Bloomberg: Ελλάδα και Ισπανία έχουν τα καλύτερα σχέδια ανάκαμψης – Προβλήματα στο γερμανικό σχέδιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Ελλάδα και Ισπανία έχουν τα καλύτερα σχέδια ανάκαμψης – Προβλήματα στο γερμανικό σχέδιο
Οι νότιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία φαίνεται να έχουν υποβάλλει τις πιο ισχυρές προτάσεις, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους. «Μακριά» από το επίπεδο της έγκρισης βρίσκεται το σχέδιο της Γερμανίας.

Τα «προβληματικά» σχέδια δαπανών που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής, για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξάνουν τον κίνδυνο καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις για ορισμένες από τις χώρες που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Καθώς το εκτελεστικό σκέλος του μπλοκ έκρινε ότι τα περισσότερα σχέδια δαπανών που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από μεμονωμένες χώρες, χρειάζονται ακόμη δουλειά ώστε να φτάσουν να πάρουν έγκριση, σύμφωνα με δημοσίεμα του Bloomberg. 

Οι νότιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία φαίνεται να έχουν υποβάλλει τις πιο ισχυρές προτάσεις, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους. «Μακριά» από το επίπεδο της έγκρισης βρίσκεται το σχέδιο της Γερμανίας, το οποίο είναι μεταξύ εκείνων που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της ΕΕ, ενώ ορισμένες χώρες δεν έχουν καταθέσει καθόλου προτάσεις.

Όπως αναφέρεται, η αργή πρόοδος στο θέμα της εκταμίευσης των 750 δισ. ευρώ απειλεί να επιβραδύνει την ανάκαμψη της περιοχής, καθώς ορισμένες χώρες κινδυνεύουν να χάσουν την προθεσμία. Για να διανεμηθούν χρήματα αυτό το καλοκαίρι, εντός πλαισίου προγραμματισμού, οι προτάσεις πρέπει να λάβουν έγκριση τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Επιτροπή βρίσκεται σε «εντατικό διάλογο» με τα κράτη-μέλη με σκοπό την έναρξη εκταμιεύσεων από τα μέσα του 2021, αλλά όπως αναφέρει σχετικά Εκπρόσωπος της Επιτροπής «είναι επίσης απαραίτητο» τα σχέδια αυτά να ανταποκρίνονται στους βασικούς στόχους του Ταμείου.

insider

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider