Τα τρία... παλάτια που πούλησε το ΤΑΙΠΕΔ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα τρία... παλάτια που πούλησε το ΤΑΙΠΕΔ

Τρία αρχοντικά στο Πήλιο, φημισμένα για την αρχιτεκτονική τους δομή, τα οποία λειτουργούσαν ως ξενοδοχεία, πούλησε το ΤΑΙΠΕΔ, έπειτα από πλειοδοτικό διαγωνισμό. Τα έσοδα στο ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση των τριών αρχοντικών του Πηλίου ανήλθαν στις 900.000 ευρώ και είχαν ενταχθεί σε διαγωνιστική διαδικασία με δικαίωμα αντιπροσφορών μέσω ιστοτόπου.

Πλειοδότρια αναδείχτηκε η εταιρεία Fanalsight Investments Ltd αλλά και ένας ιδιώτης στην ιδιοκτησία των οποίων πέρασαν τα αρχοντικά σε Μακρυνίτσα και Μηλιές Πηλίου.

Τα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής κτήρια είναι:

  • Αρχοντικό «Ξηραδάκη» στη Μακρυνίτσα Πηλίου με προσφορά ύψους 417.000 ευρώ.
  • Αρχοντικό «Μουσλή» στη Μακρυνίτσα με προσφορά ύψους 290.000 ευρώ.
  • Αρχοντικό «Ευαγγελινάκη» στις Μηλιές Πηλίου με πλειοδότη τον Παναγιώτη Γαρουφαλιά με προσφορά ύψους 198.600 ευρώ.

Επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σχετικά με το τίμημα με το οποίο αγοράστηκαν τα τρία αυτά αρχοντικά. Εκτιμητές με μεγάλη εμπειρία σημείωσαν, πάντως, πως η αξία των αρχοντικών εξαρτάται άμεσα από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται γιατί ειδικά σε τέτοια κτήρια το κόστος ανακαίνισης μπορεί πολλές φορές να φτάσει ή και να ξεπεράσει το κόστος κτήσης. Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσαν στο insider.gr ότι και οι τρεις προσφορές που επιλέχθηκαν ήταν μεγαλύτερες από την εκτιμώμενη αξία των ακινήτων.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στα χρόνια της όψιμης Τουρκοκρατίας, το Πήλιο γνώρισε μεταξύ άλλων μεγάλη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη, σημάδι της οποίας ήταν και ο πρωτοφανής οικοδομικός οίστρος της εποχής. Τον καιρό εκείνο χτίζονται όλο και περισσότερα σπίτια και αρχοντικά τα οποία συνδυάζοντας στοιχεία της αστικής αρχιτεκτονικής της εποχής με τη διατήρηση της οχύρωσης, δημιουργούν αυτήν την μοναδική πηλιορείτικη τοπική οικοδομική παράδοση, που εξακολουθεί να διατηρείται μέχρι και τις μέρες μας

Αρχοντικό «Ξηραδάκη» στη Μακρυνίτσα Πηλίου : 417.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ξενοδοχείο κατασκευασμένο το 19ο αίωνα, το Αρχοντικό Ξηραδάκη αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Αποτελείται από τρία κτίσματα με 13 δωμάτια και βρίσκεται σε απόσταση 17χλμ από την πόλη του Βόλου. Βρίσκεται σε απόσταση 100 μ από την κεντρική πλατεία του χωριού, με τη χαρακτηριστική πηλιορείτικη πέτρα και την πανοραμική θέα του καταπράσινου δάσους και του Παγασητικού. Το αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1840 με την Πηλιορείτικη ατμόσφαιρα, διαθέτει 7 δωμάτια με έπιπλα και διακόσμηση εποχής, ηλιόλουστους οντάδες, αλλά και όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Αρχοντικό «Μουσλή» στη Μακρυνίτσα : 290.000 ευρώ

Ένα ακόμα δείγμα της Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής είναι και το Αρχοντικό «Μουσλή» στη Μακρυνίτσα. Πρόκειται για ένα τριώροφο και ένα ισόγειο κτίσμα, εντός του παραδοσιακού οικισμού της Μακρυνίτσας. Διαθέτει 10 δωμάτια με πανοραμική θέα στον Παγασητικό και βρίσκεται σε απόσταση 17χλμ από την πόλη του Βόλου. Το ακίνητο, που διαθέτει 10 δωμάτια με θέα τη θάλασσα, πουλήθηκε έναντι 290.000 ευρώ.

Αρχοντικό «Ευαγγελινάκη» στις Μηλιές Πηλίου : 198.600 ευρώ

Τέλος το τριώροφο λιθόκτιστο παραδοσιακό αρχοντικό Αρχοντικό «Ευαγγελινάκη», βρίσκεται στις Μηλιές Πηλίου σε απόσταση 28 χλμ περίπου από τον Βόλο. Ο οικισμός έχει σημαντική ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά και αποτελεί την αφετηρία της τουριστικής σιδηροδρομικής διαδρομής του Πηλίου. Το Αρχοντικό έχει δομημένη επιφάνεια 390 μ2 και πλειοδότης του ήταν ο Παναγιώτης Γαρουφαλιάς με προσφορά ύψους 198.600 ευρώ.

Και τα τρία αρχοντικά, που λειτούργησαν επί σειρά ετών ως ξενώνες, υπάγονται στην κατηγορία Boutique Hotels, σύμφωνα και με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. και χαρακτηρίζονταν ως ακίνητα ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτισμικής αξίας, τα οποία τοποθετούνται σε μερικά από τα πιο προνομιακά τοπία της χώρας.

Είχαν κατασκευαστεί στη λεγόμενη τρίτη αρχιτεκτονική περίοδο ή αλλιώς ύστερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, η οποία χαρακτήρισε την τριακονταετία 1860-1890, ανήκει στα μνημειακού χαρακτήρα νεοκλασικά κτίσματα, έργα των πλούσιων και επαναπατρισμένων από την Αίγυπτο Πηλιορειτών. Για την εποχή τους υπήρξαν σύγχρονα και καινοτόμα και συνήθως, ήταν εμπλουτισμένα με «ακαδημαϊκά στοιχεία» και επηρεασμένα από αιγυπτιώτικες αρχιτεκτονικές μορφές της εποχής, ενώ σηματοδότησαν το πέρασμα από την παραδοσιακή στη νεοκλασική αρχιτεκτονική. Οι λιτές γραμμές, οι μαρμάρινες λεπτομέρειες και οι απόλυτα συμμετρικές όψεις συνδυάζονταν με περίτεχνες ξύλινες εξώπορτες, μεγάλα και συμμετρικά παράθυρα, σιδερόφρακτα μπαλκόνια, μεγάλες σκάλες και τρίβολα τόξα αλλά και με την χαρακτηριστική μακρόστενη σκάλα.

Νίκη Παπάζογλου - Κώστας Κετσιετζής

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider