Διεθνή
03-02-2021 | 16:52

Allianz: «Πλήγμα» 90 δισ. ευρώ στην οικονομία της ΕΕ από καθυστέρηση των εμβολιασμών

Newsroom
Μοιράσου το
Allianz: «Πλήγμα» 90 δισ. ευρώ στην οικονομία της ΕΕ από καθυστέρηση των εμβολιασμών

Ακόμη και με πλήγμα 90 δισ. ευρώ στην οικονομία της μπορεί να έρθει αντιμέτωπη φέτος η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν φτάσει τον ρυθμό εμβολιασμού κατά της Covid-19 που έχουν άλλες περιοχές, σύμφωνα με μελέτη του ασφαλιστικού ομίλου Allianz και της εταιρείας ασφάλισης πιστώσεων Euler Hermes, που μεταδίδει το Reuters πριν τη δημοσίευσή της.

Για να επιτύχει τον στόχο για ανοσία του 70% των ενηλίκων ως το καλοκαίρι, η ΕΕ θα χρειαστεί να αυξήσει στο εξαπλάσιο τον ρυθμό των εμβολιασμών κατά της COVID-19, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ με τον τρέχοντα ρυθμό, η ανοσία της αγέλης δεν θα έχει επιτευχθεί πριν από το 2022, με τους συντάκτες να επισημαίνουν επίσης ότι όσο περισσότερος καιρός χρειαστεί για να εμβολιαστεί ο πληθυσμός της Ευρώπης, τόσο περισσότερο καιρό η οικονομία θα παρεμποδίζεται από περιοριστικά μέτρα και lockdown.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ δέχονται κριτική για αργοπορία στην έναρξη των εμβολιασμών στο ευρωπαϊκό μπλοκ, με τους επικριτές τους να επισημαίνουν την πρόοδο που έγινε στη Βρετανία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ως ένδειξη αποτυχίας του σχεδιασμού στις Βρυξέλλες και αλλού.

«Ένα ευρώ που δαπανάται για την επίσπευση των εμβολιασμών (μέσω υποδομών και αυξημένης παραγωγής εμβολίων) θα μπορούσε να αποτρέψει απώλειες τετραπλάσιων ευρώ», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η ΕΕ καθυστέρησε σε σχέση με άλλους κατά τρεις με τέσσερις εβδομάδες τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 λόγω μιας πιο αυστηρής διαδικασίας έγκρισης. «Εντός του καλοκαιριού θα εμβολιάσουμε το 70% των ευρωπαίων», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν και ανέφερε ότι μέχρι τώρα στις χώρες - μέλη έχουν παραδοθεί 18 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, τον Φλεβάρη θα προστεθούν άλλα 33 εκατομμύρια και τον Μάρτιο άλλα 55 εκατομμύρια δόσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.