Διεθνή
24-12-2020 | 08:11

Κοντά σε συμφωνία ΕΕ - Βρετανία για το Brexit

Newsroom
Μοιράσου το
Κοντά σε συμφωνία ΕΕ - Βρετανία για το Brexit

Τις τελευταίες λεπτομέρειες για την εμπορική συμφωνία, που θα διέπει τις σχέσεις ΕΕ - Μεγάλης Βρετανίας, στη μετά-Brexit εποχή διαπραγματεύονταν όλη τη νύχτα αξιωματούχοι.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, ενημέρωσε ότι οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit, που τα δύο μέρη φέρονται να οδεύουν να οριστικοποιήσουν, θα συνεχιστούν «όλη τη νύχτα».

Σύμφωνα με τους FT, νωρίς σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται να επιβεβαιώσει την συμφωνία που επετεύχθη στο παρά πέντε.

«Η δουλειά θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα», ανέφερε ο εκπρόσωπος μέσω Twitter, προτείνοντας σε όσους καλύπτουν τη διαπραγμάτευση, η οποία πλησιάζει στη γραμμή του τερματισμού, «να κοιμηθούν λιγάκι». «Ελπίζουμε ότι θα είναι εφικτό να αρχίσουμε νωρίς το πρωί», συμπλήρωσε αναφερόμενος στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρηθεί μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης.

Κατά τον Μαμέρ, οι δύο πλευρές εξετάζουν διεξοδικά κάποιες «λεπτομέρειες», ενώ αναμένεται πως θα ανακοινωθεί όντως συμφωνία, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα του χαοτικού σεναρίου no deal.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, άλλωστε, υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης θα συνεδριάσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας υπό τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για να εγκρίνουν το περιεχόμενό της.

Τρεις διπλωματικές πηγές στην ΕΕ ανέφεραν ότι τα κράτη μέλη, πλέον, κινούν διαδικασίες προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας από 1ης Ιανουαρίου 2021 - αν πράγματι ανακοινωθεί πως επιτεύχθηκε σήμερα.

Πηγές ενημερωμένες για την έκβαση των συνομιλιών την Τετάρτη ανέφεραν πως η συμφωνία «κόλλησε» στις λεπτομέρειες  για τα αλιευτικά δικαιώματα της Ε.Ε. στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, αξιωματούχοι και των δύο πλευρών υποστηρίζουν ότι οι όροι για την μετά - Brexit συνεργασία έχουν ουσιαστικά διευθετηθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.