Ελλάδα
12-03-2021 | 08:12

Πράσινο φως για την επένδυση στα Αστέρια Γλυφάδας

Πένη Χαλάτση
Μοιράσου το
Πράσινο φως για την επένδυση στα Αστέρια Γλυφάδας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Μια εμβληματική  τουριστική  επένδυση  στην «Αθηναϊκή Ριβιέρα» προχωρά στην επόμενη φάση ανοίγοντας νέες προοπτικές στο παραλιακό μέτωπο.

Η αρχιτεκτονική μελέτη - αναθεώρηση της άδειας δόμησης  του συγκροτήματος «Αστέρια Γλυφάδας», η οποία πέρασε τελικά την Πέμπτη από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, του οποίου προήδρευσε ο Γ.Γ  Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευθύμης Μπακογιάννης.

Η μελέτη αφορά στην Επανάχρηση και Εκσυγχρονισμό της ξενοδοχειακής μονάδας 5*,  δυναμικότητας 400 κλινών, ενώ εγκρίθηκε και η  αντίστοιχη άδεια δόμησης στο εστιατόριο café bar (πρώην συγκρότημα αποδυτηρίων-café “dreams”) που βρίσκεται στη λεωφόρο Ποσειδώνος, 58, στον δήμο Γλυφάδας 

Το project τοποθετείται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 271,7 στρέμματα (234, 2 στρέμματα χωρίς το τμήμα αιγιαλού παραλίας) και αποτέλεσε μία από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου και του αρμόδιου υφυπουργού Χωροταξίας και Πολεοδομίας, Νίκου Ταγαρά.

Ο σχεδιασμός του έργου έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός μοναδικού προορισμού τουρισμού και αναψυχής τα Αστέρια Γλυφάδας, συνδυάζοντας πολυτελείς υπηρεσίες διαμονής και φιλοξενίας, με ένα ευρύ δίκτυο πράσινων διαδρομών, εντός του αστικού ιστού.

Η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει 115 δωμάτια, 12 σουίτες και 14 τουριστικές κατοικίες,  2 εστιατόρια, κέντρο spa, εκθεσιακός χώρος, αρχαιολογικοί περίπατοι, χώροι δραστηριοτήτων για παιδιά και εφήβους.

Είσοδος, υποδοχή, κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχείου 

Αποτελεί το κεντρικό κτίριο υποδοχής του συγκροτήματος που στεγάζει reception ολοήμερο εστιατόριο, bar, καταστήματα, παιδικό σταθμό για πολύ μικρά παιδιά, βοηθητικούς χώρους, αλλά και 12 δωμάτια ξενοδοχείου από τα οποία τα 4 είναι προδιαγραφών ΑΜΕΑ. Είναι καμπύλο σε κάτοψη και ένα από τα δύο διώροφα κτίσματα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Η πρόσβαση στο κτίριο γίνεται μέσω ενός τεχνητού φυτεμένου λόφου που καταλήγει σε εκτενές στοιχείο νερού στην είσοδο, εισάγοντας στοιχεία του τοπίου στην τελική διαμόρφωση του κτιρίου.

Η οργάνωση των εσωτερικών χώρων περιστρέφεται γύρω από ένα εσωτερικό αίθριο στο οποίο τοποθετούνται στοιχεία νερού και φύτευσης και τα οποία, σε συνδυασμό με το φυσικό φως που εισέρχεται, δημιουργούν την αίσθηση εξωτερικού χώρου στο εσωτερικό του κτιρίου. Στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου και στην πλευρά προς την παραλία διαμορφώνονται καθιστικοί χώροι, υπαίθριες κολυμβητικές δεξαμενές και υπαίθρια bar.

Bungalows και βίλες

Τα 100   παλιά bungalows του συγκροτήματος με επιφάνεια 43-49τ.μ θα μετατραπούν σε ανεξάρτητες μονάδες φιλοξενίας εκτός από δέκα μονάδες που συνενώνονται ανά δύο για να δημιουργήσουν σουίτες. Στο σύνολό τους δημιουργούνται 95 επιπλωμένα διαμερίσματα. 

Επίσης, 14 ανεξάρτητες κατοικίες στο δυτικό όριο της έκτασης του συγκροτήματος θα αποτελούν ανεξάρτητες μονάδες, ενεργειακά αυτόνομες, με πρόβλεψη ιδιωτικού υπαίθριου χώρου καθώς και χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων για κάθε κατοικία.

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

Προβλέπεται ακόμη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα συμβουλίων με τους απαραίτητους υποστηρικτικούς χώρους σε ισόγειο και υπόγειο. Χαρακτηριστικό στοιχείο του κτιρίου είναι το δώμα το οποίο είναι βατό και φυτεμένο στην περίμετρό του.  Ο εξωτερικός χώρος για υπαίθριες εκδηλώσεις αναπτύσσεται στην βόρεια πλευρά του κτιρίου σε συνέχεια της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων προστατευμένος από την κίνηση εισόδου και εξόδου στο κεντρικό κτίριο.

Επιπλωμένα διαμερίσματα και δωμάτια ξενοδοχείου   

Πρόκειται για 2  μεταγενέστερα τυπικά κτίρια που περιλαμβάνουν  7 κατοικίες 152-199τ.μ και  7 δωμάτια ξενοδοχείου με επιφάνεια 72–75τ.μ. Επίσης, προβλέπεται και μια ξεχωριστή κατοικία συνολικής επιφάνειας 162τ.μ. η οποία θα λειτουργεί ως προεδρική σουίτα και θα αποτελείται από τρία ανεξάρτητα κτίρια,   γυμναστήριο, χώρους προσωπικού   και υποστηρικτικούς χώρους.

Κέντρο αναζωογόνησης και ομορφιάς

Περιλαμβάνει, αποδυτήρια, θερμαινόμενη πισίνα, αίθουσες σάουνα και χαμάμ, γυμναστήριο, χώρους θεραπείας, κέντρο αισθητικής και υποστηρικτικούς χώρους. Η είσοδος στο κτίριο γίνεται από την πλευρά του κεντρικού δρόμου-άξονα κίνησης του συγκροτήματος ώστε να συνδέεται αβίαστα με το υπόλοιπο συγκρότημα. Προβλέπονται φυτεμένα δώματα και φεγγίτες οροφής στη στέγαση, με στόχο την βελτιστοποίηση της επαφής του κτιρίου με το φυσικό του περιβάλλον τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά.

Εστιατόρια και άλλοι χώροι

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπεται τη δημιουργία 2 εστιατορίων, bar και  ιδιωτικής λέσχης σε δύο διαφορετικά υπάρχοντα κτίρια. Η γειτνίαση του ενός από τα δύο κτίρια με τον αρχαιολογικό χώρο αποτελεί σημαντικό πόλο ενδιαφέροντος που μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω της ανάδειξης του.

Το συγκρότημα των Αστεριών Γλυφάδας θα έχει δύο πύλες εισόδου με διακριτές χρήσεις, μία για την είσοδο στο συγκρότημα των βιλλών και μία στο κυρίως συγκρότημα. Επίσης, δύο κτίρια μετατρέπονται σε χώρο απασχόλησης παιδιών και δραστηριοτήτων για εφήβους,  ενώ προβλέπεται και αρχαιολογικό περίπτερο.

Μείωση της δόμησης

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι σαθρές κατασκευές αφαιρούνται ενώ για να δημιουργηθούν αίθρια και αγωγοί  φωτισμού / αερισμού καθαιρούνται κάποια τμήματα των οροφών τους. Η δόμηση μειώνεται κατά 650τ.μ. και συνολικά η κάλυψη μειώνεται κατά 1.900τ.μ.  Οι κολυμβητικές δεξαμενές και τα στοιχεία νερού, από 1.560 τ.μ. αυξάνονται σε 3.950τ.μ. (κολυμβητικές δεξαμενές) και 400 τ.μ. (στοιχεία νερού).

Τόσο οι εσωτερικοί όσο και υπαίθριοι χώροι επανασχεδιάζονται και χρησιμοποιούνται υλικά σύμφωνα με τους σύγχρονους υγειονομικούς κανονισμούς καθώς και τους αντίστοιχους ενεργειακής απόδοσης και πυροπροστασίας.  Οι φορείς των μικρών κτηρίων, τα ελαφρά διαχωριστικά & οι πέργκολες κατασκευάζονται από ξύλο, οι λιθοδομές διατηρούνται ως το βασικό στοιχείο διαμόρφωσης των εξωτερικών τοίχων και προστίθενται 2.000τ.μ. φυτεμένα δώματα. 

Ανασχεδιάζονται οι διαδρομές για την οδική πρόσβαση στο συγκρότημα και την κυκλοφορία οχημάτων και μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με μέριμνα για την προσβασιμότητα ατόμων μειωμένης κινητικότητας σε όλους τους χώρους,  προβλέπεται κυκλοφορία ποδηλάτων και νέο δίκτυο πεζόδρομων , διαμορφώνονται δύο αρχαιολογικοί περίπατοι.

Η ανασκαφή περιφράσσεται με τον τύπο περίφραξης που έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, με υλικά που συνάδουν στην αρχιτεκτονική του τουριστικού συγκροτήματος όπως πέτρα και ξύλο. Περιμετρικά της ανασκαφής η κυκλοφορία του επισκέπτη ορίζεται με διαμόρφωση από ελεύθερες προκατασκευασμένες πλάκες από χυτό σκυρόδεμα.  

Δημιουργούνται δυο υπαίθριοι παιδότοποι. Σε προέκταση του εκθεσιακού χώρου, δημιουργείται μια αυλή για υπαίθριες καλλιτεχνικές εκθέσεις,  Το φυσικό ανάγλυφο διατηρείται με μικρές επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο των κτιρίων για την εξασφάλιση της ιδιωτικότητας στις μονάδες φιλοξενίας. Το υπάρχον πράσινο διατηρείται και εμπλουτίζεται με φυτά της Μεσογείου φυτά, προσαρμοσμένα στο τοπικό κλίμα, τον χαρακτήρα της υφιστάμενης βλάστησης, τη γεωμορφολογία, κατάλληλα για τα συγκεκριμένα εδάφη.

Στο εστιατόριο καφε-μπαρ (πρώην συγκρότημα αποδυτηρίων- CAFE "DREAMS") διαμορφώνεται παιδότοπος, προστίθεται μία pizza corner, ενώ το Bar που βρισκόταν στον θεσμοθετημένο με τη διαπιστωτική πράξη του Ε.Ο.Τ. μετακινείται στο εσωτερικό του κτιρίου και ο χώρος αφήνεται πλέον υπαίθριος.

Πράσινο φως για την επένδυση στα Αστέρια Γλυφάδας
Πράσινο φως για την επένδυση στα Αστέρια Γλυφάδας
Πράσινο φως για την επένδυση στα Αστέρια Γλυφάδας
Πράσινο φως για την επένδυση στα Αστέρια Γλυφάδας
Πράσινο φως για την επένδυση στα Αστέρια Γλυφάδας
Πράσινο φως για την επένδυση στα Αστέρια Γλυφάδας
Πράσινο φως για την επένδυση στα Αστέρια Γλυφάδας
Πράσινο φως για την επένδυση στα Αστέρια Γλυφάδας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.