Ειδήσεις | Διεθνή
24-03-2021 | 13:43

Σλοβακία: Κυβερνητική κρίση - Παραιτήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών

Newsroom
Μοιράσου το
Κυβερνητική κρίση στη Σλοβακία - Παραιτήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών - 6ος από αρχές Μάρτη
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιβάν Κόρτσοκ παραιτήθηκε σήμερα καθώς βαθαίνει η κρίση που απειλεί την επιβίωση της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Ίγκορ Μάτοβιτς, στην οποία συμμετέχουν τέσσερα κόμματα.

Ο Κόρτσοκ είναι ο έκτος υπουργός που παραιτείται από τις αρχές Μαρτίου όταν ξέσπασε διαμάχη στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η διαμάχη προκλήθηκε όταν ο Μάτοβιτς παρέκαμψε τους εταίρους του στον συνασπισμό και παρήγγειλε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της covid-19, το οποίο δεν έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η κρίση πλήττει τη χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων καθώς εξέρχεται αργά από το χειρότερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού μέχρι στιγμής, εξαιτίας του οποίου η Σλοβακία ήταν μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στην Ευρώπη από την covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Κόρτσοκ ανήκει στο δεξιό κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (SaS), το οποίο ζητεί να γίνει δημιουργηθεί νέα κυβέρνηση με τη συμμετοχή των ίδιων κομμάτων, αλλά με διαφορετικό πρωθυπουργό.

Το SaS και ένα άλλο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Za Ludi, ζητούν την παραίτηση του Μάτοβιτς έπειτα από μία ταραχώδη χρονιά στην πρωθυπουργία, η οποια σημαδεύτηκε από πολλές διαμάχες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα επίσης ζήτησε χθες Τρίτη την παραίτηση του πρωθυπουργού και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με τα ίδια τέσσερα κόμματα.

Ο Μάτοβιτς δήλωσε την Κυριακή ότι προτίθεται να παραιτηθεί, έθεσε όμως κάποιους όρους. Μεταξύ τους είναι να έχει μια θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο, αλλά να αποκλειστεί ο αντίπαλός του Ριτσαρντ Σούλικ, επικεφαλής του SaS.

Ο υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ, που ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον Μάτοβιτς, το OLANΟ, έχει δηλώσει ότι ο υπουργός Οικονομικών Έντουαρντ Χέγκερ μπορεί να αναλάβει την πρωθυπουργία, εφόσον υπάρξει συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διαθέτουν μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και έχουν ταχθεί όλα κατά της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.