Reuters: Στα 200 χρόνια από την επανάσταση, η Ελλάδα ελπίζει στην αναγέννηση της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Στα 200 χρόνια από την επανάσταση, η Ελλάδα ελπίζει στην αναγέννηση της
Η Ελλάδα αναδύθηκε μέσα από την μεγαλύτερη διάσωση στην οικονομική ιστορία το 2018 μετά από χρόνια επώδυνης λιτότητας που την οδήγησαν σε βαθειά ανέχεια. Ένας στους δύο νέους Έλληνες ήταν άνεργος και πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν την χώρα για να εργαστούν στο εξωτερικό.

Ανακινώντας τις μνήμες από την μάχη της για ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από 200 χρόνια, η Ελλάδα ετοιμάζεται την Πέμπτη να αψηφήσει τον κορονοϊό με τους δισεκατονταετείς εορτασμούς, φιλοδοξώντας να αποτελέσουν ένα σημείο καμπής σε μια πολύ δύσκολη δεκαετία.

Όπως αναφέρει σε εκτενές άρθρο του το πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα αναδύθηκε μέσα από την μεγαλύτερη διάσωση στην οικονομική ιστορία το 2018 μετά από χρόνια επώδυνης λιτότητας που την οδήγησαν σε βαθειά ανέχεια. Ένας στους δύο νέους Έλληνες ήταν άνεργος και πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν την χώρα για να εργαστούν στο εξωτερικό.

Μόλις η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει, «χτύπησε» η πανδημία του κορονοϊού και η χώρα γλίστρησε και πάλι σε ύφεση.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε τους εορτασμούς για την επέτειο της επανάστασης ως ένα σημάδι πως η Ελλάδα καταφέρνει να ανακάμψει λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από αυτήν το 2019, είναι αποφασισμένη να τραβήξει μπροστά, ακόμα και αν τα γεγονότα καθυστερούν σημαντικά λόγω της πανδημίας. 

«Ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, πιστεύω πως οι συμβολικές ημερομηνίες μπορούν πράγματι να σηματοδοτήσουν μια ρήξη με το παρελθόν», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης αυτή την εβδομάδα. 

«Η άμεση πρόκληση για μετά το πέρας της πανδημίας δεν είναι απλά να κάνουμε μερικά βήματα βελτίωσης, αλλά να κάνουμε γενναία άλματα προόδου».

Ελευθερία ή Θάνατος

Στην Αγία Λαύρα, ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Ελλάδας, ηθοποιοί ντυμένοι με φουστανέλα, όπως οι Έλληνες επαναστάτες, αναπαρέστησαν τον θρυλικό όρκο του «Ελευθερία ή Θάνατος!» - το σύνθημα της εξέγερσης ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό.

Η Ελλάδα ήταν υπό Οθωμανική κατοχή σχεδόν για 400 χρόνια, από όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι εισέβαλλαν στην Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, το 1453.

Οι διάσπαρτες εξεγέρσεις το 1821 κλιμακώθηκαν σε ένα πραγματικό πόλεμο με τη βοήθεια της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας – που τελικά οδήγησε στην ίδρυση του ανεξάρτητου βασιλείου της Ελλάδας στα 1832.

«Η σημασία αυτής της χρονιάς-ορόσημο, της επετείου-ορόσημο, είναι ότι μας προσφέρει ένα μήνυμα. Μας μιλάει για την αναγέννηση της χώρας», είπε η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, που ηγείται της οργανωτικής επιτροπής του 2021. 

 «10 χρόνια σε κρίση και η Ελλάδα στέκεται ακόμα», δήλωσε από το Εθνικό Νομισματοκοπείο, το οποίο εξέδωσε για επετειακούς λόγους τα πρώτα νομίσματα της σύγχρονης Ελλάδας, τον φοίνικα και την δραχμή. 

insider

Υψηλές παρουσίες στους εορτασμούς

Η ετήσια στρατιωτική παρέλαση στις 25 Μαρτίου, θα είναι «βουβή» φέτος, με την χώρα σε lockdown. 

O Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε να ακυρώσει την επίσκεψη του αλλά ο Πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας και ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν αναμένονται να συμμετάσχουν, ενώ γαλλικά και αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα θα πετάξουν τιμητικά.

Η Γαλλία, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Άμυνας, έχει επίσης δωρίσει ένα εκπληκτικό τάπητα που αναπαριστά «την σχολή των Αθηνών», για τους διανοητές της αρχαίας Ελλάδας, από τον ζωγράφο  της Αναγέννησης Ραφαήλ.

«Η σχολή των Αθηνών συμβολίζει την αφοσίωση μας στη δημοκρατία», δήλωσε ο Γάλλος πρέσβης Πατρίκ Μεζονάβ. «Μας υπενθυμίζει πως όλες οι δυτικές δημοκρατίες οφείλουν στην ελληνική δημοκρατία».

Φωτογραφίες: GettyImages/Ideal Images

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider