Έτοιμη να διακόψει τις σχέσεις με ΕΕ η Ρωσία, «αν πληγεί με οδυνηρές κυρώσεις»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έτοιμη να διακόψει τις σχέσεις με ΕΕ η Ρωσία, «αν πληγεί με οδυνηρές κυρώσεις»

Η Μόσχα είναι έτοιμη να διακόψει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η τελευταία την πλήξει με οδυνηρές οικονομικές κυρώσεις, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με αποσπάσματα συνέντευξης που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο του υπουργείου.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση δέχονται νέα πίεση εξαιτίας της σύλληψης και της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία τροφοδότησε συζητήσεις για ενδεχόμενες νέες κυρώσεις.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται διατεθειμένη να επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και να παγώσει περιουσιακά στοιχεία των συμμάχων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να δηλώνουν έτοιμες για το πρώτο βήμα.

Οι κυρώσεις, σε απάντηση για την φυλάκιση του πιο σημαντικού επικριτή του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, θα είναι οι πρώτες που θα εφαρμοσθούν με βάση το νέο πλαίσιο που θεσπίσθηκε τον Δεκέμβριο, το οποίο δίνει το δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να λαμβάνει μέτρα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

Οι πιέσεις για την επιβολή κυρώσεων έχουν αυξηθεί από τότε που η Μόσχα εξόργισε τις ευρωπαϊκές χώρες την προηγούμενη εβδομάδα όταν απέλασε τρεις διπλωμάτες, έναν Σουηδό, έναν Γερμανό και έναν Πολωνό, χωρίς να ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ που πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Μόσχα. Το Βερολίνο και το Παρίσι τώρα λένε ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί κατά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 22 Φεβρουαρίου.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider