Διεθνή
05-03-2021 | 13:04

Αίτημα νέας έρευνας στην Κίνα, για την προέλευση του κορονοϊού

Newsroom
Μοιράσου το
Αίτημα νέας έρευνας στην Κίνα, για την προέλευση του κορονοϊού

Τη διεξαγωγή νέας έρευνα; στην Κίνα προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής προέλευση του κορονοϊού Covid-19 ζητά επιστημονική ομάδα προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αφήνοντας αιχμές για την αποστολή που είχε κάνει ο ΠΟΥ στην ασιατική χώρα και στην πόλη Ουχάν.

Για την εξακρίβωση της προέλευσης της νόσου δεν δεν έχουμε προχωρήσει περισσότερο από εκεί όπου ήμασταν πριν από έναν χρόνο», δήλωσε ο Νικολάι Πετρόφκσι, ειδικός στα εμβόλια στο Πανεπιστήμιο Φλίντερς της Αδελαΐδας (Αυστραλία), και ένας από τους 26 ειδικούς από όλον τον κόσμο που υπέγραψαν την ανοικτή επιστολή, η οποία δόθηκε χθες, Πέμπτη, στη δημοσιότητα.

Τον Ιανουάριο, ομάδα επιστημόνων που επελέγησαν από τον ΠΟΥ επισκέφθηκε νοσοκομεία και ερευνητικά ινστιτούτα στην Ουχάν, την πόλη στην κεντρική Κίνα όπου ταυτοποιήθηκε ο κορονοϊός, σε αναζήτηση στοιχείων για την προέλευση της COVID-19.

Όμως η αποστολή βρέθηκε υπό τα πυρά της κριτικής, με τους επικριτές να κατηγορούν τον ΠΟΥ ότι στηρίχθηκε υπερβολικά σε πολιτικά υποκινούμενη κινεζική επιτόπια έρευνα και δεδομένα.

Τα μέλη της ομάδας ανέφεραν επίσης ότι η Κίνα ήταν απρόθυμη να μοιραστεί κρίσιμης σημασίας δεδομένα που θα μπορούσαν να δείχνουν ότι η COVID-19 κυκλοφορούσε μήνες προτού αναγνωριστεί για πρώτη φορά.

Η ανοικτή επιστολή αναφέρει πως η αποστολή του ΠΟΥ «δεν είχε την εντολή, την ανεξαρτησία ή τις απαραίτητες προσβάσεις προκειμένου να διεξαγάγει πλήρη και απεριόριστη έρευνα» για όλες τις θεωρίες που αφορούν την προέλευση της COVID-19.

«Όλες οι πιθανότητες παραμένουν στο τραπέζι και θα πρέπει να περιμένω ακόμη για να δω ένα θραύσμα ανεξάρτητων επιστημονικών δεδομένων που αποκλείει οποιαδήποτε από αυτές», ανέφερε ο Πετρόφσκι.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων με το τέλος της επίσκεψης του ΠΟΥ στην Ουχάν, ο επικεφαλής της αποστολής Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο ο ιός να ξέφυγε από εργαστήριο στην Ουχάν.

Όμως ο Πετρόφσκι είπε πως «δεν έχει νόημα» να αποκλείεται οποιαδήποτε πιθανότητα και πως σκοπός της ανοικτής επιστολής είναι να «γίνει γνώση σε όλο τον κόσμο πως κανείς μέχρι τώρα δεν έχει ταυτοποιήσει την πηγή του ιού και [πως] πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε».

«Χρειαζόμαστε ανοικτό μυαλό και το να αποκλείουμε ορισμένους δρόμους που θεωρούνται πολύ ευαίσθητοι, δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η επιστήμη», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.