμένη στη HoloLens και αναβαθμισμένη με τις υπηρεσίες cloud της Microsoft Azure, προσφέρει μια πλατφόρμα που θα κρατά τους στρατιώτες ασφαλέστερους και θα τους κάνει πιο αποτελεσματικούς», έγραψε σε ένα άρθρο του ο Alex Kipman της Microsoft. «Το πρόγραμμα προσφέρει εξελιγμένη επαγρύπνηση με βάση την κατάσταση, επιτρέπει τον διαμοιρασμό πληροφοριών καθώς και την λήψη αποφάσεων βασισμένων σε πλειάδα πιθανών σεναρίων».

Η κάσκα επιτρέπει στους στρατιώτες να πολεμούν και να εκπαιδεύονται εντός ενός συστήματος, σχολίασε ο στρατός σε ανακοίνωση του. Το συμβόλαιο, έχει ως βάση του τα 5 χρόνια διάρκειας, με option ανανέωσης για 5 χρόνια μετά τη λήξη.
Αναδεικνύει την Microsoft στον πιο σημαντικό προμηθευτή τεχνολογίας στον αμερικάνικο στρατό, καθώς, από το 2019 με συμβόλαιο που υπέγραψαν για την παροχή υπηρεσιών cloud, εκθρόνισε την Amazon, που είναι ο ηγέτης στον συγκεκριμένο χώρο.

Αντιδράσεις πάντως καταγράφηκαν μετά την ανακοίνωση από εργαζόμενους της εταιρείας, καθώς διαφωνούν με την εκμετάλλευση της δουλειάς τους για πολεμικούς σκοπούς και απαιτούν να έχουν λόγο πάνω σε αυτό, αναφέρει το CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider