Πέτσας: Σήμερα σε διαβούλευση ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ - «Εγώ ακόμη δεν έχω ρεύμα»

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέτσας: Σήμερα σε διαβούλευση ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ - «Εγώ ακόμη δεν έχω ρεύμα»

Σε διαβούλευση ακόμα και σήμερα αναμένεται να τεθεί από τη Γραμματεία της Κυβέρνησης ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γ. Καμίνη βουλευτή ΚΙΝΑΛ, στην Βουλή. Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι σε αφορά το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων που οδήγησε στο πρωτοφανές αλαλούμ μεταξύ Δήμων, ΔΕΔΔΗΕ και Περιφέρειας εξαιτίας της «Μήδειας» θα κινηθεί « άμεσα η διαδικασία με την ΕΝΠΕ, την ΚΕΔΕ και με προσωπικότητες που έχουν χειριστεί το ζήτημα αυτό προκειμένου να έχουμε ένα γρήγορο αποτέλεσμα τουλάχιστον ως προς το θέμα του ξεκαθαρίσματος των αρμοδιοτήτων», ενώ θα έρθει σε ξεχωριστό νόμο.

Ο υφυπουργός αποκάλυψε ότι στο δικό του σπίτι ακόμα δεν έχει ρεύμα λέγοντας, «ναι, είμαι και εγώ κάτοικος της περιοχής και η περιοχή που μένω εγώ, είναι ίσως είναι μία από τις τελευταίες που δεν έχει πάει ακόμη ρεύμα σήμερα το πρωί. Και αυτό είναι ένα ζήτημα σημαντικό, όπως αντιλαμβάνονται όλοι, γιατί μαζί με το ρεύμα είναι και η θέρμανση και πολλές φορές η υδροδότηση. Χθες το βράδυ μαζί και με τον κ. Σκρέκα, τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με τις προσπάθειες του ΔΕΔΔΗΕ, της Πυροσβεστικής, του Δήμου, φυσικά όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καταφέραμε να δοθεί ρεύμα σε πολλές περιοχές, που μέχρι χτες το βράδυ δεν είχαν».

Σε ότι αφορά το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τόνισε ότι θα ληφθεί υπόψη και η εμπειρία που υπάρχει σε δήμους, όπως, για παράδειγμα στον Δήμο της Αθήνας «ώστε να μπορέσουμε να δούμε τι έχει γίνει στις αστικές περιοχές, αλλά και στις άλλες, προκειμένου να έχουμε ένα γρήγορο αποτέλεσμα ως προς τις αρμοδιότητες».

Ξεχωριστός νόμος για αρμοδιότητες

Ανέφερε ότι για το θέμα των αρμοδιοτήτων θα υπάρξει ξεχωριστός νόμος συνολικά για το πρόβλημα της επικάλυψης από φορέα σε φορέα. «Μέσα στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, αποκεντρωμένης περιφέρειας, δήμων είναι ένα υποσύνολο το ζήτημα αυτό που μας ταλανίζει αυτές στις μέρες, ποιος έχει την αρμοδιότητα, την ευθύνη, για το κλάδεμα των δέντρων, την αποψίλωση γενικά, ώστε να υπάρχει μία κατάσταση τέτοια που δεν θα είναι πάντα πηγή κινδύνου είτε από χιονόπτωση, είτε από πυρκαγιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταφορά φόρων ακινήτων στους ΟΤΑ

Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα χρηματοδότησης των ΟΤΑ λέγοντας τα έσοδα των δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) έχουν μειωθεί πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια της κρίσης , σε επίπεδο περιφέρειας και επίπεδο δήμων.

«Έχω δεσμευτεί και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, αλλά και σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά συζήτησης και αναμόρφωσης των ΚΑΠ» τόνισε. «Η δική μου πρόθεση τουλάχιστον, την οποία έχω εκφράσει και στον Πρωθυπουργό και σε επισκέψεις που έχουμε κάνει ανά την Ελλάδα, είναι ότι μαζί με την αναμόρφωση των ΚΑΠ θα πρέπει να υπάρξει η σοβαρή συζήτηση για τη μεταφορά του φόρου ακίνητης περιουσίας, αλλά και διεύρυνση των ΚΑΠ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί ο δήμος και η περιφέρεια στις σύγχρονες ανάγκες. Επομένως, όλο το 2022 θα είναι μία χρονιά που θα πρέπει να καταλήξει αυτή η συζήτηση, ώστε το 2023, που θα είναι μια εκλογική χρονιά για τους δήμους και τις περιφέρειες, να μπορούν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών να γνωρίζουν τι προϋπολογισμό έχουν στα χέρια τους και τι έργα μπορούν να φέρουν σε πέρας. Άρα, θα έχουμε την ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε το θέμα αυτό συντεταγμένα και δομημένα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider