Εύσημα αλλά συστάσεις από Ρέγκλινγκ για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εύσημα αλλά συστάσεις από Ρέγκλινγκ για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων

Αποφασίσθηκε σήμερα, όπως ήταν αναμενόμενο, να διατηρηθεί το πολύ χαμηλό επιτόκιο που αφορά μέρος των δανείων που έλαβε η χώρα από τον EFSF (κατά το 2ο μνημόνιο). Η απόφαση συνοδεύεται από εύσημα για την πρόοδο της χώρας αλλά και από την επισήμανση πως πρέπει να διατηρηθούν αλλά και να επιταχυνθούν όπου είναι εφικτό οι μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε για 4η φορά από το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF (που πλέον έχει αντακατασταθεί από τον ESM) ως συνέχεια των αποφάσεων του Δεκεμβρίου για το πακέτο «δόσεων» των 644,42 εκατ. ευρώ που συνδέονται με τα κέρδη ομολόγων και αποδόθηκαν τον Δεκέμβριο συνδεδεμένα με την 8η αξιολόγηση της χώρας.

Η αξία της εν λόγω κίνησης για το κόστος αποπληρωμής του χρέους φτάνει στα 122,5 εκατ. ευρώ. Αφορά στην περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2020 και 31 Δεκεμβρίου 2020.

«Η Ελλάδα συνέχισε τη μεταρρυθμιστική της διαδικασία σε δύσκολες συνθήκες» αναφέρει σε δήλωσή του που συνοδεύει την απόφαση του ESM/EFSF ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Η κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Επιπλέον, εφαρμόζεται μια σημαντική μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας. Ως εκ τούτου, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έδωσαν θετική αξιολόγηση σχετικά με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας» επισήμανε.

Πρόσθεσε όμως πως «είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για να υποστηρίξει περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη, να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να στηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση της μακροπρόθεσμης δυνητικής ανάπτυξης».

Η απόφαση λαμβάνεται ανά 6μηνο. Έως τον Ιούνιο του 2022. Εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων που συνδέονται με παρεμβάσεις στο χρέος. Συνολικά, από τις 4 αποφάσεις για πακέτα «δόσεων» το συνολικό ποσό της ελάφρυνσης του χρέους υπολογίζεται από τον ESM σε 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider