Σε εξέλιξη η διαδικασία απομάκρυνσης των αποβλήτων από το παλαιό Λατομείο Μουζάκη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε εξέλιξη η διαδικασία απομάκρυνσης των αποβλήτων από το παλαιό Λατομείο Μουζάκη
Μέχρι και σήμερα έχουν απομακρυνθεί 120 φορτηγά με απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, ενώ οι εργασίες αποκομιδής συνεχίζονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία απομάκρυνσης των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων από το παλαιό Λατομείο Μουζάκη στην Πεντέλη. Μέχρι και σήμερα έχουν απομακρυνθεί 120 φορτηγά με απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, ενώ οι εργασίες αποκομιδής συνεχίζονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδος. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα πραγματοποιηθεί δενδροφύτευση στο σημείο, με την αρωγή του Δήμου Πεντέλης, του ΣΠΑΠ και του Δασαρχείου, σε μια προσπάθεια για τη σταδιακή αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος του Πεντελικού όρους.

Όπως είναι γνωστό, προ έξι μηνών, ετέθη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πρόβλημα της παράνομης εναπόθεσης μπάζων στο Πεντελικό όρος, η οποία εντάθηκε λόγω της μη ύπαρξης προβλεπόμενων χώρων για τη συγκέντρωση των ΑΕΚΚ. Με τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Αποβλήτων και την υλοποίηση από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δασαρχείου, κατέστη πλέον εφικτή μια οργανωμένη και περιβαλλοντικά ολοκληρωμένη προσέγγιση στην εύρεση ειδικών χώρων υποδοχής και επεξεργασίας των ΑΕΚΚ, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την πραγματοποίηση τέτοιων παρεμβάσεων.

Σημειώνεται ότι στο παλαιό Λατομείο Μουζάκη στην Πεντέλη, βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες ο Υφυπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, παρουσία της Δημάρχου Πεντέλης, Δήμητρας Κεχαγιά, του Προέδρου του Συλλόγου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), Βλάσση Σιώμου και του Δασάρχη Πεντέλης, προκειμένου να είναι παρόντες στην εκκίνηση της διαδικασίας απομάκρυνσης των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) που επί χρόνια είχαν παράνομα απορριφθεί στην περιοχή.

Αναφορικά με το θέμα, ο υφυπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Δεν πρόκειται να ανεχθούμε εικόνες σαν κι αυτές που αντικρίσαμε στο Πεντελικό όρος με σωρούς από μπάζα και σκουπίδια, πεταμένα επί χρόνια εδώ κι εκεί. Εμείς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεργαζόμαστε στενά με τα Δασαρχεία, τους Δήμους και τους πάντα δραστήριους εθελοντές, ώστε να απαλλάξουμε τα οικοσυστήματα από τα κάθε είδους σκουπίδια που πνίγουν τα βουνά και τα περιαστικά μας δάση. Δε σταματάμε, όμως, εκεί. Προχωράμε στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων και αυξάνουμε τον δασικό μας πλούτο με 30 εκατομμύρια δένδρα, προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα και την ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Ένα έργο σημαντικό, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης και αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης».

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Συντονισμένα, με τα συστήματα που διαχειρίζονται απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, προχωρούμε στη γιγαντιαία αυτή επιχείρηση, η οποία θα απαλλάξει τον χώρο από αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, που δείχνει πραγματικά πόσο προβληματικό ήταν το σύστημα μέχρι χθες. Στο εξής, δεν αρκεί μόνο η απομάκρυνση των αποβλήτων. Σε άριστη συνεργασία με το Δασαρχείο Πεντέλης, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται, ούτως ώστε αυτή η κατάσταση να μην επαναληφθεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider