Γιγαντιαία επιχείρηση αποκατάστασης ζημιών- «Νέο» δίκτυο σε Διόνυσο, Δροσιά, Εκάλη

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιγαντιαία επιχείρηση αποκατάστασης ζημιών- «Νέο» δίκτυο σε Διόνυσο, Δροσιά, Εκάλη

Με γιγαντιαία και πρωτοφανή επιχείρηση αποκατάστασης των βλαβών επανηλεκτροδοτήθηκε το σύνολο των σπιτιών που έμειναν χωρίς ρεύμα από την περασμένη Δευτέρα στα Βόρεια της Αττικής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ουσιαστικά στις περιοχές του Διονύσου, Δροσιάς, Εκάλης, και τμήματα της Κηφισιάς φτιάχτηκε ένα νέο δίκτυο σε χρόνο ρεκόρ, παρότι εως την Τετάρτη είχε ακόμα χιονόπτωση και δεν υπήρχε πρόσβαση. Ακόμα και ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας που μένει στην περιοχή της Δροσιάς, σύμφωνα με πληροφορίες πήρε ρεύμα χθες αργά το βράδυ.

Στην επιχείρηση υπό τον συντονισμό του ΔΕΔΔΗΕ , συνεργεία της Πυροσβεστικής, και του Στρατού, με τους Δήμους όπου μπορούσαν, μέρα-νύχτα και δέντρο-δέντρο, απομόνωναν τα επικίνδυνα καλώδια και ταυτόχρονα «ξήλωναν» τις πεσμένες κολώνες του δικτύου για να βάλουν νέες στην θέση τους. Οι αριθμοί της επιχείρησης είναι αποκαλυπτικοί:

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα επηρεάστηκαν περίπου 100.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα. Από την περασμένη Κυριακή, όταν ξεκίνησε η κακοκαιρία, έως και το απόγευμα της Παρασκευής, έχουν επανηλεκτροδοτηθεί 97.500 νοικοκυριά. Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στη Βόρεια Αττική, τη Βόρεια Εύβοια, τα νησιά των Σποράδων και στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ στα βόρεια προάστια της Αθήνας παρουσιάστηκαν βλάβες σε τμήματα 87 γραμμών Μέσης Τάσης. Στην κορύφωση των καιρικών φαινόμενων, το βράδυ της Τετάρτης, υπολογίζεται ότι υπήρξαν βλάβες σε περίπου 70.000 παροχές. Η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών οφείλονταν σε πτώσεις κλαδιών ή ολόκληρων δέντρων στις γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης, καθώς μόνο στην Αττική έπεσαν περίπου 1.500 δέντρα.

Συνολικά υπήρξαν βλάβες σε μήκος 250 χιλιομέτρων στις γραμμές Μέσης Τάσης, περισσότεροι από 50 στύλοι Μέσης Τάσης έσπασαν, κόπηκαν περίπου 40 αγωγοί Μέσης Τάσης, ενώ υπέστησαν σοβαρές ζημιές πάνω από 40 υποσταθμοί Μέσης Τάσης. Αντίστοιχα, στο δίκτυο Χαμηλής Τάσης σημειώθηκαν περισσότερες από 3.000 βλάβες και καταστράφηκαν περισσότερα από 5.000 μέτρα καλωδίων στην Αττική.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που απασχολήθηκαν για την αποκατάσταση των βλαβών ενισχύονταν συνεχώς με επιπλέον προσωπικό. Από το πρωί της Παρασκευής 153 ομάδες -οι οποίες απαρτίζονται από 683 άτομα- και πάνω από 300 οχήματα και μηχανήματα έργου, εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών. Ο αντίστοιχος αριθμός την Τρίτη ήταν 460 άτομα.

Τάξη στο χάος των αρμοδιοτήτων-Εκπτώσεις στο ρεύμα

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι υπάρχει απόλυτη κατανόηση για τον θυμό και την ενόχληση των πολιτών. Θα αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου στο μέλλον να αντιμετωπίζονται καλύτερα παρόμοια φαινόμενα. Όσον αφορά τον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό, υπάρχει μία ενοχλητική επικάλυψη αρμοδιοτήτων. «Το πρόβλημα θα λυθεί με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, ώστε να ξέρει ο καθένας πού αρχίζει και πού τελειώνει η ευθύνη του αλλά και να και να υπάρχει λογοδοσία» είναι το μήνυμα του Πρωθυπουργού.

Την ίδια στιγμή όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δοθούν εκπτώσεις τόσο στο τιμολόγιο της ΔΕΗ όσο και σε όλους τους καταναλωτές που έχουν άλλο πάροχο μέσω του του τιμολογίου του ΔΕΔΔΗΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider