Σε διαβούλευση το σχέδιο Κομισιόν για την εργασία σε ψηφιακές πλατφόρμες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε διαβούλευση το σχέδιο Κομισιόν για την εργασία σε ψηφιακές πλατφόρμες
Στις προκλήσεις που σχετίζονται με την εργασία σε πλατφόρμα περιλαμβάνονται η διασυνοριακή της διάσταση και το ζήτημα της αλγοριθμικής διαχείρισης.

Το πρώτο στάδιο διαβούλευσης με τους ευρωπαίους κοινωνικούς εταίρους σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης των συνθηκών εργασίας για τα άτομα που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας, εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εργασία σε πλατφόρμες εξελίσσεται ραγδαία στην ΕΕ σε όλο και περισσότερους επιχειρηματικούς τομείς. Μπορεί να προσφέρει αυξημένη ευελιξία, ευκαιρίες απασχόλησης και πρόσθετα έσοδα, μεταξύ άλλων για άτομα που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες να εισέλθουν στην παραδοσιακή αγορά εργασίας.

Ωστόσο, ορισμένα είδη εργασίας σε πλατφόρμες συνδέονται επίσης με επισφαλείς συνθήκες εργασίας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην έλλειψη διαφάνειας και προβλεψιμότητας των συμβατικών ρυθμίσεων, στις προκλήσεις για την υγεία και την ασφάλεια, καθώς και στην ανεπαρκή πρόσβαση στην κοινωνική προστασία.

Στις πρόσθετες προκλήσεις που σχετίζονται με την εργασία σε πλατφόρμα περιλαμβάνονται η διασυνοριακή της διάσταση και το ζήτημα της αλγοριθμικής διαχείρισης.

Η κρίση του κορονοϊού επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επέκταση των επιχειρηματικών μοντέλων πλατφορμών στην εσωτερική αγορά.

Ορισμένες πλατφόρμες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της πρόσβασης σε υπηρεσίες εν μέσω των περιοριστικών μέτρων. Ταυτόχρονα, η υγειονομική κρίση κατέδειξε περαιτέρω την ευάλωτη κατάσταση των ατόμων που εργάζονται στην οικονομία πλατφορμών, τόσο από την άποψη της έκθεσης σε κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια όσο και από την άποψη της περιορισμένης πρόσβασης σε κοινωνική προστασία και παροχές.

Οι εξελίξεις αυτές και ο διασυνοριακός χαρακτήρας των ψηφιακών πλατφορμών ανέδειξαν περαιτέρω την ανάγκη για μια πρωτοβουλία της ΕΕ σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ατόμων που εργάζονται σε πλατφόρμες.

Σκοπός αυτής της πρώτης φάσης διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους είναι να προβληθούν οι απόψεις των ευρωπαϊκών κοινωνικών εταίρων σχετικά με την ανάγκη και την κατεύθυνση ενδεχόμενης ενωσιακής δράσης για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην εργασία σε πλατφόρμες. Η διαβούλευση θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος αρμόδια για μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, δήλωσε τα εξής: «Η ψηφιακή εποχή δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τους πολίτες. Οι πλατφόρμες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βρουν νέες θέσεις εργασίας και να διερευνήσουν νέες επιχειρηματικές ιδέες. Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές μας αξίες είναι καλά ενσωματωμένες στην ψηφιακή οικονομία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι νέες αυτές μορφές εργασίας παραμένουν βιώσιμες και δίκαιες.

Ο κ. Νικολά Σμιτ, Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, δήλωσε: «Εν μέσω της ψηφιακής μετάβασης, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου μας. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες δημιουργίας θέσεων εργασίας που συνδέονται με τις ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό και την προστασία των ανθρώπων που εργάζονται μέσω αυτών. Οι απόψεις των κοινωνικών εταίρων σχετικά με το ζήτημα αυτό θα είναι καίριας σημασίας για την εξεύρεση μιας ισορροπημένης πρωτοβουλίας για την εργασία σε πλατφόρμες στην ΕΕ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider