Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία λόγω Ντράγκι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία λόγω Ντράγκι

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ήδη μεταμορφώνει το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία και ωθεί σε άνοδο την αγορά μετοχών.

Στο κατώφλι μιας νέας φάσης πολιτικού χάους, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας κλήθηκε να γίνει ο νέος ηγέτης της Ιταλίας και να σώσει την ταραγμένη οικονομία της. Η άφιξη του χαρακτηρίστηκε «καλύτερη απ’ ότι αναμενόταν» αφού συγκέντρωσε ευρεία πολιτική στήριξη και ξερίζωσε την απειλή των δυνάμεων του λαϊκισμού.

Ο Ντράγκι, που ορκίστηκε το Σάββατο, παρουσίασε το υπουργικό του συμβούλιο μέσα στο Σαββατοκύριακο – μια ομάδα που απαρτίζεται κυρίως από πολιτικούς από διαφορετικά κόμματα και μερικούς τεχνοκράτες, επίσης, σε κάποια κομβικά υπουργεία.

«Αυτό είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, και μάλιστα καλύτερο απ’ ότι ανέμενα, γιατί προσφέρει ως ένα βαθμό σταθερότητα και πολιτική υπευθυνότητα», είπε ο Έρικ Νόλσεν, επικεφαλής οικονομολόγος στη UniCredit, σε μια έρευνα την Κυριακή.

Ο Ντράγκι κατάφερε να κερδίσει υποστήριξη από τις περισσότερες από τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις στην Ιταλία, σεβόμενος τις ανησυχίες τους πως μια πλήρως τεχνοκρατική ομάδα θα είχε και σύντομο χρόνο ζωής. Οι επόμενες εθνικές εκλογές στην Ιταλία δεν είναι νωρίτερα από τις αρχές του 2023.

Εξασφαλίζοντας πλατιά πολιτική στήριξη και μια πολυσυλλεκτική ομάδα, ο Ντράγκι ήδη βελτίωσε τις προοπτικές της Ιταλίας. Οι αναλυτές έγιναν πιο θετικοί απέναντι στα ιταλικά κρατικά ομόλογα, βασιζόμενοι σε «προσδοκίες για μια πιο αποτελεσματική χρήση των πόρων του NGEU (Next Generation EU), δομικές μεταρρυθμίσεις και μια καλύτερη προοπτική όσον αφορά τους εμβολιασμούς», σύμφωνα με μια σημείωση της UniCredit.

Την ίδια στιγμή, ο βασικός δείκτης μετοχών της Ιταλίας εκτοξεύτηκε πάνω από 7% από την αρχή του μήνα.

Αναλυτές της Barclays πιστεύουν πως η οικονομική ανάπτυξη θα αυξηθεί κατά το δεύτερο μισό του έτους.

«Η επιστροφή του Μάριο Ντράγκι ως νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, άλλαξε δραματικά το πολιτικό τοπίο», λένε αναλυτές της Barclays σε ένα σημείωμα την Δευτέρα.

Εξήγησαν πως ο νικητής της πολύμηνης πολιτικής κρίσης έδειχνε να είναι το αντι-μεταναστευτικό κόμμα της Λέγκας. Το πιο κεντρώο PD πρόσφατα απέρριψε την συμμαχία με τη Λέγκα και αυτή η νέα ενότητα έφερε εντάσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Στο μεταξύ, το άλλο μεγάλο κόμμα, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αντιμετώπισε εσωτερικές διασπάσεις όταν ενέκρινε την υποψηφιότητα του Ντράγκι την προηγούμενη εβδομάδα.

O αφανής λαϊκισμός

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα των ιταλικών δημοσκοπήσεων. Η Λέγκα είναι ακόμα το πιο δημοφιλές πολιτικό κόμμα με περίπου το 24% της λαϊκής στήριξης. Ωστόσο, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το PD – που σχημάτισαν την προηγούμενη κυβέρνηση, ενδεχόμενα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια υποχώρηση. Το PD, το οποίο απολάμβανε το 20% της λαϊκής υποστήριξης τον Ιανουάριο, έχασε μια ποσοστιαία μονάδα σε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, η άφιξη του Ντράγκι επίσης μετρίασε την λαϊκίστικη ρητορική, τουλάχιστον προς στιγμή.

«Σήμερα μπορούμε να πούμε πως ο λαϊκισμός είναι αδύναμος στην Ιταλίας και λόγω της παρέμβασης του Ντράγκι και λόγω της πανδημίας και της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στο CNBC ο Λορέντζο Καστελάνι, ιστορικός στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο LUISS Guido Carli.

H Ιταλία είχε δυο βασικές λαϊκίστικες δυνάμεις πριν τις εκλογές του 2018 – την Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Αλλά και οι δύο εξελίχθηκαν στο να έχουν μια λιγότερο αντί-ΕΕ στάση σήμερα, είπε στο CNBC την Δευτέρα, ο Έρικ Τζόουνς, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έκανε την μεταστροφή του όταν υποστήριξη την Ούρσουλα Βον Ντερ Λάιεν, πρόεδρο της Κομισιόν, τον Ιούνιο του 2019. Η Λέγκα έκανε την μεταστροφή της όταν αποφάσισε να στηρίξει το Ντράγκι στον σχηματισμό μιας ανοιχτά υπερ-ΕΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την προηγούμενη εβδομάδα», προσέθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider