«Έκρηξη» για τις ψηφιακές πληρωμές στα 6,6 τρισ. δολάρια το 2021, φέρνει η πανδημία

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Έκρηξη» για τις ψηφιακές πληρωμές στα 6,6 τρισ. δολάρια το 2021, φέρνει η πανδημία

Άλμα 40% στη διεθνή βιομηχανία ψηφιακών πληρωμών την διετία 2020 – 2021, θα φέρει η πανδημική κρίση.

Αν και προ πανδημίας οι πληρωμές χωρίς μετρητά αποτελούσαν μια ελκυστική εναλλακτική για δισεκατομμύρια ανθρώπων, η κοινωνική αποστασιοποίηση έκανε ακόμη περισσότερο κόσμο, σε χώρες τόσο αναπτυγμένες όσο και αναδυόμενες, να στραφεί στις ανέπαφες πληρωμές. Στο πλαίσιο αυτό, η αξία των ψηφιακών πληρωμών παγκοσμίως αναμένεται να φτάσει τα 6,6 τρισ. δολάρια το 2021, σημειώνοντας αύξηση 40% το 2021 μέσα σε δύο χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Finaria.it.

Η διεθνής βιομηχανία των ψηφιακών πληρωμών έχει γνωρίσει πολλές καινοτομίες τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών πορτοφολιών, των P2P πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, των πληρωμών σε πραγματικό χρόνο και των κρυπτονομισμάτων. Όλες αυτές, οι εύκολες στη χρήση, μέθοδοι πληρωμών χωρίς μετρητά προσέλκυσαν πολλούς χρήστες.

Μεγάλοι παίκτες όπως π.χ. οι Amazon, PayPal, Apple, Facebook επενδύουν συνεχώς σημαντικά κεφάλαια για λύσεις πληρωμών online και μέσω κινητού τηλεφώνου, ενώ η συντελούμενη μετάβαση σε online οικοσυστήματα αγορών (shopping ecosystems) έχει δημιουργήσει το έδαφος για νέα επιχειρηματικά μοντέλα και ευκαιρίες για τις μεθόδους ψηφιακών πληρωμών.

Το 2017, ολόκληρη η βιομηχανία ψηφιακών πληρωμών ξεπερνούσε σε αξία τα 3 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με έρευνα της Statista. Μέχρι το τέλος του 2019, αυτό το νούμερο είναι ενισχυθεί κατά 55%, ανεβάζοντας την αξία των ψηφιακών πληρωμών διεθνώς άνω των 4,7 τρισ. δολ., με συνεχή αυξητική τάση. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η βιομηχανία των διεθνών ψηφιακών πληρωμών έφτασε τα 5,4 τρισ. δολάρια το 2020, με περίπου 16% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο κλάδος αναμένεται να συνεχίσει την εντυπωσιακή ανάπτυξή του το 2021, με νέο άλμα 22% στην αξία των συναλλαγών, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6,6 τρισ. δολάρια. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, η αγορά των ψηφιακών πληρωμών αναμένεται να φτάσει σε αξία τα 10,5 τρισ. δολάρια.

Με αξία διεθνών συναλλαγών της τάξεως των 4,2 τρις. δολ. το 2021, ο τομέας του ψηφιακού εμπορίου θα είναι αυτός που θα έχει μακράν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των ψηφιακών πληρωμών. Η υψηλή συναλλακτική αξία του ψηφιακού εμπορίου οφείλεται στον μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών που αγοράζονται online. Περιλαμβάνει όλο το ηλεκτρονικό εμπόριο (eCommerce), τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (eServices) και τις συναλλαγές ψηφιακών μέσων (digital media) ή κρατήσεις στο eTravel. Ολόκληρος ο τομέας προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί μέχρι το 2025 κατά περίπου 40%, φτάνοντας σε αξία τα 5,8 τρις. δολ.

Οι πληρωμές μέσω Mobile POS αναμένεται να συμβάλουν κατά 37% ή περίπου 2,5 τρισ. δολάρια στην αξία των ψηφιακών πληρωμών το 2021. Τα προσεχή χρόνια, οι πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου θα γνωρίσουν εντυπωσιακή αύξηση, με άλμα έως 90% στην αξία των συναλλαγών, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τα 4,6 τρισ. δολάρια μέχρι το 2025.

Η Ευρώπη είναι εκείνη που θα σημειώσει την μεγαλύτερη ανάπτυξη στις ψηφιακές πληρωμές.

Τα προηγούμενα χρόνια, η Κίνα και οι ΗΠΑ εξελίχθηκαν στις ηγέτιδες των παγκόσμιων αγορών ψηφιακών πληρωμών, με την Ευρώπη να έχει σημαντικά μικρότερη συμβολή.

Σύμφωνα με την έρευνα της Statista, η βιομηχανία ψηφιακών πληρωμών της Κίνας, μεγαλύτερης διεθνώς, αναμένεται να φτάσει σε αξία συναλλαγών τα 2,9 τρις. δολ. το 2021, με αύξηση 16,8% μέσα σε ένα έτος. Η αγορά των ΗΠΑ ακολουθεί με αξία ψηφιακών πληρωμών 1,26 τρις. δολ. και αύξηση 22,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Εντούτοις, η Ευρώπη είναι εκείνη που θα γνωρίσει την πιο εντυπωσιακή αύξηση ψηφιακών πληρωμών φέτος, με την αξία τους να αυξάνεται κατά 28,3%, σε 1,17 τρισ. δολάρια. Μέχρι το 2025, η ευρωπαϊκή αγορά ψηφιακών πληρωμών αναμένεται να φτάσει σε αξία τα 1,95 τρισ. δολ.

Με αξία ψηφιακών πληρωμών 271,4 δισ. δολάρια το 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η μεγαλύτερη αγορά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ακολουθούμενη από τη Γερμανία με αξία ψηφιακών πληρωμών στα 178,2 δισ. δολάρια.

Η έρευνα της Statista αποκαλύπτει ότι παρά τα υψηλά διψήφια ποσοστά αύξησης των ψηφιακών πληρωμών στον Δυτικό κόσμο, ανάλογη ανάπτυξη της αγοράς θα σημειωθεί τα επόμενα χρόνια και στην Ανατολή, ωθούμενη από τις πρώτες σε κινητά τηλέφωνα χώρες, ειδικά την Κίνα.

Οι στατιστικές δείχνουν επίσης ότι οι περισσότεροι χρήστες του ψηφιακού εμπορίου, ή 987 εκατομμύρια, ζουν στην Κίνα. Μέχρι το 2025, αυτό το νούμερο αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,2 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, οι χρήστες στις ΗΠΑ είναι εκείνοι που παράγουν τη μεγαλύτερη μέση αξία συναλλαγών στο ψηφιακό εμπόριο. Αυτή διαμορφώθηκε σε 2.590 δολ. το 2020 και όπως δείχνουν τα στοιχεία της Statista, το ποσό αυτό θα φτάσει τα 3.000 δολάρια το 2021 και τα 3.751 δολάρια μέχρι το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider